Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Pardon Sanje Modrić

Komentar Čega sve nema kod Mate Rimca?

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 8. ožujak 2018. u 17:06 2018-03-08T17:06:38+01:00

Vjerojatno i on ima kakvog nezaposlenog rođaka u trećem koljenu koji voli odspavati do 10 i u koga se ne možeš pouzdati ni koliko je crno po noktom. Ali jasno je da njega nije zaposlio u Rimac Automobilima da mu održava pogon. Kod Rimca u firmi nisu uhljebljeni isluženi politički kadrovi

Svatko tko je, poput ovog novog američkog veleposlanika u Zagrebu, mislio da je Hrvatska u jugoistočnoj Aziji ili pitaj Boga gdje, mogao je u utorak saznati gdje smo stvarno. Tko za Hrvatsku nikad nije ni čuo, eto mu sad. Mate Rimac i njegova tvrtka iz Svete Nedelje bili su apsolutna senzacija na salonu automobila u Ženevi, glavnoj smotri globalnog automobilskog biznisa.

Ma da, čovjek radi svoj posao i radi ga po svojoj mjeri, svom guštu i svojim idejama, ali i geografija se računa, usput pronosi i dobar glas Hrvatske. To nam godi. Letargičnima kakvi već jesmo u ovoj zemlji blatne močvare i propuštenih prilika, legne nam široki osmijeh na vijesti o spektaklu koji je Rimac priredio svim velikim svjetskim maherima u branši sa svojim Conceptom Two.

Umorni smo već od toga da smo u koječemu najgori i vječno u lošem društvu nakrivo nasađenih zemalja, čije se ime, osim kad je plavo more u pitanju, navodi uz prevrtanje očima. Tu gorčinu razblažio nam je Rimac barem za jedan dan. Ono, kao kad koji od naših zabije na nekom važnom prvenstvu opaki gol. Ili kad svjetske agencije jave da će se Grlićev film »Ustav Republike Hrvatske« prikazivati u američkim kinima, a premijera u New Yorku već je totalno rasprodana. Našeg čovjeka slave, podignimo glavu, eto vidiš da ima nade za »nas«.

No, pritom svi nekako osjećamo da je to tlapnja. Malo antibiotskog praška na zapuštenu ranu. Jer Rimac ne radi sve ono što se po pravilu radi u državi, ne slijedi te obrasce. Nije lud.

Vjerojatno i on ima kakvog nezaposlenog rođaka u trećem koljenu koji voli odspavati do 10 i u koga se ne možeš pouzdati ni koliko je crno po noktom. Ali jasno je da njega nije zaposlio u Rimac Automobilima da mu održava pogon. Kod Rimca u firmi nisu uhljebljeni isluženi politički kadrovi, s kojima nitko ne zna što bi, a nije znao ni prije, ali su u državi razmješteni od vrha do dna, od zadnje općine i lokalnog vodovoda do ministarstava, HEP-a i Hrvatskih autocesta.

Može se, baš onako naslijepo, tvrditi da kod njega nema praznih sastanaka koji se zakazuju ni oko čega, samo da se fingira da se nešto radi, pa će se poslije na ručak. Kad zapošljava, traži svijećom i uzima najbolje, a ne najgore, kao recimo Državno sudbeno vijeće, gdje su postavili za suce i one koji imaju najmanji broj bodova. Ljude koji mu isporučuju pametne stvari dobro i plaća, a rastaje se s onima s kojima je pogriješio. Nemam pojma kako su kod Rimca stvari organizirane, ali kladila bih se da nema osamsto odijela koji jedni drugima raznose papire i fascikle.

Kod Rimca, sto posto, ne može biti slogan da se ništa ne može, nego da se vjerojatno može, pa da vidimo kako. Za razliku od Plenkovića koji vodi cijelu državu tako da sve bitne odluke zaobilazi, svjetski as iz Svete Nedelje presijeca i odlučuje kao navijen, to je jedan kroz jedan. Kad misli da je nešto važno, ne obazire se na grintanja, nego smisli i djeluje. Ne donose kod njega odluke po godinu dana. On ne misli da je njegov tim bijedni crv koji nikoga nije kadar izazvati, nego im inducira da su sposobni za velike stvari.

Ne trebaš poznavati kadrovsku strukturu i poslovne običaje kod Rimca da znaš da je tako i nikako drugačije. On na vrhu, a Hrvatska je na dnu, eto zaš

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.