Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Sanader je najzaslužniji za EU

Foto: Damjan Tadić / CROPIX
Foto: Damjan Tadić / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 22. siječanj 2012. u 14:52 2012-01-22T14:52:00+01:00

Taj Sanader obavio je najgori posao na hrvatskom putu u EU, poslao je u Haag tri hrvatska generala. Tko zna gdje bismo sada bili da Sanader, konfrontirajući se s vlastitim biračima, nije imao hrabrosti to napraviti

Pravi» desničari i »pravi« ljevičari proteklih su dana bili bučni i pomalo nasrtljivi u pozivima biračima da kažu »ne« Europskoj uniji. Ljevičari, za koje je Tito uvijek prije Tuđmana, misle ako je maršal na tu tvorevinu gledao kao na izraz želje kapitalističke klase da podjarmi europski proletarijat, onda se tome nema što dodati. Desničari, pak, sanjaju o nekakvoj pastoralnoj Hrvatskoj iznad koje je samo Bog i nariču za izgubljenim suverenitetom. Kako je to kad se živi od suvereniteta mogli bi im objasniti stanovnici Sjeverne Koreje. Još jedan argument desničarskih neprijatelja Unije je da je članstvo »plaćeno slobodom nedužnih generala Gotovine i Čermaka«. Kad je barem Gotovina u pitanju to je vjerojatno točno. Dosad nismo vidjeli skoro nikakve dokaze da je Gotovina ratni zločinac. Ali, ako danas referendum propadne, to bi značilo da je mitski general uzaludno izručen Haškom sudu, da će ostati u zatvoru, a da Hrvatska ipak nije realizirala cilj zbog kojeg je on žrtvovan. I taj je argument stoga potpunu promašen. Uostalom, sam Gotovina poručio je jučer da će zaokružiti »za«. 

    Kao i većina drugih birača, Hrvatska će sigurno reći »da« ulasku u EU. A kao i uvijek na završetku važnog i zahtjevnog pothvata, analizirat će se zasluge pojedinih sudionika i procjenjivati čiji je doprinos na kraju bio najveći. Tuđman je bio pokretačka snaga stvaranja hrvatske države, ali imao je tek maglovite predodžbe o »europskoj zajednici suverenih naroda«. Dobar dio vrijednosti na kojima se temelji današnja Unija, Tuđman nije razumio niti ih je prihvaćao. Nekadašnji komunistički aparatčik Ivica Račan kao premijer je podnio kandidaturu za članstvo u EU. Njega se danas svakako valja sjetiti. U mandatu Vlade Jadranke Kosor odblokirani su pristupni pregovori koji su u lipnju prošle godine okončani gotovo isključivo zahvaljujući velikim naporima što su ih uložili ona, njezini ministri i pojedinci u državnoj administraciji. Zasluge Jadranke Kosor su, dakle, neupitne. 

    Međutim, objektivno najzaslužniji je ipak Ivo Sanader. Možda je razumno što on jedini od bivših premijera nije dobio pozivnicu za večerašnje okupljanje u Saboru gdje će petstotinjak ljudi čekati referendumske rezultate. Ne zato što mu se sada sudi, u tijeku je i suđenje Radimiru Čačiću i to za teže djelo nego što se optužuje Sanadera, a prvi potpredsjednik Vlade pozvan je u Sabor. Sanader je pobjegao u Austriju pred hrvatskim pravosuđem i ta ga činjenica posebno tereti. No, taj Sanader obavio je najgori posao na hrvatskom putu u EU, poslao je u Haag tri hrvatska generala. Tko zna gdje bismo sada bili da Sanader, konfrontirajući se s vlastitim biračima, nije imao hrabrosti to napraviti. Koliko god mi bili uvjereni u njihovu nedužnost, Bruxelles je punu suradnju s Međunarodnim tribunalom postavio kao ključan uvjet hrvatskom napretku prema Uniji. Zato je Sanader iznad svih, neovisno o tome hoće li možda biti osuđen kao običan lopov.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.