Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Šeks tvrdi da je Vrdoljak HDZ-ov potrčko

Na čelo HNS-a vraća se Ivan Vrdoljak kojim, kako je priznao Šeks, upravlja HDZ / Foto Denis LOVROVIĆ
Na čelo HNS-a vraća se Ivan Vrdoljak kojim, kako je priznao Šeks, upravlja HDZ / Foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 24. listopad 2017. u 22:12 2017-10-24T22:12:00+02:00

Na čelo HNS-a vraća se čovjek kojim, kako je priznao Šeks, upravlja HDZ?! To u hrvatskoj politici nismo imali još od vremena kad se smatralo da Antu Đapića, također Osječanina, također hendla HDZ, koji mu je pomogao da u HSP-u porazi Dobroslava Paragu

Vladimir Šeks želi sugerirati da je u HDZ-u i dalje važan čimbenik. On je taj, kako je ispričao u intervjuu za Večernji list, koji je premijeru Andreju Plenkoviću rekao da mora iz Vlade izbaciti Most. I ovaj ga je, naravno, poslušao. Ali, možda je još zanimljivije kako Šeks u tom razgovoru prikazuje Ivana Vrdoljaka kao običnog HDZ-ovog potrčka. Bivši predsjednik HNS-a tjednima je Plenkovića i Šeksa uvjeravao da će sve biti u redu i da će svoju stranku uspjeti dotegliti u Vladu umjesto Mosta. No, onda je Vrdoljak bio uvjerljivo preglasan na sjednici predsjedništva HNS-a i poslije toga je, otkriva Šeks, došao izvijestiti HDZ-ovce da je sve otišlo k vragu. »Ali, tada mi krećemo u ofenzivu da ga ohrabrimo da na sjednici Glavnog odbora ipak ide glasovanje o koaliciji HNS-a i HDZ-a. Uključio sam se i ja u akciju preko Vrdoljaku bliskih osoba iz Osijeka, i preko još nekoliko punktova, da ga ohrabrimo da se ne predaje, da ustraje na koaliciji s HDZ-om. Na raspolaganju smo imali samo nekoliko sati i naposljetku je dio HNS-a ušao u koaliciju s HDZ-om«, tako je Šeks opisao preokret koji se 7. lipnja dogodio u HNS-u.

Vrdoljak je zbog ulaska u koaliciju s HDZ-om, iako je dva mjeseca tvrdio da to neće učiniti, bio meta bespoštednih političkih i medijskih kritika. Međutim, nitko ga nije ponizio kao sada Šeks. Iz HDZ-a su, dakle, nazvali nekoliko ljudi i aktivirali još nekoliko punktova i na taj način »ohrabrili« Vrdoljaka da im HNS dovede u koaliciju. I to Šeks govori u trenutku kad je Vrdoljak najizgledniji kandidat za dužnost predsjednika HNS-a, koju je napustio prije tri i pol mjeseca. Na čelo HNS-a vraća se čovjek kojim, kako je priznao Šeks, upravlja HDZ?! To u hrvatskoj politici nismo imali još od vremena kad se smatralo da Antu Đapića, također Osječanina, također hendla HDZ, koji mu je pomogao da u HSP-u porazi Dobroslava Paragu. Sredinom devedesetih godina HDZ-u je trebala stranka koja će biti desnija od njih, ali opet ne prejaka. Franjo Tuđman je, naime, volio HDZ predstavljati kao središnju stranku. Nakon što je Đapić preuzeo HSP, na izborima 1995. pravaši su dobili 226 glasova iznad izbornog praga i s nevjerojatnih 5,01 posto zadržali su se u Saboru. Je li to doista bio točan rezultat ili je HDZ malo ohrabrio Državno izborno povjerenstvo?

Što u sadašnjoj situaciji HDZ može napraviti za HNS? Vrdoljak i njegovi istomišljenici u stranci u samoubilačkoj su misiji spasili Vladu Andreja Plenkovića. Bez obzira na to što je sve ukazivalo da će konačan ishod biti propadanje HNS-a, oni su se žrtvovali kako bi se izbjeglo prijevremene izbore i da bi Plenković ostao premijer. U slučaju izbora, narodnjaci bi na listi sa SDP-om mogli dobiti barem pet zajamčenih zastupničkih mandata i time produljenje stranačkog vijeka. No, odbili su tu opciju i opredijelili se za HDZ. Posljedica je bio raskol HNS-a i stranački rejting koji se danas mjeri promilima, a ne postocima. Ne postoje niti minimalne šanse da HNS samostalno ili u nekakvoj koaliciji sklepanoj od manjih stranaka na idućim izborima uđe u Sabor i u njemu formira zastupnički Klub. Od toga nema ništa. Ali, sa strane HDZ-a bilo bi pošteno da se HNS-u oduže dogovorom o predizbornoj koaliciji, osiguravajući im tri, četiri mjesta u sljedećem sazivu Sabora. Nezabilježeno je da je neka stranka odlučila sebe uništiti kako bi preživjela vlada njezinih dugogodišnjih političkih protivnika. Ta bi činjenica jednostavno morala motivirati HDZ da nekolicinu narodnjaka uvrsti na svoju izbornu listu. Pogotovo nakon ovakvog Šeksovog intervjua, kojim je HDZ-ov veteran do kraja diskreditirao lidera HNS-a.

A i jedan čisto racionalan razlog upućuje HDZ da uključi HNS u predizbornu koaliciju. HDZ Tomislava Karamarka, koliko god to sada zvučalo neobično, imao je širok koalicijski potencijal. Karamarko je uspio okupiti HSS, HSLS, BUZ, Hrast i tada prilično respektabilan HSP AS Ruže Tomašić, a nakon parlamentarnih izbora 2015. koalirao je i s Mostom. Od svih nabrojenih Plenković može računati isključivo na više nego slabašni HSLS. Koalicijski potencijal Plenkovićevog HDZ-a iznimno je uzak, skoro nepostojeći. U takvim bi nepovoljnim okolnostima i onih tridesetak tisuća birača koje je HNS sposoban privući dobro došli HDZ-u.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.