Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Srećom, HDZ je jamstvo slobode medija

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 11. veljača 2018. u 18:02 2018-02-11T18:02:30+01:00

HDZ je na vlasti, dakle, po prirodi stvari imaju na raspolaganju široke mogućnosti utjecaja na medije, ali nitko se još nije žalio da su oni poduzeli nešto tim u vezi

Ovaj smo tjedan doznali za stravičan pritisak koji predsjednik SDP-a Davor Bernardić radi na hrvatske novine. Premda mu je stranka u ogromnim problemima i Bernardić se jedva nekako održava na površini, on svoje dragocjeno vrijeme troši na bombardiranje novinskih redakcija besmislenim demantijima, u kojima tvrdi da nije istina nešto što je netko njemu nepoznat iz SDP-a rekao novinarima. 

U trenutku kad je sve to skupa postalo nepodnošljivo, a znamo da su slobodni mediji jako važan element funkcionalne liberalne demokracije, pet novinskih redakcija objavilo je pismo poslano predsjedništvu SDP-a, upozoravajući tako javnost na Bernardićeve subverzivne aktivnosti.

Bila je to iznimna manifestacija novinarske samovijesti i poruka općenito hrvatskim političarima, ne samo Bernardiću: »No pasaran«. Ne, neće proći pokušaji političkog ograničavanja slobode medija.

Na potezu je sada vodstvo SDP-a, na njima je da se do kraja distanciraju od Bernardića. Jer, ako Zlatko Komadina, Rajko Ostojić, Peđa Grbin, Bojan Glavašević i ostali to ne učine, značit će to da se slažu s Bernardićevim metodama pritiska na medije, pa će se i njih također smatrati odgovornima.

Prozvani, izjasnite se, u ovakvoj situaciji nitko ne može biti neutralan. Povijest će vrednovati postupke svakog pojedinca.

Srećom, nije u Hrvatskoj sve tako crno. Nisu svi političari kao Bernardić, koji bi čak iz oporbe htio uređivati novine. HDZ je na vlasti, dakle, po prirodi stvari imaju na raspolaganju široke mogućnosti utjecaja na medije, ali nitko se još nije žalio da su oni poduzeli nešto tim u vezi.

Ne čudi to. HDZ je stranka kojoj od samog osnivanja, od razdoblja kad je Hrvatskom vladao Franjo Tuđman, strana i sama pomisao da bi se miješali u rad medija. I Ivo Sanader bio je poznat po takvom čvrstom stavu.

Iako su mediji tu njegovu dobrohotnost koristili kako bi ga kao premijera, često i potpuno neutemeljeno, diskreditirali na svakom koraku, Sanader nije odstupio od svoje od životne i političke filozofije.

Andrej Plenković je, eto, ponosan nastavljač tradicije lidera HDZ-a koji vjeruju da je slobodu medija potrebno čuvati kao zjenicu oka. Unatoč tome što se ponavlja  Sanaderov slučaj te je i Plenković je meta bespoštednih medijskih napada, koji već prerastaju u pravo iživljavanje.

Posebno je, naravno, zanimljivo da u tome prednjači javna televizija. I birači HDZ-a, koji su ipak većina u Hrvatskoj, plaćaju tv pretplatu, a u Dnevnicima HTV-a Plenković ima tretman kao da je najgori zločinac.

Realno je pretpostaviti da neki od njegovih kolega iz stranke, ministar Tomo Medved ili netko drugi, tražio od Plenkovića da osigura sebi i HDZ-u bolji status na HTV-u, ali nema naznaka da premijer išta čini u tom smislu. Zato se HDZ-ova zastupnica Sanja Putica mogla u četvrtak u Saboru čista obraza zgražati nad Bernardićevim »gušenjem slobode medija«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.