Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 4
Sutra: 20° 20° 4
22. travnja 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

Protokolarna premijerka

Snimio V. SKLEDAR
Snimio V. SKLEDAR
Autor:
Objavljeno: 6. veljača 2011. u 11:14 2011-02-06T11:14:16+01:00

Sasvim je moguće da premijerka smatra da je zapravo protokol suština politike, pa primjenjuje obrazac što ga je patentirala kao potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja. Samo što sada manje dijeli stanove i automobile braniteljima, a nekako se više bavi temeljcima

Hrvatski Ustav predviđa male ovlasti za predsjednika Republike. Stoga Ivo Josipović, kako bi nečim ispunio svoje vrijeme, prisustvuje raznim manifestacijama i ispija kave s građanima. U parlamentarnim demokracijama šefovi država imaju pretežno protokolarnu ulogu i Josipoviću se zbog toga nema što zamjeriti. Zabrinjavajuće je, međutim, što osim predsjednika, Hrvatska danas ima i protokolarnu premijerku. I u tjednu kad je, primjerice, objavljen šokantan podatak da trenutačno na jednog umirovljenika dolazi samo 1,23 zaposlenih, Jadranka Kosor nastavila je svoje iscrpljujuće, ali posve beskorisno krstarenje zemljom. Umjesto da se s najbližim suradnicima zatvori u kabinet i raspravlja kako povećati zaposlenost, tako da barem tri dana nitko ne zna za nju, predsjednica Vlade i dalje serijski postavlja kamene temeljce za i najminornije infrastrukturne zahvate i obilazi tvorničke pogone.

   Dijelom su te silne protokolarne aktivnosti kojima si je Jadranka Kosor natrpala raspored, sigurno plod njezine procjene da je to dobra marketinška strategija. Predsjednica Vlade zna da će televizijski dnevnici svaki dan zabilježiti da je ona nešto otvorila ili uručila. Tako smo nekad u Dnevniku gledali i slušali, drug Tito je danas..., ili predsjednik Tuđman je danas... dok sada imamo: premijerka je danas... To može stvoriti dojam da Jadranka Kosor izgara za Hrvatsku, ali efekti su kratkoročni.

   No, uopće nije isključeno i da predsjednica Vlade zaista iskreno vjeruje da puno radi, kao što i sama nerijetko naglašava.

   Sasvim je moguće da premijerka smatra da je zapravo protokol suština politike, pa primjenjuje obrazac što ga je patentirala kao potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja. Samo što sada manje dijeli stanove i automobile braniteljima, a nekako se više bavi temeljcima. Ali, kako god bilo, činjenica je da je to što Jadranka Kosor prezentira daleko ispod premijerske razine, posebno kad je u pitanju država s toliko problema. Naravno da ni prijašnji premijeri, od Ive Sanadera i Ivice Račana do onih iz devedesetih godina, nisu bježali od prigodnih slikanja prilikom otvaranja nekih objekata, no Jadranka Kosor sve ih je debelo nadmašila u toj disciplini.

   Ako netko u Vladi i vodstvu HDZ-a još ima utjecaja na nju, morao bi je diskretno upozoriti da parlamentarni izbori nisu natjecanje za čovjeka koji će četiri godine, na račun poreznih obveznika, putovati Hrvatskom i družiti se s pukom. Za to imamo predsjednika Josipovića. Kad Jadranka Kosor ode u Šibenik kako bi označila početak radova na izgradnji centra za gospodarenje otpadom to praktično znači da nije došla na posao, da je uzela slobodan dan. A takvih je slobodnih dana jako puno u njezinom mandatu. Premijerka je jučer u jednoj pauzi tijekom turneje po Međimurju izjavila da se »mora više raditi i više truditi«. Pritom treba krenuti od sebe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš