Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 24° 1
Sutra: 18° 21° 2
23. lipnja 2018.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Suradnja Hasanbegovića i Pupovca i dalje je moguća

Zlatko Hasanbegović / Snimio Nenad REBERŠAK
Zlatko Hasanbegović / Snimio Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 14. svibanj 2017. u 16:35 2017-05-14T16:35:36+02:00

Hasanbegović se nalazi u nevjerojatno kompliciranoj situaciji, koju si je sam stvorio. On je protiv Plenkovićeve vlade, govori o njoj kao da je pripadnik tvrde opozicije, ali ne bi da Vlada padne. Sa SDSS-om je činio parlamentarnu većinu, budući da više nije u HDZ-u ta mu je obveza prestala, no nije isključeno da će Hasanbegović i ubuduće dragovoljno glasovati zajedno s Miloradom Pupovcem, kojeg njegove pristalice preziru

Kad se premijer Andrej Plenković nedavno grčevito borio za opstanak svoje Vlade, Zlatko Hasanbegović ponašao se kao svaki disciplinirani HDZ-ov zastupnik. Glasovao je protiv opoziva ministra Zdravka Marića i za izbor Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora.

Nije se svojim postupcima nimalo razlikovao od, recimo, Branka Bačića, predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a. Onda je Hasanbegović samo dan nakon tih dramatičnih događaja u parlamentu objavio da je sudjelovao u moralnoj kaljuži, ali da više ne želi biti dio toga.

Poklopilo se to s njegovom kandidaturom na listi Brune Esih. Potom je, još kao član predsjedništva HDZ-a, iznio niz teških optužbi na račun premijera Plenkovića, između ostalog i zbog načina na koji je skupio dovoljno zastupnika za spas Marića i izbor Jandrokovića. Iz HDZ-a su zatim Hasanbegovića obavijestili da mu je, zato što se kandidirao na drugoj listi, prestalo članstvo u stranci.

Tvrdili su da je to, zbog jedne statutarne odredbe, bilo neizbježno. Ali, bilo je u prošlosti važnih ljudi HDZ-a koji su ostali u stranci unatoč tome što su se kandidirali na nekoj suparničkoj listi. Na njih nije primijenjen Statut. Hasanbegovića, međutim, nisu htjeli zadržati u HDZ-u, izbacili su ga. No, on je izjavio da to što sada nije član HDZ-a ne znači da će automatski uskratiti podršku Vladi, dakle i onoj moralnoj kaljuži.

Ni Plenković se nije odrekao Hasanbegovićeve potpore, ostavio je otvorena vrata suradnji s bivšim HDZ-ovcem.

Iz navedenog je jasno da se Hasanbegović nalazi u nevjerojatno kompliciranoj situaciji, koju si je sam stvorio. On je protiv Plenkovićeve vlade, govori o njoj kao da je pripadnik tvrde opozicije, ali ne bi da Vlada padne.

Sa SDSS-om je činio parlamentarnu većinu, budući da više nije u HDZ-u ta mu je obveza prestala, no nije isključeno da će Hasanbegović i ubuduće dragovoljno glasovati zajedno s Miloradom Pupovcem, kojeg njegove pristalice preziru. 

Bit će mu stoga, ako ostane uz Vladu, potrebna iznimna politička vještina kako bi artikulirao vlastitu, mnogi će smatrati, apsurdnu poziciju. Hasanbegović zaista neće moći lako objasniti svoj ples po rubu. On se, po svemu sudeći, nada da bi, udružen s Brunom Esih i Željkom Glasnovićem, mogao diktirati Vladi određene stvari, u slučaju kad bi Plenković ovisio o njihovim glasovima.

Ako bi, primjerice, Hasanbegović mogao reći da se izborio za ostanak ploče sa »Za dom spremni« u Jasenovcu, time bi sigurno dobar dio naklonjenih mu birača uvjerio da opravdano podržava Vladu.

Krajnje pragmatični Pupovac, kojem su bitni viši ciljevi, možda bi i dopustio da Hasanbegović poentira na ovakav način i ne bi Plenkoviću pravio probleme. Zamislivo je to. Znači da je suradnja Hasanbegovića i Pupovca, koliko god to paradoksalno zvučalo, i dalje moguća.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka