Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Komentar Sanje Modrić

Dragi ministre Varga

Siniša Varga
Siniša Varga
Autor:
Objavljeno: 13. rujan 2014. u 19:38 2014-09-13T19:38:56+02:00

Zdravstvo, dakle, i dalje propada. Ne znam dosta o tome i ne mogu reći što se sve radi krivo i naopako, jer u toj epopeji nešto je kardinalno pogrešno, zar ne, ministre? Da nije tako, ne bismo danas imali razloga o tome pričati

Vidim, nije vam život lak. Dugovi zdravstva opet su u pola godine narasli za 827 milijuna. Razumijem da vas to muči, poštovani ministre Varga, ali jednostavno ne uspijevate, jednako kako zapravo nikad ništa nisu postigli ni vaši prethodnici Ostojić, Milinović i svi ostali, iako je svaki od vas prihvaćao ministarsku funkciju s fanfarama velikih riječi.

Svi vi govorili ste o skraćivanju čekanja, o racionalizacijama, reformama, o poboljšanju kvalitete usluga i tralala, blabla, trućtruć, kao da prepisujete svoja obećanja jedan od drugoga. Ali na kraju bi od svih tih stranačkih hvalisanja ostalo jedno veliko ništa.

Tako će, via facti, biti i s vašim mandatom, oprostite na ovom grubom zaključku, dragi ministre, ali, što da se kaže kad su pokazatelji tako tvrdi i neumoljivi.

Zdravstvo, dakle, i dalje propada.

Ne znam dosta o tome i ne mogu reći što se sve radi krivo i naopako, jer u toj epopeji nešto je kardinalno pogrešno, zar ne, ministre? Da nije tako, ne bismo danas imali razloga o tome pričati.

Kažu neki da premalo plaćamo i da je to glavni uzrok problema. Nema novca pa bolnice troše skoro kompletne budžete na plaće – opće bolnice nevjerojatnih 99 posto sredstava kojima raspolažu – pa im za liječenje građana ostaje jedan jedini postotak, stvarno čista komedija.

Opet kažem, ne znam, iako bi se sigurno i o tome dalo raspravljati.

Jer, recimo, moj muž i ja plaćamo za zdravstvo pet i pol tisuća kuna mjesečno iliti 66.000 godišnje. Ne računajući sve ono što obavimo privatno i platimo iz džepa kako bismo izbjegli mrcvarenje u javnom sustavu gdje vas za svaku glupost šetaju kao mladog majmuna, za tu sumu trebali biste nam, poštovani ministre, vaditi krv zlatnim iglama.

No, dobro, tu ionako ništa ne možemo učiniti jer nas nitko ništa i ne pita. Samo nam uzimate novac i šlus, a koliko god damo, opet vam nije dosta.

Ali nije mi jasno zašto nam onda, dragi ministre, ne ugodite jednom stvari koja je potpuno besplatna, a za koju, osim toga, nije potrebna nikakva pamet, ni upravljačke kvalitete, ni organizacijske vještine.

Zašto im, naime, ne naredite da prema nama barem budu pristojni?

Dok se ne sjetite što bi sve trebalo promijeniti i dok ne predložite doista korjenite zahvate u tom ukletom sustavu koji je za nas jako skup, a u kome skoro ništa ne funkcionira kako treba, dok ne lansirate neki masterplan ili štogod slično što dobro zvuči, zbog čega nas, poštovani ministre Varga, ne smirite tom jednom najobičnijom sitnicom?

Jer, to vam može osobno posvjedočiti svatko od nas, zdravstvo je prepuno zaposlenika koje privatni poslodavac ne bi podnosio ni pet minuta.

Zašto im, dakle, ne objasnite barem to da prema pacijentima ne smiju biti bezobrazni, napuhani i drski? Zašto im ne kažete da ljudi imaju pravo postaviti pitanja o svom liječenju a da ih se s druge strane ne dočeka posprdnim dizanjem obrva? Zbog čega u zdravstvo ne uvedete obavezu kulturnog vladanja prema pacijentima koji im svaki mjesec dostavljaju danak u gotovom novcu, a koje zauzvrat u svakom pogledu tretiraju kao stoku, čast rijetkim iznimkama?

Samo bi to već bilo dovoljno da se lakše probijamo kroz scile i haribde vašeg raspadnutog resora dok vi ne nađete potrebna rješenja, dragi ministre. Pa dajte bar to, dovraga. Ili da opet čekamo sljedećega?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.