Grad: Rijeka
Danas: 22° vedro
Sutra: 7° 21° vedro
29. ožujka 2017.
Komentar Nevena Šantića

Opsadno stanje

Foto: D. KOVAČEVIĆ
Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 24. veljača 2012. u 15:44 2012-02-24T15:44:21+01:00

Koliko god se stvarala atmosfera opsadnog stanja, Vlada i svaki ministar pojedinačno moraju dokazati da su sposobni nositi se s problemima. Kukuriku koalicija je htjela vlast i dobila ju je

Mljekari ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini zamjeraju nesposobnost, a prvom čovjeku MUP-a Ranku Ostojiću prekoračenje upotrebe sile. Rano je počelo.

Vlada ne ureduje ni dva mjeseca a već su zatražene dvije ministarske ostavke. I to od iste skupine nezadovoljnika. Riječ je o rekordu nezabilježenom u suvremenom demokratskom svijetu. A država nam je u takvom stanju da se iz dana u dan otvaraju novi problemi gdje god se zagrebe, pa će biti pravo čudo da nezadovoljni potezima vladajućih, a takvih će uvijek biti, do kraja godine ne zatraže mandati svih ministara. Na koncu i samog premijera.

Sljedeći je izgledni kandidat ministar financija Slavko Linić, kojem poslodavci zamjeraju najavu objave liste poreznih dužnika. Tvrde da ministar time šalje lošu poruku, priznanje kako država nije u stanju prikupljati poreze, a ako u tome ustraje i neoprezno na uvid javnosti podastre i podatke koji bi trebali biti tajni, izazvat će njihov bijes na čega vjerojatno slijedi traženje ostavke. Doista, prikupljanje poreza je jedno od temeljnih obilježja države. Ako tu stvari ne štimaju ne piše nam se dobro, a onaj koji to nije u stanju riješiti ni ne zaslužuje biti ministar.

Svaki je slučaj poseban i svaku zatraženu ostavku, sadašnju ili buduću, treba shvatiti ozbiljno. Valja istražiti je li ministar Jakovina doista nesposoban riješiti problem mljekara ili vođe prosvjeda pregovaraju s figom u džepu, kucajući usput na kriva vrata. Isto tako, ako je postojao dogovor sa seljacima da se prekine blokada, kao što tvrdi ministar Ostojić, zašto su seljaci dočekali policiju na »barikadama«? Ili je policija nešto krivo razumijela ili seljaci nastoje dodatno staviti pod pritisak prosvjedima već načetu novu vlast.

 Može se nekome preuranjena inflacija prosvjeda i traženja ostavki učiniti sumnjivim ili kasičnom provokacijom, može se čak spekulirati da »netko iza toga stoji«. Štoviše, moguće je i jučerašnji istup Jadranke Kosor u Saboru, kada je odbila da privođenje seljaka objasni resorni ministar Ostojić već inzistira na Zoranu Milanoviću, smatrati operetnim i vrhunskim zlopamćenjem. Kontrom Milanovićevu koji ju je početkom ožujka prošle godine pozvao da dođe u sabornicu i objasni što je njen glasnogovornik mislio izjavom da iza organizacije nasilja na antivladinim prosvjedima stoji dio oporbe.

Moguće je, također, u ovoj seriji prosvjeda s kojima se solidarizira oporba predvođena HDZ-om prepoznati ponavljanje obrasca sa splitske rive i »pobiranja kestenja« ispred kuće generala Bobetka. Doduše s manje nacionalnog naboja i na početno puno nižoj razini, ali s jasnom nakanom oporbe da uzdrma vlast. Sve je to moguće ali za vlast politički gotovo irelevantno. Politika nije bečki valcer. Nema izgovora.

Koliko god se stvarala atmosfera opsadnog stanja, Vlada i svaki ministar pojedinačno moraju dokazati da su sposobni nositi se s problemima. Kukuriku koalicija je htjela vlast i dobila ju je. Sa svom prtljagom i pritiskom. Bude li glavinjala, a tek je počelo, čekajući da se realiziraju »Čačićeve investicija« i stvari krenu na bolje, neće dobro završiti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka