Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
27. siječnja 2020.
Komentar Sanje Modrić

Komentar Hoće li objaviti da država kupuje Agrokor?

Foto: D. JELINEK
Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 28. veljača 2017. u 16:58 2017-02-28T16:58:31+01:00

Storija o Ini, dakle, ide pod perinu. U međuvremenu skaču cijene plina, struje i cestarina, pa nam možda za utjehu sada saopće da od Talijana kupujemo Zagrebačku banku. Ili Agrokor od Todorića.

Vlada traži novu opsesiju jer Ina je, čini se, doviđenja. Plenković, Dalić i kor pljeskača bilo čemu što dolazi iz Banskih dvora poderao je grlo nakon propasti arbitraže, najavljujući Blitzkrieg totalnog pohrvaćenja Ine. Moguće da je zato premijer poslije išao u crkvu da mu se blagoslove glasnice. Ali, već s ovim kratkim odmakom, gotovo je sigurno da 48 posto mađarskih dionica ne samo da neće biti otkupljeno od MOL-a, nego će, nakon Vladinog fijaska, još manje biti moguća neka normalna suvlasnička suradnja s MOL-om. A ledeni odnosi bit će još ledeniji.

Jer nepobitno se ispostavilo ono što se odmah moralo znati. Vlada nema novca za Inu. Trebalo bi oko dvije do dvije i pol milijarde eura, a odakle?

Za navodno spasonosnu ideju Martine Dalić o prodaji 25 posto minus jedne dionice HEP-a za otkup Ine ne može se postići politički konsenzus čak ni s partnerima iz Mosta, ali lako još i za to.

Pokazalo se da je računica gospođe Dalić potpuno šuplja. Pritom je posebno neugodna spoznaja na kakvim se greškama kadra okliznuti ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade. Barem bi ona trebala biti sigurna s brojkama, kad već premijer nema pojma o ekonomiji.

Na stranu to što prodati HEP da se kupi Ina već samo po sebi sliči na ludu kocku. Ali u Marićevom Ministarstvu financija izračunali su da je novac koji bi se mogao dobiti za HEP daleko ispod cijene koju bi trebalo platiti za Inu. Taj nalaz sada ide na stol Plenkovićevom Savjetu za pregovore s MOL-om, koji tu koncepciju može jedino odbaciti.

Ina je jučer objavila rezultate poslovanja za prošlu godinu u kojima se navodi da su obje rafinerije, Sisak i Rijeka, generirale gubitke te se izričito zaključuje kako rafinerijski kapaciteti predstavljaju »opterećenje u poslovanju«. Zato najavljuju reviziju tog dijela poslovne politike. To znači da za Sisak sigurno nema kruha, možda ni za Rijeku. No pitanje je, naravno, što bi i Plenkovićeva Vlada mogla učiniti za rafinerije sve da nekim čudom i uspije otkupiti Inu. Proizvodnju koja ne ide ne može se spasiti. Treba tražiti alternative modele da se zaposle ljudi i izbjegne socijalni kolaps. Trubljenje kako »mi nećemo dati rafinerije«, bez ikakvog pametnog plana, samo je neodgovorno zavaravanje javnosti i opasno podgrijavanje lažnih nada.

A nakon što smo vidjeli kako je postavljena nova uprava Podravke, treba se posebno zabrinuti već i na sam spomen novog »masterplana« da se u otkup Ine ide na grbači novog energetskog holdinga, SOUR-a u koji bi se utrpale sve državne tvrtke iz energetskog sektora. Prvo, natovariti HEP-u, Janafu, Plinacrou i samoj Ini da se udave kreditima za namirenje duga prema MOL-u, znači vezati im noge olovnom kuglom, zaboraviti na ulaganja i razvoj. A time i na konkurentnost, po kojoj smo, evo jučer novih podataka, ionako generalno među najgorima u EU-u.

A drugo, kad menadžment u tvrtkama regrutiraju ministri po svojim osobnim i stranačkim »kriterijima«, što smo upravo vidjeli u Podravki, slom cijelog takvog divovskog holdinga samo je pitanje vremena. Storija o Ini, dakle, ide pod perinu. U međuvremenu skaču cijene plina, struje i cestarina, pa nam možda za utjehu sada saopće da od Talijana kupujemo Zagrebačku banku. Ili Agrokor od Todorića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze