Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
20. siječnja 2020.
Komentar Sanje Modrić

»Demonska« djeca

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 22. siječanj 2013. u 12:55 2013-01-22T12:55:22+01:00

Pretpostavljam da će se svaki normalan čovjek, bio on roditelj ili ne, užasnuti kad čuje takve fašističke pedagoške recepte od profesija koje su školovane da se bave djecom. A kad netko tko radi u razredu, traži drakonske kaznene mjere za dijete koje je tek krenulo u školu, onda zaista nema druge nego da se ta osoba hitno udalji iz profesije

S internetskog portala za prosvjetare »nastavnici.org« neki su mediji prenijeli pismo nepotpisane nastavnice o jezivim problemima koje njoj i njenim kolegama zadaje jedan neotesani učenik. 

   Čitajući to dugačko i potpuno zastrašujuće pismo, jučer sam se, ne prvi put, užasnula na samu pomisao u kakve sve škole ponekad mogu dospjeti naša djeca i kakvim sve učiteljima mogu pasti u šake. 

   Dakle problem je u tome što ta nastavnica – koja sebe nevjerojatno sažaljeva jer smatra da je ona bespomoćna žrtva ovog permisivnog školskog sustava – predaje strani jezik tom đaku koga se u školi ne da obuzdati, a čija majka u pokušajima discipliniranja ne surađuje. 

   »Kad ne prima dovoljno pažnje«, dečko ometa nastavu, agresivan je, psuje i vrijeđa. Tako nastavnica opisuje tu »noćnu moru« od djeteta te se zalaže da se on, kao i sva druga takva djeca, »permanentno isključuju s nastave, da se psihijatrijski liječe i on majka, te da ga se primi natrag u školu samo ukoliko promijeni svoje ponašanje«. 
  

Pretpostavljam da će se svaki normalan čovjek, bio on roditelj ili ne, užasnuti kad čuje takve fašističke pedagoške recepte od profesija koje su školovane da se bave djecom. A kad netko tko radi u razredu, traži drakonske kaznene mjere za dijete koje je tek krenulo u školu, onda zaista nema druge nego da se ta osoba hitno udalji iz profesije. 

  Naime, »čudovište« koga opisuje ova nastavnica, ide tek u prvi razred osnovne škole. Ima između šest i sedam godina. I možda još uvijek sisa prst navečer, prije nego što zaspe. 

   Ako je dijete asocijalno i nepodnošljivo, a nitko ne spori da takve djece ima, onda za to obično postoje uznemirujući razlozi u obitelji. I zato bi valjda prva pomisao pedagoga, škole i društva morala biti kako se takvom djetetu može pomoći, a ne kako će ga se baciti van iz škole i ekspedirati u Vrapče. 

   No, pošemereno pismo o kojemu ovdje govorimo nije, na žalost, usamljeni ispad jedne nezrele i nesposobne nastavnice. Ono se nadovezuje na zahtjev dijela prosvjetne struke nadležnom ministarstvu da se u škole uvede mjera »suspenzije učenika«. 

   Vrlo ukratko, riječ je o tome da se školama dopusti da neposlušne učenike kažnjavaju udaljavanjem s nastave, a ako se dijete ne popravi, moglo bi ga se lakše isključiti iz škole. Učenici koji ne prihvaćaju upute, prkose, smetaju drugima da prate nastavu, drski su, markiraju, piju aklohol ili puše, kažnjavali bi se kraćom suspenzijom, u trajanju od samo nekoliko dana, a teži bi bili izbačeni na duži rok. 

  Teško je povjerovati da je tu inicijativu potpisima već podržalo skoro sedam tisuća učitelja i nastavnika, u čije ime istupa stanoviti nastavnik fizike, valjda vođa tog križarskog školskog pokreta. 
  

Dizala mi se kosa kad sam slušala kako taj vrli pedagog, pun žalosnog samopouzdanja, na HTV-u obrazlaže zbog čega on i njegovi istomišljenici traže da im se u ruke da batina suspenzije.

Svi znamo da za rijetke, rubne slučeve uvijek postoje razna izvanškolska rješenja. Ali kvalitetni nastavnici uvijek su se znali nositi s »teškom« djecom i u tome je ta njihova veličina koju generacije učenika pamte do kraja života.

Uostalom, upravo najneposlušniji i najnaporniji đaci kasnije uglavnom postanu najuspješniji liječnici, advokati i inženjeri. Sreća da ta »demonska djeca« nisu ovakvima dopala šaka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.