Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
19. ožujka 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

Komentar Riječ je o svjetonazoru, glupani

Boris Jokić, Matko Glunčić, Radovan Fuchs / Foto: Novi list, Pixsell
Boris Jokić, Matko Glunčić, Radovan Fuchs / Foto: Novi list, Pixsell
Autor:
Objavljeno: 10. travanj 2018. u 14:14 2018-04-10T14:14:31+02:00

Nije, kako začudno smatraju u HNS-u, svjetonazor sam po sebi neprihvatljiv u obrazovanju. Bez njega jednostavno ne ide. Ključno je koji će svjetonazor u Hrvatskoj biti dominantan

Sada je, pretpostavljamo, svakome jasno da problem Borisa Jokića nije bilo to što ga je za šefa Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme postavio tadašnji premijer Zoran Milanović. Naravno da mu taj posao nije mogao dati nitko drugi, iako je prethodno bio raspisan javni natječaj. Ali, neprijatelji reforme kakvu je Jokić trebao provesti napadali su ga da je izbor politike?! Ovih su se dana, međutim, političke stranke, HDZ i HNS, čak svađale koja će odrediti Jokićevog nasljednika. Dva su koalicijska partnera održala i sastanak na tu temu, na kojem je, kako su izvijestili mediji, sudjelovao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Premijer je ispočetka postupao logično, htio je da na čelu spomenutog tijela bude državni tajnik Matko Glunčić. Bilo bi uistinu neobično da se nije opredijelio za visokog dužnosnika u svojoj Vladi, čovjeka u kojeg, dakle, ima puno povjerenje. U suprotnom bi to bio znak da premijer misli da s Glunčićem nešto nije u redu, upitno bi onda bilo kako on uopće može obnašati dužnost državnog tajnika. HNS se nije složio s Glunčićem i kao kompromisno se rješenje, uz pomoć Božinovića, nametnuo stari HDZ-ov kadar Radovan Fuchs. Politika je, znači, i ovaj put odabrala voditelja ERS-a, politika će usmjeravati reformu obrazovanja i to je jedino normalno. Za nadati se je da će se stoga konačno prestati s besmislicom da obrazovanje treba prepustiti nekakvim stručnjacima, onima koje nisu izabrali hrvatski građani.

Ali, ima još jedan mit vezan za ovo društveno područje, onaj da u njemu nema mjesta za svjetonazor. Stranka Hrast, također dio parlamentarne većine, negodovala je zato što je HNS odbijao njihovog heroja Glunčića, a narodnjaci su im odgovorili priopćenjem da hrastovci »žele uvesti svjetonazor u obrazovni sustav, što je za HNS potpuno neprihvatljivo.« »U školi se mogu učiti sadržaji koji su znanstveno utemeljeni, metodički prilagođeni dobi djece i prezentirani na pluralistički način«, definirala je stranka Ivana Vrdoljaka. E, sad, ako bi reformu kurikuluma predstavljala samo podjela tableta učenicima, što bi se i moglo zaključiti iz javnih istupa ministrice Blaženke Divjak, svjetonazor zaista nema ništa s tim. Iako bi netko mogao reći da je djeci dovoljna i Biblija. No, u slučaju da će ta reforma biti iole ambicioznija od distribucije portabl računala, svjetonazor će postati njezin nezaobilazan, vjerojatno i glavni sastojak.

Demonstriralo se 2016. zbog izražene namjere Oreškovićeve vlade, odnosno ministra Predraga Šustara, da se obustavi lijevo-liberalno zamišljena kurikularna reforma. K vragu, nisu se ljudi okupljali po trgovima hrvatskih gradova jer su htjeli da mališani nose u školu lakše torbe, dok je zli Šustar, žestoki protivnik tableta, inzistirao da one moraju ostati teške. Svjetonazorski je to bio sukob. Nemoguće je razumjeti zbog čega to HNS danas negira.

Vrdoljak je ulazak svoje stranke u Plenkovićevu vladu opravdavao tobožnjom brigom za budućnost školskog sustava. Tražio je iz tog razloga da upravo taj resor pripadne HNS-u. Valjda zato da bi obrazovanje oblikovali u skladu s liberalnim vrijednostima za koje tvrde da zastupaju, makar je odmah bilo jasno da HDZ, kao daleko jači partner u koaliciji, na to neće pristati. I Blaženka Divjak povremeno je vukla poteze koji su se mogli tumačiti kao da su joj, osim tableta, važne još neke stvari.

Nije, primjerice, vrtićima zabranila da djeci dostupnom učine slikovnicu »Moja dugina obitelj«, što bi Šustar ili Glunčić možda napravili. Kad su Kaštelani tijekom karnevala palili repliku slikovnice u kojoj se objašnjava da postoje i obitelji s roditeljima istog spola, ministrica je to javno osudila.

Riječ je o svjetonazoru, glupani! Nisu niti priroda niti Bog odredili da djecu mogu imati i dva muškarca. Posljedica je to jednog shvaćanja svijeta pretočenog u zakonsko pravo. U novim školskim programima se istospolne parove neće tretirati kao nepoželjnu anomaliju ili će, pak, biti usvojeni stavovi Hrasta da je to bolest. Ovisit će to o svjetonazoru koji će prevagnuti u Vladi, a ne o »znanstvenom utemeljenju«. Nije, kako začudno smatraju u HNS-u, svjetonazor sam po sebi neprihvatljiv u obrazovanju. Bez njega jednostavno ne ide. Ključno je koji će svjetonazor u Hrvatskoj biti dominantan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka