Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1
Sutra: 17° 21° 2
22. travnja 2018.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Vrdoljakov svijet pun proturječnosti

Ivan Vrdoljak tvrdi da HNS nije i neće surađivati s HDZ-om / Foto D. KOVAČEVIĆ
Ivan Vrdoljak tvrdi da HNS nije i neće surađivati s HDZ-om / Foto D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 9. svibanj 2017. u 22:02 2017-05-09T22:02:30+02:00

Sad se učestalo postavlja pitanje što to zapravo predsjednik HNS-a smjera, kuda namjerava povesti tu stranku. Zasad je to enigma. Na osnovi svega što je Vrdoljak rekao i učinio nikako se ne može dokučiti koji mu je konkretan politički plan

Prošle je godine, već nakon prve sezone emitiranja, otkazana američka satirična serija »BrainDead«, ali bila je jako zabavna. U njoj su izvanzemaljci u obličju kukaca ljudima proždirali mozgove i potpuno im na taj način mijenjali osobnost. Njihova je žrtva tako bio i republikanski senator Raymond Wheatus, pijanac i prostak koji nije mario za svoj posao. Izvanzemaljci su ga doslovno preko noći pretvorili u vrlo poduzetnog političara, koji je odmah uspio preoteti demokratima većinu u Senatu. Wheatus je poslije te intervencije iz svemira bio sasvim novi čovjek.

Malo je vjerojatno da su i predsjedniku HNS-a Ivanu Vrdoljaku izvanzemaljci prčkali po mozgu. Takve se stvari valjda ipak događaju samo u televizijskim serijama. Međutim, nemoguće je racionalno objasniti Vrdoljakovo ponašanje posljednjih dana. On, koji je poznat po neuglađenim izjavama, koji je, posebno s mostovcima, ulazio u žestoke verbalne okršaje, pozivao je proteklog tjedna u Saboru na – mir i dobro. Odjednom njemu više nije bilo do političkih sukoba, nego je u svojim parlamentarnim raspravama, u stilu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, apelirao na slogu i zajedništvo. Hrvatska javnost upoznaje jednog posve drukčijeg Vrdoljaka.

I sad se učestalo postavlja pitanje što to zapravo predsjednik HNS-a smjera, kuda namjerava povesti tu stranku. Zasad je to enigma. Na osnovi svega što je Vrdoljak rekao i učinio, nikako se ne može dokučiti koji mu je konkretan politički plan.

Zašto je, recimo, Vrdoljak bio zainteresiran za smjenu Bože Petrova s dužnosti predsjednika Sabora kako bi na njegovo mjesto došao Gordan Jandroković iz HDZ-a? Istina, Vrdoljak i Petrov međusobno se preziru, ali političari uglavnom nisu djeca i ne funkcioniraju na temelju osobnih (ne)simpatija. Vrdoljak je znao da će umjesto Petrova, koji je upravo prešao u oporbu, vođenje Sabora preuzeti HDZ-ovac Jandroković, no svejedno mu je iznimno bilo stalo da lider Mosta bude smijenjen. Kako to objasniti?

Vrdoljaka mediji i pojedini političari sumnjiče da je spreman za koaliciju s HDZ-om kako bi sačuvao Vladu Andreja Plenkovića. Ali, on to ustrajno opovrgava i ističe da su HNS-ovi zastupnici podržali opoziv ministra Zdravka Marića. A da bi bio valjda djelovao još uvjerljivije, HNS prikuplja potpise za zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Plenkoviću. Međutim, na glasovanju o Mariću, pa i dan kasnije o Jandrokoviću, jasno se pokazalo da oporba u ovom trenutku jednostavno ne može do 76. glasa. I čemu onda to potezati i pružiti Plenkoviću priliku da opet likuje da je odnio pobjedu?

Nadalje, Vrdoljak dva tjedna prije lokalnih izbora, na kojima HNS u većini županija, gradova i općina nastupa u koaliciji sa SDP-om, javno govori da su male šanse da narodnjaci na iduće parlamentarne izbore izađu sa socijaldemokratima. Sasvim je moguće da Vrdoljak ovakvim porukama negativno utječe na izglede HNS-ovih kandidata, primjerice, Anke Mrak Taritaš, koja se natječe za gradonačelnicu Zagreba. Zamislivo je, naime, da dio birača SDP-a, ogorčenih na nezahvalog Vrdoljaka čija je stranka na političkoj sceni opstala gotovo isključivo zbog širokogrudnosti koju je prema njima iskazivao Zoran Milanović, odbije glasovati za Anku Mrak Taritaš i druge HNS-ove kandidate. Pa ipak je Vrdoljak baš usred kampanje za lokalne izbore smatrao potrebitim objaviti da se HNS distancira od SDP-a. S kojim motivom? Osim toga, Vrdoljak sigurno ne misli da bi HNS bez SDP-a mogao nakon idućih parlamentarnih izbora imati u Saboru više zastupnika nego sadašnjih devet. To naprosto nije realno. Time je još čudnija Vrdoljakova taktika.

Dakle, predsjednik HNS-a tvrdi da s HDZ-om nije surađivao i da neće. Odvaja se od SDP-a i najavljuje da će ubuduće HNS na izborima nastupati na čelu nekakvog liberalnog bloka u kojem će biti i IDS. Ali, Vrdoljak je i protiv prijevremenih parlamentarnih izbora. U više je navrata, premda je autor sintagme Titanik Vlada, naglašavao da bi ti izbori bili loši za Hrvatsku, da bi previše financijski koštali i da je politička stabilnost važnija. I kako se sad snaći u tom Vrdoljakovom svijetu punom proturječnosti? Kako koliko-toliko suvislo objasniti što to Vrdoljak radi? Možda su ipak u pitanju izvanzemaljci.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S Lidlom do odmora iz snova
Moj apartman s 5 zvjezdica

S Lidlom do odmora iz snova