Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Hoće li Ustavni sud braniti Ustav?

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 3. ožujak 2018. u 18:21 2018-03-03T18:21:35+01:00

Može li, dakle, biti dopušteno to što zagovara Vijeće ili ne može? Je li ustavnost u Hrvatskoj fakultativna ili je obavezna? I ako jest, gdje će političkom i pravnom voluntarizmu biti kraj?

Vrte li glavama iza rešetaka na prozorima Ustavnog suda? Jesu li osupnuti? Zabrinuti? Razmišljaju li da bi trebali reagirati? To me baš zanima nakon neobične preporuke vlastima Plenkovićevog vijeća za prošlost da se javno isticanje i korištenje ustaškog pozdrava »Za dom spremni« omogući HOS-u u posebnim prilikama.

Jer, nije bilo tko ovoga puta bacio rukavicu u lice čuvarima hrvatskog Ustava, a Ustav je majka društvenog uređenja i prapočelo svih nacionalnih zakona. Nije s nekog stola u birtiji izašlo uvjerenje da »Za dom spremni« može biti u redu na HOS-ovim manifestacijama. Pa dobro, uz viljamovku će zaključiti ujedinjeni »stol«, jest to krilatica iz doba Pavelića i NDH. Ne treba nam to danas. I taj naš Ustav je protiv. Ali zašto da se ne uvede samo ta jedna iznimka?

Da nešto što je blatantno neustavno ipak može proći kao dopušteno, to nije izbacio u eter kakav beznačajni sudionik rasprave na društvenim mrežama sa 10 razreda škole, niti neka izvanparlamentarna stranka koja ima 17 članova.

Uvaženi suci Ustavnog suda javno su izazvani direktno od tijela arbitara koje je osnovao glavom i bradom predsjednik hrvatske Vlade i gazda saborske većine. Njihove preporuke i tumačenja o prošlosti namijene su cijelom društvu kao povelja mudraca. Adresiraju se izvršnoj vlasti i zakonodavcima, školstvu, Borasovom sveučilištu i piscima nastavnih programa, sucima i državnim odvjetnicima. Plenković im zahvaljuje do neba.

Kao što analfabetima poručuje ugledni profesor Ustavnog prava Branko Smerdel, ništa što je neustavno ne može u isto vrijeme biti i ustavno, a to je zdrava logika čak i kod posve priprostih ljudi. Ali što kažu ustavni suci?

Okej, kod nas se uviježilo da Ustavni sud djeluje a posteriori. Prvo se mora izglasati nešto neustavno, onda to netko mora poslati Ustavnom sudu zajedno sa svojim opravdanim sumnjama. A zatim će, za nekoliko godina – a možda ni tada – stići i njihova obavezujuća analiza. Odmah se, doduše, reagira kad predsjednika Ustavnog suda, recimo, prozovu zbog navodnih plagijata u doktoratu. Ili kad se ispostavi da je bivša predsjednica Ustavnog suda uzela šest dužnosničkih plaća umjesto dvije. Ali inače čekaju.

No, možda je ipak ovo prijelomni trenutak koji će ih nagnati da djeluju odmah, odnosno da sa zbunjenom javnošću podijele svoje mišljenje. Jer Ustav je javno ugrožen s visokog i krajnje autoritativnog mjesta, a njih plaćamo da ga štite. Može li, dakle, biti dopušteno to što zagovara Vijeće ili ne može? Je li ustavnost u Hrvatskoj fakultativna ili je obavezna? I ako jest, gdje će političkom i pravnom voluntarizmu biti kraj?

Njihova preliminarna i pedagoška intervencija bila bi jako značajna stvar za ovo društvo jer stranputice se poslije jako teško ispravljaju. Stranputica je bila i službena registracija grba HOS-a s ustaškim znakovljem, pa se sada to podvodi pod neko »stečeno pravo« pred kojim je opravdano zažmiriti čak i na Ustav. Od HOS-a se, naravno, jednostavno moglo zatražiti da promijeni grb. To bi bilo brzo i čisto rješenje, ali političke kalkulacije su ga izbacile iz kombinacije. Ako Ustavni sud nije instanca koja je zadužena da stvari vrati u prave tračnice, ne znam tko jest. Da čujemo, dakle, to što trebamo čuti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.