Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
28. siječnja 2020.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Anka za petama Andreju, je li ljevica našla novu stranku?

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2018. u 16:33 2018-05-24T16:33:09+02:00

Čak 15,4 posto građana voljelo bi na premijerskoj funkciji vidjeti predsjednicu malog Glasa, formiranog prije 10 mjeseci. A samo 20,4 posto Plenkovića, predsjednika HDZ-a i Vlade, glavnog političkog kapitalca, o kome svaki dan pišu svi mediji i u čijim su rukama sve poluge vlasti.

Izgleda da su se lijevi birači počeli okupljati oko novog političkog stožera i da je SDP skroz izvisio, barem na duži rok. Vijest koja vodi ovakvom zaključku još je od nedjelje,  ali ostala je u trećem planu zbog mailova, Borga, Martine Dalić i Agrokora.

Riječ je o istraživanju agencije Ipsos za Dnevnik Nove TV, koje kaže sljedeće.  Kad bi nam se u ovom trenutku spremali prijevremeni izbori, najpoželjniji novi premijer bio bi Andrej Plenković. A druga je, pazi sad to, Anka Mrak Taritaš.

No, iako ga je volja ispitanika pozicionirala na prvo mjesto, Plenković je zapravo dobio malo. »Krunu« je zaradio tanko, sa samo petinom glasova. Afera Hotmail, a i Istanbulska ga je dosta koštala...

Za razliku od njega, Anka Mrak Taritaš prošla je fenomenalno, iznenađenje na kvadrat. Čak 15,4 posto građana voljelo bi na premijerskoj funkciji vidjeti predsjednicu malog Glasa, formiranog prije 10 mjeseci. A samo 20,4 posto Plenkovića, predsjednika HDZ-a i Vlade, glavnog političkog kapitalca, o kome svaki dan pišu svi mediji i u čijim su rukama sve poluge vlasti.

Dakle, na samo pet posto iza Plenkovića pozicionirala se  političarka iz stranke koja raspolaže samo s četvero saborskih zastupnika. Njena mala ekipa izašla je iz HNS-a kad se Ivan Vrdoljak prodao za koaliciju s HDZ-ovom »Titanik vladom«.

Do sada nisu mogli nastupiti ni na jednim izborima, a nedavno su se udružili s IDS-om i strankom Pametno u Amsterdamsku koaliciju. Ta skupina profilira se u najveću i vrlo realnu opasnost za SDP, čiji je predsjednik Davor Bernardić u ovom opipavanju pulsa nacije dobio redikuloznih 4,2 posto. Usred afere koja gadno trese Vladu, predsjednik opozicijske stranke plasirao se na gubitničko šesto mjesto.

Puno bolje od beznadnog Bernardića prošli su živozidaš Sinčić s 13,1 posto, Mostov Božo Petrov s 11,2 posto, pa čak i Milan Bandić sa 7,8 posto. No, najveći hit ispala je Mrak Taritaš jer se probila na visoko drugo mjesto, skoro uz rame premijeru, iz stranke kojoj nije ni godina dana i koja gotovo da i nema minulog rada osim ovih deset mjeseci u sabornici.  

Živi zid počeo je u ovo doba 2011., a Most godinu dana kasnije. Obje stranke sudjelovale su već na nekoliko izbora, Sinčić na predsjedničkima, Most je bio i na vlasti i s Karamarkom, i s Plenkovićem, tako da solidan rejting njihovih vođa ne čudi ni blizu koliko skok popularnosti Anke Mrak Taritaš.

Ne treba apsolutizirati značaj jedne ankete, ali sigurno je da novu luku traži velik broj birača lijevog centra, socijaldemokrata i lijevih liberala, a njih je možda i do 30 posto. SDP je profućkao svoje dionice, proces je krenuo još s Laburistima i Orahom, a u posljednju godinu i pol s Bernardićem entropija je dovedena do maksimuma.

HSLS je odavno propao na svim poljima osim na trgovačkom. Živi zid za dio ljevice samo je privremena  mogućnost bijega u protest i prkos. U takvoj situaciji Anki Mrak Taritaš i Amsterdamskoj koaliciji put je doista širok i slobodan, a vidjet ćemo kako će to iskoristiti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze