Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4n
Sutra: 20° 24° 2
27. travnja 2018.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Šeks je doista žrtva Udbe

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva
Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2017. u 18:09 2017-07-09T18:09:25+02:00

No, netko tko ne voli Šeksa opet ih je ovaj tjedan plasirao u medije kako bi njega diskreditirao kao čovjeka koji je navodno bio Udbin doušnik. Ali, Šeks to nije bio. Iz svih tih je transkripata potpuno jasno da je Šeks doista bio žrtva komunističke tajne policije. On je bio disident, osuđivan zbog prutudržavne djelatnosti i kao takvom mu je Služba pristupila i tražila da za njih špijunira ljude

Predsjedništvo HDZ-a je 4. siječnja 2010. isključilo Ivu Sanadera, uz obrazloženje da je on dan ranije pokušao izvesti puč u stranci. Vladimir Šeks među najzaslužnijima je što je donijeta ta odluka i uz upravo ovakvo objašnjenje.

Sanader je, dakle, tvrdio je prije sedam godina Šeks, htio svrgnuti postojeće vodstvo HDZ-a, a budući da je predsjednica stranke Jadranka Kosor bila tada i premijerka, posredno srušiti i Vladu. Ne bi to, doduše, bilo ništa protuustavno ili nezakonito, ali bi, ako je Sanader zaista bio pučist, za HDZ to bio izuzetno težak krimen.

Kako je onda moguće da je Šeks u četvrtak došao na promociju Sanaderove knjige i strpljivo s njim pozirao fotoreporterima? Šeks govori da se želi pomiriti s nekadašnjim političkim protivnicima. Ali, to jednostavno ne drži vodu.

Naime, sa Stjepanom Mesićem je Šeks skoro cijelo desetljeće bio u dobrim odnosima. Razmjenjivali su međusobno visoka državna odlikovanja, a Šeks je bio čest Mesićev gost i u njegovom uredu bivšeg predsjednika.

No, ovih je dana Šeks objavio knjigu u kojoj optužuje Mesića da je 1994. s Josipom Manolićem htio napraviti državni udar. S druge strane, pučistu Sanaderu, za kojeg je svojedobno izjavio da je »moralno dno, moralnog dna«, pružio je potporu prilikom njegovog povratka u javni život. Nema to apsolutno nikakvog smisla, kao uostalom puno toga što je Šeks učinio tijekom dugačke političke karijere.

Nije Šeks radio isključivo loše stvari, bilo je i onih pozitivnih, ali svojim je političkim djelovanjem sigurno nanio Hrvatskoj ozbiljnu štetu. Prisjetimo se samo kako je 2010. želio u Ustav ugraditi srpsko Zajedničko vijeće općina, što je Vesna Pusić, srećom, spriječila u Saboru.

To, međutim, nije razlog da se Šeksu pripisuje i ono što nije istina. Primjerice da je radio za Udbu. Nenad Ivanković još je 2005. u knjizi »Sova« publicirao transkripte razgovora što ih je Šeks početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća vodio s djelatnikom Služne državne sigurnosti u Osijeku.

No, netko tko ne voli Šeksa opet ih je ovaj tjedan plasirao u medije kako bi njega diskreditirao kao čovjeka koji je navodno bio Udbin doušnik. Ali, Šeks to nije bio. Iz svih tih je transkripata potpuno jasno da je Šeks doista bio žrtva komunističke tajne policije.

On je bio disident, osuđivan zbog prutudržavne djelatnosti i kao takvom mu je Služba pristupila i tražila da za njih špijunira ljude. Šeks se tako našao u očajnoj situaciji iz koje se, pokazuju to nedvosmisleno transkripti, nastojao iskobeljati na način da svojem »handleru« kaže što manje.

Zato je i ovaj bio jako nezadovoljan s njm. Ne može se Šeksa nikako uspoređivati s, recimo, Daliborom Brozovićem, koji je doista bio kvalitetan doušnik Udbe, a devedesetih je Franji Tuđmanu bio dosta bliži nego Šeks.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka