Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1n
Sutra: 21° 21° 1n
16. srpnja 2019.
Kolumna Sanje Modrić

kolumna Bandićeva kaljuža

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 28. ožujak 2015. u 12:51 2015-03-28T12:51:41+01:00

Da je Vesna Kusin s ispravnim motivima prije dvije godine započela svoj iznenadni angažman u politici, sada bi bila dala podršku svojoj kolegici Sandri Švaljek, tim prije zato što je opća ocjena da je Švaljek, otkako je morala zamijeniti Bandića, gradonačelničke dužnosti obavljala smireno, odgovorno, racionalno i bez ikakvog afektiranja

Vesna Kusin, druga od dvije Bandićeve zamjenice, mogla je u četvrtak popodne, kraljevski i moralno nadmoćno, odigrati ulogu svoga života, ali, tako karakteristično za ljudski materijal slabe kvalitete, opojna ješka vlasti i moći bila je jača. Zapravo – jako žalosno. 
  

Jer da je Vesna Kusin prekjučer odbila Bandićev zahtjev da ona preuzme vođenje grada od Sandre Švaljek dok se on nalazi iza rešetaka istražnog zatvora, u Zagrebu bi vrlo brzo morali biti raspisani prijevremeni izbori. 

   A što se tiče građana Zagreba generalno, izbori što prije jedino su smisleno i pošteno rješenje za ovu bolesnu situaciju u kojoj gradonačelnik, protiv koga se vodi kazneni postupak bez izgleda da će brzo završiti, nalazi uživanje u ulozi boga pa daje i povlači punomoći. A za to se vrijeme političke stranke u gradu ponašaju kao lešinari koji iz ove totalne ludnice žele za sebe izvući što veću političku korist i otrgnuti što veći komad plijena. 

   Da je Vesna Kusin s ispravnim motivima prije dvije godine započela svoj iznenadni angažman u politici, sada bi bila dala podršku svojoj kolegici Sandri Švaljek, tim prije zato što je opća ocjena da je Švaljek, otkako je morala zamijeniti Bandića, gradonačelničke dužnosti obavljala smireno, odgovorno, racionalno i bez ikakvog afektiranja. 

   Ne bi, dakle, prihvatila Bandićevu ponudu da ona uskoči u zlatne cipele iz kojih se upravlja gradom samo zato što gazda, u čijoj su se glavi potpuno polupali lončići, i iz Remetinca zahtijeva bespogovornu poslušnost, a to od Sandre Švaljek nije dobio. Vesna Kusin mogla je tim potezom osujetiti Bandićev politički motivirani manevar. I tako bi bila stvorena situacija u kojoj Ministarstvo uprave mora prekinuti natezanje, spriječiti nastanak štete i odlučiti da se ide na izbore. 

  No sve se to nije dogodilo i izbora neće biti iako bi jedino to bilo fer prema Zagrepčanima, čiji je grad među najskupljima u Europi i od kojih se, na ovaj ili onaj način, godišnje ubere nešto manje od milijardu eura za ogromni gradski proračun na kome je Bandić sve ove godine razmetljivo gradio svoju političku moć i slavu. Građanima bi sada trebalo ponuditi da kažu tko uživa njihovo povjerenje i koga žele na čelu Grada nakon što je gradonačelniku s više stotina kaznenih prijava očito ipak odzvonilo. 

   Jer Ilica, glavna zagrebačka ulica, ako dignemo pogled samo malo iznad dućana koji su sami uredili svoje prostore, izgleda kao prljavo ruglo puno štakora i stoljetne vlage. Ako plaćaš gradski prijevoz, u Zagrebu ti je to skuplje nego voziti se svojim automobilom. Voda košta kao zlato. Neriješeno je pitanje otpada, spalionica je zaboravljena. U službama radi milijun činovnika, ali novca iz EU fondova nema. Sumnje na korupciju su realne. Jesu li Bandiću poklanjali samo te slike zbog kojih se zaratio s Vidom Demarin i zbog kojih je njegov odvjetnik ostao bez 15 milijuna jamčevine, ili još štogod? Zagreb nema ni pošteni bazen za građanstvo. A posebno bi trebalo pošteno istražiti je li doista istina da se u Zagrebu, kao što tvrde neki ugostitelji, i dandanas mafiji plaća reket. 

  Da je nekadašnja novinarka kulture i ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin odoljela sirenskom zovu jednodnevne slave i da se nije potrčala proglasiti sposobnom za vođenje milijunskog grada, Zagreb se mogao spasiti izborima. Ovako, ostaje u bandićevskoj kaljuži.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka