Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
16. siječnja 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

Rekonstrukcija HDZ-a

Foto Darko JELINEK
Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 19. prosinac 2010. u 14:01 2010-12-19T14:01:21+01:00

S obzirom da nema vijesti o odlasku iz Vlade Jadranke Kosor ili Kalmete, to znači da kriterij rekonstrukcije nije radikalan raskid sa starim režimom premreženim korupcijom. Je li (ne)sposobnost ministara kriterij za rekonstrukciju?

Od kraja rujna, kad je premijerka Jadranka Kosor u New Yorku najavila da će biti promjena u Vladi, mediji se intenzivno bave temom takozvane rekonstrukcije. Dosad, međutim, nitko nije uspio objasniti zašto je uopće za Hrvatsku nužno da dođe do većih izmjena u Vladi. To se nije dogodilo stoga što je iznimno teško ponuditi suvisle razloge rekonstrukcije koja bi se izvela zbog građana i države. Kadrovsko preslagivanje u Vladi imalo bi smisla, kad je Hrvatska u pitanju, ako se, primjerice, kaže kako iz Banskih dvora lete svi koji su na bilo koji način upleteni u korupciju i razne afere. Time bi se naciji uputila jasna poruka da se želi napraviti diskontinuitet sa sustavom koji se upravo nalazi pod istragom. I to bi, naravno, bilo dobro. Samo, tko bi u tom slučaju ostao u Vladi? Jadranka Kosor koja je godinama sjedila tik do trenutačno pritvorenog Ive Sanadera i koja je, ako ne i prije, još 1. srpnja 2009. iz usta bivšeg premijera, kako je istražiteljima rekao Mladen Barišić, doznala da HDZ ima svoj crni fond? Bi li u Vladi bilo mjesta za Božidara Kalmetu iz čijeg je resora najviše direktora javnih poduzeća prošlo kroz Remetinec, a cestogradnja je već dugo sinonim za korupciju?

S obzirom da nema vijesti o odlasku iz Vlade Jadranke Kosor ili Kalmete, to znači da kriterij rekonstrukcije nije radikalan raskid sa starim režimom premreženim korupcijom. Je li (ne)sposobnost ministara kriterij za rekonstrukciju? Ako je to u pitanju to bi značilo da je HDZ-u trebalo čak sedam godina kako bi ustanovili da su Ivan Šuker, Marina Matulović Dropulić, Branko Vukelić i Božo Biškupić nekompetentni. Poražavajuće su spori. A što je još važnije, do parlamentarnih izbora je manje od godinu dana. Kad bi ove nesposobnjakoviće zamijenili sve odreda nobelovci, Vlada i država od toga bi imali vrlo malo koristi. Sve je uglavnom određeno, proračunske stavke su zadane i u 2011. nisu mogući nikakvi ozbiljniji iskoraci. Novi članovi Vlade moći će tek rutinski mandat privesti kraju i u svoje životopise zapisati da su jedno kraće vrijeme bili i ministri.

Spomenuta četvorka je neosporno nepopularna, neki među njima naročito iritiraju javnost. Ima li, međutim, HDZ-ovih ministara koji su popularni? Uostalom, premijerkin rejting iz mjeseca u mjesec sve je niži. Dakle, ne radi se ovdje niti o tome da se Vlada riješava nepopularnih ministara, što bi moglo pozitivno odjeknuti kod građana. Pa što je onda posrijedi?

Rekonstrukcija se ne izvodi zbog Vlade i Hrvatske nego isključivo zbog stranke. Najavljena rekonstrukcija Vlade zapravo je početak rekonstrukcije HDZ-a. Jadranka Kosor očito namjerava postupno marginalizirati pojedine vodeće ljude HDZ-a, koje se diskreditira i uz pomoć medija, kako bi na izbore izašla s barem dijelom obnovljenom stranačkom strukturom. A to će za nju posebno biti važno u razdoblju nakon izbora, kad HDZ prijeđe u opoziciju. Sve ostale priče o rekonstrukciji Vlade samo su –  tlapnje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka