Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Komentar Dražena Ciglanečkog

kolumna Tko ne može izdržati toplinu, neka izađe iz kuhinje

Foto: Darko JELINEK
Foto: Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 30. siječanj 2011. u 18:55 2011-01-30T18:55:40+01:00

Hrvatski novinari razložno se zalažu da nema nedodirljivih političara, ali kao da sebe žele učiniti nedodirljivima. Otkud ideja da su baš novinari bogomdani moralni autoriteti o čijem se pravorijeku ne smije raspravljati, a kamoli da se u pitanje dovodi njihova vjerodostojnost

Nakon što je 2006. godine Vladimir Šeks izjavio za naš list da bi Ivi Sanaderu savjetovao da na Dan državnosti bude u Vukovaru, a ne na otvaranju operne sezone u Veroni, tadašnji premijer silno se uzrujao i odgovorio mu je kako se »Šeks zabunio«. Idućih pola godine njih dvojica jedva da su razgovarali, odnosi su im bili trajno narušeni i Sanader je u svojem drugom mandatu oduzeo Šeksu dužnost predsjednika Sabora.

Zna Šeks da većina hrvatskih medija i danas funkcionira na način kao prije nekoliko godine i svjestan je stoga da aktualna kampanja protiv njega nije lansirana bez, makar i prešutnog, odobrenja Jadranke Kosor

Te neugodne epizoda Šeks se možda prisjetio jučer kad mu je packe javno dijelila Jadranka Kosor poručivši mu da se »otvorena rana ne liječi se solju i paprom u ogromnim količinama jer to ne može pomoći da rana zaraste«. Nije Šeks problematizirao premijerkine odluke, razlog je živopisan intervju što ga je dao Hrvatskom listu. Ovih se dana potpredsjednik Sabora vjerojatno prisjeća i kako je Sanader svojedobno pokretao medijske kampanje protiv svojih protivnika, pa i njega osobno. Zna Šeks da većina hrvatskih medija i danas funkcionira na način kao prije nekoliko godine i svjestan je stoga da aktualna kampanja protiv njega nije lansirana bez, makar i prešutnog, odobrenja Jadranke Kosor. Ona ne želi da Šeks i dalje ima važnu ulogu u HDZ-u, naročito nakon parlamentarnih izbora kad prijeđu u opoziciju, što će potaknuti brojna pitanja o budućnosti stranke. To je politička dimenzija eksplozivnog slučaja Šeks. 

Ali, ništa manje nisu zanimljive reakcije novinara na Šeksovo »paprenje otvorene rane«. Prije deset dana Šeks je u intervjuu Vjesniku govorio o medijskim kilerima i krvožednim piranama koji su se ustremili na njega pripisujući mu upletenost u ratne zločine 1991. godine. Prošlo je to u skoro posvemašnjoj tišini. Onda je Šeks sve ponovio u Hrvatskom listu, s tim da je precizirao na koje redakcije misli. Na Šeksa se potom sručila prava medijska lavina, pa se on u petak skrušeno ispričao radi neprimjerenih epiteta kojima je častio novinare. A nije morao.

Nije svaki odgovor političara, ma kako žestok bio, ugrožavanje slobode medija

Zašto političar ne bi mogao hijenama nazivati novinare koji mu, primjerice, imputiraju da je ratni zločinac jer je poklopio telefonsku slušalicu Srpkinji u potrazi za nestalim suprugom. Naravno da daleko veću težinu ima insinuiranje da je netko ratni zločinac nego uvrede kakvima se poslužio Šeks. Hrvatski novinari razložno se zalažu da nema nedodirljivih političara, ali kao da sebe žele učiniti nedodirljivima. Otkud ideja da su baš novinari bogomdani moralni autoriteti o čijem se pravorijeku ne smije raspravljati, a kamoli da se u pitanje dovodi njihova vjerodostojnost. 

Nije svaki odgovor političara, ma kako žestok bio, ugrožavanje slobode medija. Ako jedan Andrija Hebrang pročita u novinama da njemu treba navući luđačku košulju ima puno pravo uzvratiti jednakim intenzitetom. Isto vrijedi i za Zorana Milanovića, Jadranku Kosor, Šeksa i sve druge političare koje novinari barem povremeno strastveno vrijeđaju. Na javnoj sceni udarci se zadaju, ali i primaju. Umjesto da cmizdri, tko ne može izdržati toplinu, neka izađe iz kuhinje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.