Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
24. siječnja 2020.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Fali daska u glavi

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Autor:
Objavljeno: 8. svibanj 2018. u 17:42 2018-05-08T17:42:00+02:00

Ali ne razumijem zašto se ljude koji se bave iznajmljivanjem u turizmu ne pusti da prodaju ono što mogu i znaju, da ih se više  uposli i da na taj način, naravno, ostvare veći prihod svojim vlastitim radom. Očito je razlog taj da nezasitnoj državi treba još poreza i drugih davanja, još novca. Uvijek još i još

Evo kako je naša birokracija pametna. Oko 90.000 privatnih iznajmljivača više neće moći posluživati svojim gostima ručak i večeru nego samo doručak. Neki to ne rade, ali neki da, i to godinama, i baš zato im se isti gosti stalno vraćaju. Ali, ako nastave, bit će u ozbiljnom prekršaju.

Tu genijalnost smislili su u novom Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti koji je upravo na javnoj raspravi. Da bi mogli nastaviti kuhati za svoje goste, vlasnici kapaciteta za smještaj turista morat će se, dakle, registrirati kao trgovačka društva ili ugostiteljski obrti.

Ako to ne žele, smjet će gostima pripremati doručak, ostali obroci bit će zabranjeni. A najsmješnije je tumačenje nekog lika iz Ministarstva turizma o razlozima za tu mjeru. Hrana koja se servira turistima mora biti sanitarno ispravna, objašnjava taj vrli birokrat. To podrazumijeva posebne kuhinje, posebno suđe, nape, ovo-ono, i još sto raznih čuda kojima će se i privatnici sa sobama i apartmanima morati opremiti ako misle nuditi ručkove i večere. Trebaju, recimo, imati čak i posebne daske za rezanje različitih vrsta hrane.

Ako se ne preregistriraju, nema ništa od kuhanja kao dodatne usluge. Jer njihova hrana onda nije dovoljno čista, mudruje naš ministarčanin. Ali zanimljivo je kako više neće biti dovoljno čisti ručkovi i večere, a doručci će i dalje biti OK.

Jerbo se i taj doručak priprema u tim istim »neadekvatnim« obiteljskim kuhinjama kao i uskoro zabranjeni ručak i večera. Donosi se gostu u istim tim tanjurima, prostire na istim stolnjacima, a suđe se pere u istim strojevima.

Pa odakle onda rezon da se za doručak smiju peći jaja sa šunkom, pogačice od heljde i palačinke sa sirom, a ne smije riba na gradelama za večeru? Tako nekonzekventnu, sublogičnu i glupu mjeru mogu smisliti samo šupljoglavi ćate u uredima naših ministarstava.

Takvim sumanutim i kontradiktornim restrikcijama valjda opravdavaju dubiozni smisao vlastitog postojanja, velikih plaća i sjedenja u državnim kancelarijama. Jer ako »sanitarno« može doručak, onda može i sve ostalo.

Samo da kažem: nemam sobe ni apartmane, ni ja niti itko moj, tek toliko da se zna da meni ni iz džepa, ni u džep.

Ali ne razumijem zašto se ljude koji se bave iznajmljivanjem u turizmu ne pusti da prodaju ono što mogu i znaju, da ih se više  uposli i da na taj način, naravno, ostvare veći prihod svojim vlastitim radom.

Očito je razlog taj da nezasitnoj državi treba još poreza i drugih davanja, još novca. Uvijek još i još. Pa će malim privatnicima stoga zagorčati život. Jer preregistracija za te ljude trajno znači puno veće troškove.

Ne preporučam, niti zagovaram, da se oni provlače bez primjerenih poreza, a još manje da se turiste izlaže zdravstveno neadekvatno pripremljenoj hrani. Ali još nismo čuli da su se gosti kod nekih domaćina potrovali, a ponekad jesu u našim najstrože normiranim restoranima i hotelima. Uostalom, ako i dođe do toga, zatvori ga na tri godine pa neka pjeva borbene.

Žele – kažu naši ćate – da svi u djelatnosti rade »po istim pravilima«. Ali nigdje na svijetu po istim pravilima ne radi hotel s pet zvjezdica i apartman na skijalištu. Stvar je samo u toma da ovima našima, koji traže da imaš posebnu dasku za svaku namirnicu, fali dobra daska u glavi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.