Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 6
Sutra: 15° 15° 6
24. travnja 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna SDP nepotrebno baca novac na Brauna

Alex Braun / Foto Luka Stanzl/PIXSELL
Alex Braun / Foto Luka Stanzl/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 19. rujan 2017. u 23:09 2017-09-19T23:09:00+02:00

Nikakav ga Braun ne može naučiti kako da vodi SDP. Da ovakve političke akrobacije štete SDP-u, Bernardiću netko može reći i besplatno

Članstvo britanske Laburističke stranke dramatično se povećelo nakon što im je u rujnu 2015. predsjednik postao Jeremy Corbyn, za nekoliko stotina tisuća. Ali, uvjerenog ljevičara Corbyna svejedno je malo tko uzimao ozbiljno. Štoviše, prognozirali su mu krah na prijevremenim parlamentarnim izborima u lipnju ove godine, koje je premijerka Theresa May inicirala upravo zbog opće procjene da su laburisti jako slabi. Na kraju je Corbyn i poražen, ali s vrlo tijesnom razlikom, pa ga se čak, makar je ostao u oporbi, proglašavalo velikim izbornim dobitnikom. Lider laburista je odradio sjajnu kampanju i uspio mobilizirati daleko više birača nego što su to u trenutku raspisivanja izbora sugerirale ankete. Kako mu je to pošlo za rukom? Jedno je sigurno, ne zahvaljujući angažiranju neke poznate PR firme koja mu je rekla što mora učiniti. Corbyn je imao u sebi talent za vođenje kampanje i pokazao ga je kad je to bilo potrebno.

Dakle, ništa još načelno nije izgubljeno niti za predsjednika SDP-a Davora Bernardića, kojeg se u hrvatskoj javnosti također doživljava kao lošeg političkog vođu, od kojeg HDZ-u ne prijeti nikakva opasnost. Možda bi i Bernardić mogao sve iznenaditi i zablistati na parlamentarnim izborima, ako se dotle održi na čelu stranke. Ne treba sasvim odbaciti mogućnost da i on, poput Corbyna, posjeduje određenu političku vještinu, ali je iz nekog razloga još nije demonstrirao. Međutim, jasno je da mu navodni komunikacijski guru Alex Braun ne može u tome presudno pomoći. Uostalom, Bernardić je u kontaktu s tim Braunom gotovo otkad je izabran za predsjednika SDP-a, vjerojatno mu je ovaj dao i poneki savjet, ali to nije poboljšalo javnu percepciju šefa parlamentarne opozicije. No, Bernardić je, po svemu sudeći, očajan, ne zna što bi konkretno poduzeo kako bi i stranačke suradnike i političke protivnike uvjerio da je on zaista taj, pa se SDP sada sprema i formalno angažirati Brauna, kojeg je plaćao i Zoran Milanović.

HDZ je u mandatu Ive Sanadera imao ugovor s irskim političkim konzultantom P.J. Marom. Medijima je i tada to bilo zanimljivo, ali u to se vrijeme u Hrvatskoj još nije vjerovalo da je za ambicioznog političara najvažnije pronaći dobrog PR stručnjaka koji će ga onda učiniti popularnim. Praktično nitko nije mislio da je Mara donio Sanaderu izbornu pobjedu 2007. Ali, stvari su se u međuvremenu promijenile.

Kad je Milanović doveo Brauna, skoro svaki potez koji je povukao kao premijer, a koji je imao pozitivan odjek, u medijima se pripisivao tom tobožnjem marketinškom magu. Braunu su se pridavale mistične moći, tvrdilo se da je sam osujetio Milanovićev drastičan poraz na parlamentarnim izborima 2015. Posebno je hrvatska desnica bila uvjerena da taj diabolični Braun upravlja Milanovićem i ugrožava već osiguranu pobjedu Karamarkovog HDZ-a. Smiješno je sve to bilo, pa se istovremeno moglo pročitati i da Braun savjetuje Milanoviću zaoštravanje odnosa s oporbom i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, ali i umireniju retoriku. Možda su Milanović i SDP i imali od njega neke koristi, možda je on opravdao svoj visoki honorar, ali, kao ni P.J. Mara, nije Braun donio glasove birača.

No, u Hrvatskoj prevladava mišljenje da je bilo baš tako. I to Bernardića stavlja u prilično nezgodnu situaciju. Ako se za koji mjesec njegov rejting anketama počne poboljšavati, u javnosti će se ocjenjivati da je Braun uspio nešto napraviti čak i od Bernardića, kad je već izgledalo da mu nema spasa. Neće se, dakle, hvaliti Bernardića da se ipak popravio. A u slučaju da postoci SDP-a i dalje neće rasti, objašnjenje će biti da, eto, niti jedan Braun nije u stanju pomoći Bernardiću.

Zato bi za predsjednika SDP-a bolje bilo da ne baca na to novac, kojim mu stranka ionako oskudijeva. Nikakav ga Braun ne može naučiti kako da vodi SDP. Bernardić je prije dva mjeseca odlučio da SDP-ovi zastupnici neće sudjelovati u izboru trojice ustavnih sudaca ako će HDZ uskratiti podršku osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor. HDZ na to nije pristao i glasovanja o oba prijedloga su odgođena. Prošlog utorka SDP odustaje od ovog uvjetovanja, ali već u petak je došlo do novog preokreta i povratka na poziciju iz srpnja. Da ovakve političke akrobacije štete SDP-u, Bernardiću netko može reći i besplatno. Nije mu za to potreban Braun.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja