Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 31
Sutra: 18° 20° 2
22. lipnja 2018.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Todorićeva terorija zavjere s one strane pameti

Todorićeva terorija  zavjere s one  strane pameti
Todorićeva terorija zavjere s one strane pameti
Autor:
Objavljeno: 21. svibanj 2017. u 15:07 2017-05-21T15:07:00+02:00

Premijer Andrej Plenković više se puta sastao s predstavnicima banaka koje su najveći vjerovnici Agrokora. I, dakle, s ljudima iz ruskih Sberbank i VTB bank. Na njihovu je inicijativu HDZ u posljednji trenutak podnio amandman na lex Agrokor, pa novi kreditori posrnulog koncerna Ivice Todorića sada imaju prednost kod naplate svojih potraživanja. U danima prije donošenja ovog zakona, SDP-ovci Davor Bernardić, Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić pristali su primiti izaslanstvo VTB bank, koje ih je, bezuspješno, nagovoralo da podrže lex Agrokor. Sasvim bi stoga nelogično bilo da i Božo Petrov, kao predsjednik Sabora i glavni HDZ-ov partner, tada nije kontaktirao sa zastupnicima ruskih banaka, o kojima možda presudno ovisi što će dalje biti s Agrokorom. Naravno, Petrov je također razgovarao s njima.

Međutim, dok su mediji smatrali da je Plenkovićeva i Bernardićeva komunikacija s ovim bankarima nešto savršeno normalno, to nije tako u slučaju predsjednika Mosta. Štoviše, sugerira se da je riječ o skandalu i to velikom. Započelo je to na način da je Todorić, u svojstvu anonimnog izvora bliskog samom sebi, istresao u tjednik Nacional nevjerojatno nesuvislu teoriju zavjere prema kojoj su Petrov i Rusi zajedničkim naporima radili na uništenju njegovog Agrokora. Isti oni Rusi koji su kreditima održavali na životu Todorićevo poslovno carstvo, čijom će propašću izgubiti ozbiljan novac, urotili su se s koalicijskim partnerom predsjednika hrvatske Vlade?!

To zvuči toliko apsurdno da je bilo za očekivati da će mediji nemilosrdno ismijati Todorićeve tvrdnje s one strane pameti. Ali, ne, upravo suprotno. Petrov se odjednom našao u situaciji da se mora opravdavati da nije ruski igrač. Kaznena prijava koju je on podnio protiv Todorića bila je glup potez, političari se time naprosto ne bave. No, ovo što se Petrovu događalo proteklog tjednu ipak je previše.

Kao iznimna otkrića plasiraju se informacije da je Petrov dva puta u Saboru ugostio Marija Henjaka, predsjednika uprave Sberbank u Hrvatskoj, jednom u društvu s Agrokorovim dobavljačima, a drugom prilikom su s njim bili još neki bankari. Koja je važnost ovih podataka, posebno u kontekstu činjenice da su se i premijer i šef parlamentarne oporbe sastajali s Todorićevim kreditorima iz Rusije? Na to jednostavno pitanje nitko još nije niti pokušao odgovoriti.

Nije valjda da pojedini mediji vjeruju da su Todorićeve besmislice, koje kao da su izašle iz radionice Alexa Jonesa, poznatog američkog promotora najčudnijih teorija zavjere, samorazumljiva istina kojoj je tek potrebno dodati poneki detalj. Ako je doista tako, onda je Petrov i dobro prošao. Što da je, primjerice, Todorić rekao Nacionalu da Petrov iz jedne zagrebačke pizzerie vodi pedofilski lanac.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka