Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 6
Sutra: 4° 4° 6
17. prosinca 2018.
Pardon Sanje Modrić

Komentar Crni oblak smrada nad nama

Crni oblak smrada nad nama
Crni oblak smrada nad nama
Autor:
Objavljeno: 19. listopad 2017. u 14:18 2017-10-19T14:18:08+02:00

Sada jasno razaznajemo kakvim se sve prljavštinama nesmetano ispomagala obitelj vlasnika najveće privatne kompanije u državi. Vidimo koliko se friziralo, grabilo i podvaljivalo i kako je zlatom plaćeni menadžment, premda nepobitno obavezan svojim kodeksima, žmirio na Todorićeve trikove.

Ako se tko ikada tješio da će Hrvatsku s vremenom izvaditi iz crnila onaj segment gospodarstva koji samostalno posluje na slobodnom tržištu – tu je naivnu zabludu razbila o stijenu afera Todorić. Sada jasno razaznajemo kakvim se sve prljavštinama nesmetano ispomagala obitelj vlasnika najveće privatne kompanije u državi. Vidimo koliko se friziralo, grabilo i podvaljivalo i kako je zlatom plaćeni menadžment, premda nepobitno obavezan svojim kodeksima, žmirio na Todorićeve trikove. Sada se da izbrojiti koliko je svih tih privatnih poduzeća svojom voljom sudjelovalo u njegovim obmanama. I svima je jasno kako su tom mutnom i vrlo glomaznom gospodarskom ortakluku držali ljestve državni regulatori i kontrolori, upravo oni koje građani plaćaju zato da bi se ovo društvo razlikovalo od Divljeg zapada.

Zvijezde privatnog sektora i njihovi predstavnici iz Hrvatske udruge poslodavaca, menadžerskih i poslovnih udruženja, uvjeravaju nas dva i pol desetljeća da je privatno gospodarstvo jedini zdrav i vitalan segment društva. Kao papige vazda ponavljaju kako je to jedina disciplina u kojoj nema lakirovke: ako valjaš, opstaješ i rasteš, ako si škart, propadaš. Ali sa slomom Agrokora pao je u ljepljivo blato i mit o sakrosantnom hrvatskom privatnom sektoru kome su prirodni zakoni logike navodno namrijeli da ovo društvo povuče naprijed i da osnaži demokraciju svuda oko sebe.

A taj mit je ujedno i posljednji u koga si još mogao donekle vjerovati. Jer ima li u Hrvatskoj više ičega čime smo iole zadovoljni osim ljetnog sunca i smirujućeg šuštanja jesenskog lišća pod prozorom? Pa ne odlaze ljudi iz svoje domovine s koferom u nepoznato jer su divlji i razmaženi.

Naše sudstvo, čija je najnakaznija karikatura ova šibenska oslobađajuća presuda protiv Horvatinčića, a kojemu su pred nosom pokradene milijarde, nije do sada ni jedan veliki slučaj dovelo do smislenoga kraja. Notorni Kutle je godinama u bijegu. Bandić i Čehok su uvaženi gradonačelnici. Glavaš je saborski zastupnik i predsjednik parlamentarne stranke. Sanader cijelu vječnost brodi kroz niz traljavih procesa i svako malo mu nije dobro. Kalmeta kaže na sudu da bi opet sve napravio isto. Mamići pjevaju s cajkama i poručuju da im nitko ništa ne može. Nadan Vidošević je na slobodi i ide u kazalište. Župan Tomašević, koji je zlostavljao ženu, putuje u inozemstvo predstavljati Hrvatsku. Robert Ježić nije vratio pet milijuna eura. Čobanković je ogulio krumpire i vratio se pravljenju vina. Svećeniku koji je silovao mladića i drugim silovateljima djece sudovi dosuđuju rad za opće dobro na slobodi.

Pa tko će vjerovati da će s ovih 15 optužnica za Agrokor biti išta drugačije! Ma dajte, molim vas. U ovoj zemlji, od vještaka se mogu naručiti falsifikati, od revizora krivokletstva, od tvrtke za pisanje akademskih radova magisterij i doktorat. Vlada u ministarstvima i državnim uredima zapošljava sinove, braću, šogorice i kumove s iskaznicom HDZ-a. Zdravstvo je dužnije nego Grčka. Na sveučilištima vladaju zakoni korupcije. Političara imamo više nego Amerika. Na javnoj televiziji može gostovati osoba koja traži da se ni silovanim ženama ne dopusti abortus.

Crni oblak smrada stoji nad Hrvatskom. Agrokor je u njemu samo jedna manja mrlja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka