Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 4
Sutra: 20° 20° 4
22. travnja 2019.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Božin vrući krumpir u rukama neznanca

Foto D. Jelinek
Foto D. Jelinek
Autor:
Objavljeno: 24. prosinac 2015. u 18:31 2015-12-24T18:31:45+01:00

Kad se svi fragmenti razgrnu, vidi se da ovaj kaos koji nam je priuštila politika, kao i sve ono što nas tek čeka, zapravo ide na savjest isključivo Mostu. Stoji, jasna stvar, da su se HDZ i SDP kojekako borili da kapitaliziraju svoje rezultate, nekad na granici javno prihvatljivoga pa i ustavno dvojbenoga.

No, i čistunci moraju znati da politička borba nigdje nije plesni vjenčić pa da svi mirno stoje pod svjetlima kristalnih lustera, zapisuju se damama u blokiće i čekaju svoj red. Ona uvijek uključuje lobiranja, zakulisna nagovaranja na savezništva, male noćne razgovore i tajne sastanke. To se nekome može činiti neukusnim i nepoštenim, ali sve je to legitimno dok se partnere ne peca korupcijom. Premda je opet pitanje gdje je granica i gdje korupcija počinje. Recimo, nuđenje ministarskih mjesta za političko partnerstvo smatra se prihvatljivim. Prolazi i usluga glasanja za proračun u zamjenu za suradnju u Saboru, što se upravo odigralo u režiji HDZ-Bandić u Zagrebu.

Ali zato će opće zgražanje izazvati otkriće da je nekome za političku podršku u tijelu vlasti ponuđena legalizacija kuće ili neki materijalni dar. Ma da, prljavo je to. Ali ta je vrsta podmićivanja – ako se gleda praktično – hiljadu puta jeftinija nego kad se u fotelju na četiri godine instalira nesposobnog ministra ili kad se digne ruka za kakav štetni proračun gdje su na panju milijarde kuna.

Dobro, ovo je samo mala filozofska digresija. No treba naglasiti da je trgovina uvijek alat politike, mogu biti skroz mirni ako pripaze da se baš sasvim ne zaigraju, pa zato od nedavnih nepodopština SDP-a i HDZ-a neće ostati ni spomena.

Ali Most će nadrljati, i to s pravom. U ozbiljan posao upravljanja državom zagrizli su nepripremljeni, politički nedoučeni, u stručnom smislu potkapacitirani i još k tome neiskusni, ali su se u ulogu reformatora uživjeli kao balavci u nogomet. Nisu kadri »zadržati svoja stajališta duže od 15 do 20 minuta«, duhovito je komentirao profesor s Prava Ivan Rimac. Nisu se uspjeli emancipirati od ideoloških utjecaja iz svog civilnog života iako su prodavali priču da ih ideologije ne zanimaju. Nesigurnost ih je blokirala, ali to nisu bili kadri priznati. Velika posvećenost reformama pukla je u hodu kao tikva.

Iz kruga koji je s njima pregovarao saznaje se da su zastupnicima Mosta neprekidno morali tumačiti najosnovnije pojmove o uređenju države. Uza sve ostale funkcije, Petrov je za svoju stranku »tražio i HNB«. Iznenadit će se kad vidi da Zakon o HNB-u štiti guvernera i članove Savjeta od političke samovolje.

Ružica Vukovac iz Mosta napala je novinare zato što o njima pišu negativno. Tipična zamjena teza, jer, ako u »zavjeri« sudjeluju svi mediji, bit će, zar ne, da za to postoje veliki razlozi. Imalo bi nekog smisla samo to da je na čelo svog eksperimenta stao sam Petrov, ali on se smrtno prepao i podvio rep pa je vrući krumpir tutnuo u ruke neznancu. Čovjeku koji je u sve ovo pao s Marsa. Tihomir Orešković? Mooolim?

Kazna za Petrova i Most bit će velika. Ali to će nama ostalima biti preslaba utjeha.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš