Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 19° 20° 3
25. lipnja 2018.
Komentar Sanje Modrić

Doktor i njegovi bijednici

Foto Vedran KARUZA
Foto Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 25. travanj 2013. u 15:25 2013-04-25T15:25:00+02:00

Prema tome, mito koje su mu davali bez pogovora bio je vezana trgovina na koju su oni pristali i te kako svjesno i proračunato. Odatle ta njihova pseća poslušnost.  I zar onda nije doista jadno što će se samo Bosnaru suditi, a ovi će se njegovi doktori izvući

Ovo je fakat da pukneš od smijeha. Mislim na slučaj s tim riječkim doktorom Alanom Bosnarom za koga su neimenovani prijatelji upravo skupili o-ho-ho jamčevinu u vrijednosti od milijun i pol kuna da mu se odobri obrana sa slobode. 

Teško je, naravno, i zamisliti takve elemente fabule zbog kojih bi ikome, ikada i igdje bila smiješna i zabavna neka ovakva antikorupcijska kaznena prijava kojom policija i USKOK staju na rep halapljivom liječniku na visokom položaju ili bilo kojem drugom maheru koji uzima mito. Dok mnogi gladuju, iznuđivanje u javnom sektoru kod ljudi izaziva krvožedne nagone, a sigurno ne smijeh. 

No ovaj zaplet ipak jest urnebesno komičan, premda ne zbog glavnog lika Bosnara, predstojnika riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, tipa koji je, navodno, ilegalnim akrobacijama od 2007. do danas, zamračio preko 800.000 kuna. 

Upečatljivo komedijaški ton ovoj priči daju sporedne uloge, osobe koje su dr. Bosnaru ili bile podređene, ili su se s njime susretale u poslu, a čija imena i broj dosadašnji postupak drži u tajnosti. 

E, ti bi likovi, zapravo, trebali zanimati policiju, sud i stručnu medicinsku javnost barem jednako toliko koliko i suspektni moralni habitus sada raskrinkanog doktora Bosnara. 

Njega su, doduše, svjedoci opisali kao grabežljivog i samovoljnog tiranina, ali taj je psihoprofil totalno uobičajen u svim kriminalnim storijama poput ove, u kojima se pare ionako uvijek iznuđuju prijetnjom i ucjenom, a i kako bi drugačije. 

Ali zato su vrlo interesantno društvance ti drugi, dugogodišnji i jako bitni akteri ove korupcijske afere. To su ti čiji se identitet štiti, a riječ je o javnosti nepoznatom broju zaposlenika u Bosnarovom zavodu, sudskih vještaka i drugih suradnika – uglavnom liječnika – koji sebe sada prikazuju kao sirote Bosnarove žrtve. 

Bosnar je, naime, mito uzimao od njih i to je ovih godina bio njegov glavni biznis. 

USKOK-ova priča kaže da je uvaženi dottore »prisilio« sve svoje podređene da mu redovito predaju postotak od svih prihoda. Prvo je, navodno, bio zadovoljan sa tisuću kuna per capita, a onda je počeo tražiti trostruko. 

 Pa su, dakle, kao u nekom loše sklepanom filmu ž-produkcije, ti uvaženi profesionalci i sveučilišni nastavnici šutke plaćali Bosnaru danak i ropski grcali pod njegovom čizmom, sve od 2007. godine do nekidan, kada je napokon završio u bajboku. 

Ali postavlja se pitanje zašto su to činili? Što ih je spriječilo da mu kažu ne? Zašto ga nisu prijavili? 

 Naravno, istražiteljima su rekli da nisu imali kud kad je njihova sudbina bila u šefovim rukama. Čak da su se bojali za svoja radna mjesta, što je, jasno, prijesna laž, jer u hrvatskom javnom zdravstvu možeš izgubiti posao samo ako zapališ bolnicu. 

Bosnar je njih držao u šaci s drugim stvarima. O njemu je ovisilo tko će se iz Zavoda penjati na profesionalnoj ljestvici, tko će biti unapređen, tko preporučen za viša nastavna zvanja. 

 Prema tome, mito koje su mu davali bez pogovora bio je vezana trgovina na koju su oni pristali i te kako svjesno i proračunato. Odatle ta njihova pseća poslušnost. 

 I zar onda nije doista jadno što će se samo Bosnaru suditi, a ovi će se njegovi doktori izvući. Iako bez njih nikad ne bi bilo ni Bosnara, ni mita, ni cijele ove bijedne studije na temu ljudskih karaktera.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka