Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
27. siječnja 2020.
Pardon Sanje Modrić

Komentar Ako ste glasali za idiota, drugi put bolje pripazite

Foto: S. DRECHSLER
Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 13. ožujak 2018. u 15:35 2018-03-13T15:35:34+01:00

Tko ima pravo zabraniti narodnom predstavniku da govori što god hoće i koliko god puta hoće?

Zastupnik državljana izvan Hrvatske Željko Glasnović jučer se u Saboru još proslavio izjavom da je Istanbulska konvencija »perverzija koja ozakonjuje pedofiliju i zoofiliju«.

Ponekad se stvarno zapitaš je li to što čuješ s političkih govornica stvarno rečeno ili si ti, jadnik, šenuo pameću pa te progone halucinacije. Pedofilija je, znamo, spolno zlostavljanje djece od strane zakonski zrelih izdanaka ljudskog roda. Zoofilija je spolno općenje ljudi sa psima, konjima ili ovcama.

Neki komentiraju da bi politički profil koji o bilo čemu iznosi potpuno neistinite ili sumanute tvrdnje kao što je ova Glasnovićeva protiv dokumenta Vijeća Europe o sprečavanju i zaštiti od nasilja, trebao biti na adekvatan način tretiran preko HZZO-a umjesto da raspravlja u državnom parlamentu.

No izborni nam je sustav podario i Glasnovića sui generis, da sjedne u Sabor na temelju ukupno 5.211 glasova koje je inkasirao uglavnom u Hercegovini. U Kanadi, iz koje je došao, podršku mu je dalo 67 birača. Ali sada ne propitujemo stranputice izbornog zakonodavstva, to neki drugi put, nego novi saborski poslovnik koji čeka na glasanje.

Prije desetak dana, o novim restriktivnim saborskim pravilima koja namjerava uvesti vladajuća većina, cijelu su se noć svađali predstavnici vlasti i opozicije. Oporba je iz protesta podnijela 467 amandmana na prijedlog kojim HDZ i partneri, kako sami kažu, žele spriječiti ludovanje, jalove populističke ispade i miniranje tema koje su oni stavili na dnevni red. Opozicija koja zahtijeva punu slobodu govora jučer je prozivala predsjedavajućeg Furija Radina jer nije izrekao opomenu Glasnoviću zbog njegove diskusije.

Milorad Pupovac, član vladajuće većine, prekorio je, pak, »neke u Saboru« jer je sve što znaju iznošenje tračeva iz kafića i patki koje su pročitali na portalima.

Kako kome nešto paše, tako se izjašnjava, a sutradan će zagovarati nešto drugo. Svih ovih godina HDZ je, na primjer – s ovim istim političarima u vrhu stranke – galamio jer se ne ratificira Istanbulska konvencija. Sada su se mnogi od njih odjednom sjetili da je neće. Ali što da se radi? Od pojedinih saborskih zastupnika čuje se stvarno svašta. I ovo što kaže Pupovac, i vrijeđanja, i besprimjerne budalaštine, i pozivi na nasilje, i ordinarne laži.

No tko ima pravo zabraniti narodnom predstavniku da govori što god hoće i koliko god puta hoće?

Zakonito je izabran na četiri godine, neka se predstavlja javnosti kako ga je god volja. Istina, iza nekoga su tisuće glasača, iza drugih 20 tisuća, ali to se rješava zakonima, a građani trebaju pažljivo gledati i slušati što njihovi i tuđi govore i što rade. Ako ih je sada sram kad slušaju osobu kojoj su dali glas, sljedeći put će valjda zaokružiti nekoga drugoga.

U Saboru i u lokalnim predstavničkim tijelima imali smo samozvanih arbitara poštenja pod mjerama DORH-a, klauna također, šupljoglavaca, lažljivaca, neznalica i nepismenjakovića u svakom smislu. Ali nikome od njih ne smije se oduzeti mogućnost da se, u svoj svojoj grandioznoj veličini, nesputano iskaže za govornicom. A jednako je tako pravo drugih da ih pobijaju i prikažu smiješnima.

Ukratko, ako ste glasali za idiota, drugi put malo bolje pripazite.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze