Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
22. siječnja 2019.
Politički skalpel Dražena Ciglenečkog

kolumna Tuđman je zaista bio monstrum, s udbašima je prisluškivao Šeksa

Snimio Nenad REBERŠAK
Snimio Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 8. svibanj 2018. u 18:41 2018-05-08T18:41:36+02:00

Nismo ni naslutiti mogli da je Tuđman bio baš toliko ogrezao. Na vlast je došao parolama o liberalnoj demokraciji, a onda je odmah, pomoću udbaša, prisluškivao visokog državnog dužnosnika zbog sumnje Udbe da je Šeks povezan s CIA-om

Franjo Tuđman je 30. svibnja 1990. izabran u Saboru za predsjednika predsjedništva SR Hrvatske. I jedna od prvih njegovih odluka bila je da se prisluškuje Vladimira Šeksa, njegovog bliskog političkog suradnika.

Josip Perković, bivši visoki dužnosnik Službe državne sigurnosti, u pismu koje je poslao iz minhenskog zatvora tvrdi da ne zna zbog čega je točno Tuđman naložio da se nadzire Šeksove telefonske razgovore.

Tjednik Nacional je, pak, pozivajući se na anoniman izvor »upućen u detalje Tuđmanovih tadašnjih operacija«, objavio da je Šeks bio pod mjerama jer je navodno radio za Beograd.

No, Šeks je prije nekoliko dana u intervjuu za N1 televiziju ispričao drukčiju verziju. »Nije Tuđman zatražio da me se stavi pod nadzor i prisluškuje zato što bih ja bio agent KOS-a i radio na rušenju demokratske hrvatske vlasti, nego je razlog bio što je sumnjao da sam povezan s CIA-om«, izjavio je Šeks.

Evocirao je tom prilikom i epizodu s Matom Meštrovićem, koji mu je 1989. rekao da bi Amerikanci htjeli da upravo Šeks, kao istaknuti borac za ljudska prava, bude predsjednik Hrvatske, a ne komunistički general Tuđman.

To je nekako došlo do Tuđmana, kojem je, kaže Šeks, Perković uručio dokument SDS iz 1989. iz kojeg proizlazi da je on agent CIA-e i Tuđmana su te dvije stvari uvjerili da treba uhoditi kolegu iz HDZ-a.

Dakle, ovo je nešto najstrašnije što smo dosad doznali o razdoblju nakon što su Tuđman i HDZ preuzeli vlast. Šeks monstruoznom i idiotskom naziva konstrukciju o sebi, KOS-u i Tuđmanu. On, međutim, ne može ili ne želi prihvatiti da je čudovišan bio sam Tuđmanov postupak, neovisno o njegovom povodu.

Predsjednik predsjedništva, znači osoba koja nije imala niti ovlasti predsjednika, na svoju je ruku naredio prisluškivanje čovjeka koji je u tom trenutku bio potpredsjednik Sabora?! Ali, to nije sve, ovaj je posao za Tuđmana odradila komunistička politička policija, Služba, Udba, kako god hoćete.

»Mjeru je realizirao centar Zagreb na Zrinjevcu 7«, zabilježio je Perković u pismu u kojem se sada obračunava sa Šeksom. Hrvatska je tada još bila dio Jugoslavije i, naravno, nikakvu drugu tajnu službu Tuđman nije imao na raspolaganju.

Mogao se obratiti isključivo hrvatskoj Udbi, s čijim su ljudima, poput Perkovića, on i Josip Manolić surađivali i prije promjene vlasti. Krajem svibnja 1990. Tuđman ulazi u Banske dvore i hrvatske udbaše odmah počinje koristiti za praćenje HDZ-ovaca u koje nije imao puno povjerenje. Za njih je to bio business as usual, s obzirom na to da je Šeks bio njihova stara mušterija i bavili su se njime još od 1973. godine.

Ovo je toliko nevjerojatno da je potrebno još jednom ponoviti, čelnik prodemokratske vlasti, koja je, kako se u HDZ-u vole hvaliti, srušila komunističku tiraniju, zadužio je tajnu policiju, simbol masovnog kršenja ljudskih prava u tom totalitarnom sustavu, da nadzire potpredsjednika parlamenta, usto i člana vodstva vlastite stranke.

Tuđman je doista bio politički monstrum. Znali smo i ranije da je on bio nacionalist, ali ne i antikomunist i da je sklopio pakt s određenim strukturama umirućeg poretka i s njima zatim vladao Hrvatskom. Ali, ovo je ipak previše. Nismo ni naslutiti mogli da je Tuđman bio baš toliko ogrezao. Na vlast je došao parolama o liberalnoj demokraciji, a onda je odmah, pomoću udbaša, prisluškivao visokog državnog dužnosnika zbog sumnje Udbe da je Šeks povezan s CIA-om. Možda to nije najgore što je Tuđman napravio u deset godina upravljanja Hrvatskom, ali je sigurno politički najperverznije. Pristojnog građanina jednostavno ostavlja bez daha. I nameće logično pitanje, što je Tuđman tek radio političkim protivnicima, ako je svoje ovako tretirao.

Dakako da je Tuđman imao i povijesnih zasluga, nije to upitno. No, nisu ni Staljin, Tito, Ceausescu ili Castro bili jednoznačni negativci. I svakome od spomenutih moglo bi se  pripisati da je nešto dobro učinio. Ali, kod njih, kao i kod Tuđmana, preteže ono loše. Za većinu aktualnih problema koji se tiču funkcioniranja države odgovoran je Tuđman i njegovo naopako shvaćanje demokracije i pravne države. Tijekom devedesetih, koje su započele Tuđmanovom odlukom da udbaši nadziru Šeksa, postavljeni su sasvim  pogrešni, ali duboki temelji države i do danas to nismo uspjeli ispraviti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka