Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 17° 21° 1
24. travnja 2018.
Komentar Sanje Modrić

Komentar Bye, bye, dragi Davore, a i Štromar neka se pripazi

Andrej Plenković i Davor Ivo Stier, Foto. D. KOVAČEVIĆ
Andrej Plenković i Davor Ivo Stier, Foto. D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 15. lipanj 2017. u 15:02 2017-06-15T15:02:00+02:00

Plenković je Štromaru pred cijelom nacijom rastumačio da kod njega nitko ne može tražiti odriješene ruke, pa ih neće dobiti ni ministrica Divjak za kurikularnu reformu. Sličan volej dobio je Štromar i oko uklanjanja ploče u Jasenovcu nakon što je svima izjavio da će on »to« sada riješiti za tjedan dana. No, da »to« trenutno uopće nije tema, odmah mu je dobacio Plenković u intervjuu za RTL

Davor Stier jučer se morao dobro lecnuti. Na prvoj sjednici rekonstruirane Vlade, Plenković je čestitao novim koalicijskim partnerima iz HNS-a na političkom uspjehu, što je zazvučalo zeru duhovito. Na vrijednom radu na kraju se zahvalio HDZ-ovom »Sokratu« Pavi Barišiću, koga je smijenio da napravi mjesta za Štromarovu ministricu Blaženku Divjak. Ali Stierovo ime nije ni spomenuo.

Za njega nije bilo ni zahvale, ni uljudnog ispraćaja, a iz sjećanja su ga, naravno, kao krpom izbrisali i svi njegovi kolege pod lusterima Banskih dvora. Potpuno prešućen, kao da ga nikad nije ni bilo. E pa sada možemo biti sigurni da Stier doista i jest politički mrtav u HDZ-u. Poruka koju mu je uputio predsjednik stranke jasna je i teška kao malj. Stier je navažan, kao mušica na zidu. Više ne postoji. Pozdravi se, dečko, sa svojim idejama da ćeš meni oponirati s mjesta političkog tajnika HDZ-a.

Bye, bye, dragi Davore. Stari drug prekrižio je crnim flomasterom svoga dojučerašnjeg političkog istomišljenika koji mu je krčio put do pobjede u stranci i premijerskog položaja, šefa svoje kampanje, prijatelja, bliskog suradnika iz briselskih dana i »ideologa« novog HDZ-a, kako ga je titulirao dio novinara, onaj isti koji se sada na brzinu povlači na rezervne položaje nakon zadivljenog pljeskanja Plenkoviću zbog lex Agrokor. Momak više ne igra.

Ako je netko mislio da će Stier proći lišo sa svojom uvrijeđenom ostavkom na ministarsku i potpredsjedničku fotelju u Vladi i da će ga šef sada pustiti da se pred stranačkom bazom nadmoćno razmahuje svojom demokršćanskom principijelnošću i svojim knjižuljkom o bespućima Nove paradigme, taj je tragično nevješt s politikom. Plenković je maher za tehnologiju sirove vlasti, nema tu emocija, niti će mu srce zatitrati kad koga treba baciti preko palube. Sve da i ostavi Stiera još neko vrijeme na mjestu političkog tajnika, ta ionako maglovita pozicija bit će smjesta osušena od ikakvog smisla, fizičke vidljivosti i utjecaja.

Treba pripomenuti da bi se, uz sirotoga Stiera, za svoju situaciju već morali jako zabrinuti i Predrag Štromar i njegovi prevratni pobočnici iz HNS-a. Kao što se Stier budalasto zanio da će mijenjati trgovačku narav HDZ-a pa je sunuo Plenkoviću ostavku s kiselim lajtmotivom da je za njega »u ovom trenutku« najvažnije biti u domovini, i Štromar je alibije za političku trgovinu sklepao na tezi o redakturi konzervativne vladajuće politike pod blagotvornim utjecajem njegovog liberalnog svjetonazora.

No i taj balon probušio je Plenković za ciglih 48 sati. Štromaru je pred cijelom nacijom rastumačio da kod njega nitko ne može tražiti odriješene ruke, pa ih neće dobiti ni ministrica Divjak za kurikularnu reformu, nije Vlada institut gdje te plaćaju da radiš što hoćeš. Sličan volej dobio je Štromar i oko uklanjanja ploče u Jasenovcu nakon što je svima izjavio da će on »to« sada riješiti za tjedan dana. No, da »to« trenutno uopće nije tema, odmah mu je dobacio Plenković u intervjuu za RTL.

Ministricu Divjak vidjeli smo jučer na Vladi kako referira o nekim nebitnim tehničkim pitanjima. Budući da Plenković svaki dan udara čvrge Štromaru i HNS-u podučavajući ih da budu fini, dobri i da se pripaze, sve miriše na to da se do onih važnih nikad neće ni stići.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka