Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. siječnja 2020.
Pardon Sanje Modrić

Komentar Cipele za gospođu Jasnu Omejec

Jasna Omejec  / Foto Darko JELINEK
Jasna Omejec / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 12. rujan 2017. u 16:21 2017-09-12T16:21:26+02:00

Ne preostaje nam ništa drugo nego usrdno preporučiti gospođi Omejec, koja, doduše, nema obavezu obeštetiti državu za 80.000 kuna koje joj ne pripadaju, ali ih je svejedno stavila u džep, da vrati te pare s kamatom i da se ispriča javnosti. To do sada nije učinila, niti je izjavila da će učiniti. Gleda nas svisoka i ne troši riječi uzalud

Umjesto dva mjeseca, koliko dopušta zakon, gospođa je uzimala plaću šest mjeseci nakon prestanka dužnosti. Jedna je preko 20.000 kuna. Znači da je nelegalno primila barem 80.000 kuna. Usput rečeno, tih šest mjeseci nije bila nezaposlena jer se imala pravo automatski zaposliti kod prijašnjeg poslodavca. To je i učinila.

Na tom prijašnjem mjestu, kamo se gospođa vratila, također, naravno, radi za plaću, njena je paušalno 17.000 kuna. Tako da je pola godine istodobno primala plaće s dvije strane. Po dvije mjesečno.

Osoba koja se tako lijepo zbrinula, čim joj se ukazala prilika, zove se Jasna Omejec. To je ime koje svi dobro znamo. Bila nam je 10 godina predsjednica Ustavnog suda, a još 1999. godine imenovana je ustavnom sutkinjom. Pred njom su polagali svečanu prisegu, »Prisežem svojom čašću...«, troje predsjednika države, dva puta Mesić, jednom Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović, s rukom na Ustavu.

Jasna Omejec je doktorica pravnih znanosti, iliti stručnjakinja za zakone, i u Ustavni sud došla je sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. Sada opet radi na Pravu, kao redovna profesorica na katedri za upravu, i uči studente što je zakon i kako je važno da se zakon provodi.

O njezinim plaćama na teret proračuna Republike Hrvatske raspravljalo je nekidan saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i utvrdilo da je ugledna pravnica, sveučilišna profesorica i 18 godina sutkinja, a pola od toga i predsjednica Ustavnog suda, ah, čujte, teško je to reći bitno finije, maznula četiri plaće.

No niti će platiti novčanu kaznu koja je ide, a niti će vratiti plaće koje je protupropisno prisvojila. Neće zato što je od njenog marifetluka prošlo više od godinu dana pa je stvar pravno zastarjela i više se, što da se radi, ne može provesti.

Stoga ne preostaje ništa drugo nego usrdno preporučiti gospođi Omejec, koja, doduše, nema obavezu obeštetiti državu za 80.000 kuna koje joj ne pripadaju, ali ih je svejedno stavila u džep, da vrati te pare s kamatom i da se ispriča javnosti. To do sada nije učinila, niti je izjavila da će učiniti. Gleda nas svisoka i ne troši riječi uzalud.

S njene je strane vjerojatno u redu da s tih deset hiljada eura kupi ormar dizajnerskih cipela ili se zaputi na kakvo lijepo putovanje jer će to biti i preskromna nagrada za njezine neprispodobive zasluge za Hrvatsku. Kao što je skromna nagrada bilo i to što je Hrvatska 2010. godine baš nju posadila u Venecijansku komisiju Vijeća Europe, gremij vrhunskih stručnjaka koji promiču legalitet i pravnu normu.

Ali, znate kako je, gospođo Omejec. Hrvatskom građaninu, budalastom i zavidnom kakav već jest, možda neće biti jasno zbog čega biste baš vi, koja ste tata-mata za pravo i Ustav, prošli lišo jer se niste držali zakona kao pijan plota, ma kako da je vaš postupak bio pravedan s obzirom na vaš dugogodišnji društveni status i značaj. Reći će: hladnokrvno nas je prevarila, pri punoj svijesti i svakako ne iz neznanja. Sigurno će vas i lijeni studenti ogovarati iza leđa da ste ovakvi i onakvi. Takav ti je naš čovjek, svakome gleda u tanjur. A za paru bi se prodao. Zato im to već danas popodne šutnite natrag i začepite im ta pogana usta. Pa ne vrijedi vaša čast samo deset hiljada eura. A cipele ćete si već kupiti i bez toga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.