Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
21. veljače 2020.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Fantom petokrake u Vodicama, ludilo na kub

http://www.infovodice.com
http://www.infovodice.com
Autor:
Objavljeno: 28. travanj 2018. u 19:43 2018-04-28T19:43:55+02:00

Smijao bi se čovjek ovoj sirovoj burleski koju izvode u Vodicama, ali zapravo je za plakati.

Tamo je, dakle, komunalno poduzeće preuredilo neke nasade pa su od crvenih cvatova formirali veliki cvijet s pet latica, isti kakav stoji na amblemu lokalne turističke zajednice. To je razjarilo neke branitelje iz Udruge dragovoljaca Domovinskog rata. Zaaaašto?

E, pa, njihovo je budno oko utvrdilo da ta podmukla hortikultura nije cvijet nego – crvena petokraka. Čista udbaška podvala. I pojurili su do gradonačelnice. Ona im je pokušala reći da nisu u pravu. Cvijet je to, ljudi. Eno ga već godinama na znaku naše Turističke zajednice, na memorandumima i brošurama. Pa ne bismo valjda mi provocirali svoje vlastite branitelje!

Ali uvjeravanje je propalo. Zato se unutar mjesnog UHBDDR-a smjesta formirala hrabra ekipa za specijalne operacije. Pod okriljem noći, sravnili su ukrasnu gredicu automobilskim gumama, naprijed-natrag. Eto joj ga na!

A u stilistiku te bizarne subnorovske točke uključila se na kraju i HDZ-ova gradonačelnica Nelka Tomić koja se, nakon svega, opet upustila u pokajničko objašnjavanje kako »zvijezda petokraka na kraju svojih krakova ima oštre rubove, a kod ovog cvijeta rubovi su obli«. Umjesto da se potrudi da počinitelji ovog vandalizma budu propisno kažnjeni te da nadoknade financijsku štetu koju su prouzročili, gradonačelnica je skrušeno izjavila da razumije »emotivne reakcije naših branitelja, iako su sve ovo pogrešno protumačili«. Frka je očito velika i nije nimalo bezrazložna.

Onaj militantni, a od države lijepo financijski zbrinuti dio braniteljske populacije, koji provodi dane po udrugama, pije pive, besposličari i svima mjeri domoljublje, postao je opći strah i trepet. Oni bi skidali filmove i kazališne predstave, uređivali festivale, zabranjivali knjižne naslove, redigirali školske programe i lektiru. A sada su podigli na ustanak i protiv fantoma petokrake iza turističkog cvijeta. Spirala je već u totalnom usijanju.

Nije poznato sprema li se ova skupina vodičkih ili nekih drugih branitelja tražiti od vlasti da se u Hrvatskoj zabrani svo crveno cvijeće s pet latica. Jer – kako je izjavio, jedan od čelnika vodičkog UHBDDR-a – »gledajući iz nekih kutova, to izgleda poput zvijezde petokrake«. A ni to ne bi nimalo iskakalo iz stanja svijesti ovog unikatnog ludila. Jer ovo već jest ludilo na kub, što drugo, iz kojeg god kuta da se gleda. Sada su naredili gradonačelnici da se na nasad, koga su od bijesa istrijebili, opet posadi bilje u obliku i bojama hrvatskog grba.

Pa što je siroti hrvatski grb bogu skrivio da se u njega najviše kunu upravo ovakvi bezumljem zadojeni hrvatski radikali, ovakva samozvana ideološka policija, koja samo patrolira okolo i motri gdje će kome napakirati da je sumnjiv, odan protuhrvatskim vrijednostima i naklonjen – ah pa naravno – agresoru. A to nasilje im se na sve strane tolerira jer će, u protivnom, opet razviti šator, iznositi plinske boce na ulicu i, s mirovinama od 7000 kuna i svim ostalim prinadležnostima, zahtijevati da cijelo društvo stane mirno kad oni dociraju, prijete i zabranjuju. Ne znamo što će nakon cvijeća biti sljedeće, ali ideja će sigurno biti još. Dok im se jednom ne kaže: ne.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.