Grad: Rijeka
Danas: 16° moguća kiša
Sutra: ° °
27. ožujka 2017.
Komentar Nevena Šantića

Ludi i zbunjeni

Foto: O. ALUJEVIĆ
Foto: O. ALUJEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 27. travanj 2012. u 15:55 2012-04-27T15:55:39+02:00

Javno se opirati nečemu što je odavno kao obećano trebalo apsolvirati, i još k tome bez pravog povoda i svrhe zametati kavgu s opozicijom o temi oko koje vlada opći konsenzus, unatoč tek pojedinačnim ispadima ostavlja gorak okus nezrele vlasti

Sudeći prema istupu Šime Lučina Vlada bi komotno mogla odustati od izrade zakonskog prijedloga prema kojemu bi i predsjednik države izgubio pravo na povlaštenu mirovinu. Odbijajući zakonske prijedloge HDZ-a i Hrvatskih laburista, Lučin je naime ustao u obranu »institucije predsjednika« izričito naglasivši da isti odnos ima i prema Vladinoj inicijativi. Nije dakle otklonio opozicijske prijedloge da bi oslobodio prostor za najavljeno Vladino reguliranje istog problema, što bi se dalo razumijeti, nego je de facto vlastitoj izvršnoj vlasti pokazao zube.

A Nenad Stazić, koji mu se pridružio, još se krenuo i svađati sa zastupnicima HDZ-a servirajući im iz arhiva slučaj Buljubašić i samog Franju Tuđmana. Kao da pitanje principijelnog rješavanja povlaštene mirovine predsjednika države, tko god to predlagao, ima veze s uhljebljivanjem bivšeg »zasluženog člana« HDZ-a. Ili s Tuđmanom i njegovim privilegijama. Kao kada se igraju mala djeca: ti meni nisi htio dati na ljuljačku, pa ja sada neću dati ni tebi.

Tko je ovdje lud a tko zbunjen, prva je asocijacija na ovaj iznenadni pokušaj samominiranja jednog od projekata koalicijske vlasti koji je trebao posvjedočiti o principijelnosti, odnosno ispunjenju predizbornog obećanja o ukidanju svih mogućih povlaštenih mirovina. I s kojim se, usput rečeno, slaže i predsjednik Ivo Josipović na kojem se stvar prelomila. Jesu li se neki zastupnici SDP-a odmetnuli od svog stranačkog vodstva ili su se zaigrali samo da ne daju gušta HDZ-u i Laburistima?

Jesu li u Vladi uopće slutili da je nešto takvo moguće, hoće li se premijer Zoran Milanović u Poljskoj srušiti na stolac kad mu stignu nevesele vijesti iz domovine koju je tek nakratko napustio, ili će se tek osmijehnuti dobivši još jednu priliku da po povratku pokaže tko je gazda u kući? Ili je možda posrijedi kakav politički trik, uobičajeno političko testiranje javnosti, samoreklamerstvo ili štogod četvrto?

Nije nažalost prvi put da se naziru pukotine u koordinaciji djelovanja lijevocentrističke vlasti. Trokut Stranka-Sabor-Vlada mora besprijekorno funkcionirati ako se želi biti djelotvoran i u četverogodišnjem mandatu ostvariti ono primarno što je obećano – izlazak zemlje iz krize i povratak povjerenja u politiku i političare.

Ne moramo se vraćati u devedesete kada je Franjo Tuđman autoritarno kontrolirao sva tri kraka ovog trokuta, ne treba ni prigušivati disonantna mišljenja unutar vladajuće garniture, ali postoje druga mjesta i načini »razmjene različitih mišljenja«. Jednostavno, sustav ne može funkcionirati bez usuglašavanja i koordiniranog djelovanja svih vladajućih političkih struktura i institucija vlasti.

Javno se opirati nečemu što je odavno kao obećano trebalo apsolvirati, i još k tome bez pravog povoda i svrhe zametati kavgu s opozicijom o temi oko koje vlada opći konsenzus, unatoč tek pojedinačnim ispadima ostavlja gorak okus nezrele vlasti. Vlasti koja živi, i svađa se, u svom svijetu dok oko nje, kako je rekao don Ivan Grubišić, sve ukazuje na izvanredne prilike koje zahtjevaju uvođenje izvanrednog (političkog) stanja i opću političku mobilizaciju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka