Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 6
Sutra: 3° 3° 6
23. siječnja 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

Komentar Predsjednica tvrdi da je ideologija za stručnjake?!

Foto Robert Anić / PIXSELL
Foto Robert Anić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 4. ožujak 2018. u 14:23 2018-03-04T14:23:08+01:00

U intervjuu Hrvatskom radiju predsjednica je izrekla i nešto doista nevjerojatno

Predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u Hrvatskoj je voljela samo njezina fanatična sljedba, koja je doživljava kraljicom. Svima ostalima predsjednica je bila odbojna. Onda joj je netko savjetovao da proba ponekad javno reći da u državi, premda je na vlasti stranka iz koje je potekla, ima stanovitih problema i da bi trebalo biti bolje. Ona je to poslušala, mediji su takve predsjedničine isprazne poruke tumačili kao kritike Vlade Andreja Plenkovića i Mislav Bago počeo je krajem mjeseca objavljivati da rejting Kolinde Grabar-Kitarović nezadrživo raste. Bingo, uzviknuli su na Pantovčaku. Ne znači to da je predsjednica Republike uspjela privući neke nove birače, one kojima Plenković i HDZ idu na živce. Nije. Ali, svakom je političaru drago ako ankete sugeriraju da je popularan. Zato Kolinda Grabar-Kitarović, s vremena na vrijeme, kaže da bi baš dobro bilo da nam je dobro.

Učinila je to i u petak, upozoravajući da je »duboko zabrinjava činjenica da Hrvatska stagnira«. Jedna, dakle, naizgled dramatična, ali zapravo sasvim bezazlena izjava. Stoga nije bila vrijedna da je se zabilježi. Međutim, u intervjuu Hrvatskom radiju predsjednica je izrekla i nešto doista nevjerojatno. I nakon debakla Plenkovićeve komisije za prošlost, u kojoj gotovo polovica članova ima izdvojeno mišljenje, Kolinda Grabar-Kitarović tvrdi da bi »ideološka pitanja trebala biti u domeni stručne javnosti«. Molim?

Ima i nastavak, političari bi se istovremeno, lišeni ideološkog balasta, »morali baviti gospodarstvom, socijalnim pitanjima i svim drugim što teško opterećuje naše građane«.

Postoje sada dvije mogućnosti. Prva je da predsjednica zna da ovakve budalaštine sjajno prolaze u hrvatskom lobotomiziranom društvu i da ih upravo zato odašilje. Impliciralo bi to da je državna poglavarica Hrvatske pokvarena manipulatorica. U to jednostavno ne želimo vjerovati. Radije ćemo se opredijeliti za opciju da Kolinda Grabar-Kitarović nesvjesno priča gluposti da bi nekakvi stručnjaci trebali, primjerice, određivati hoće li Sabor ratificirati Istanbulsku konvenciju, biti pokrovitelj proslave obljetnice bitke na Sutjesci i u kojem će se obliku u škole uvesti zdravstveni odgoj.

Političari se, naravno, ne mogu izuzeti od ideoloških, svjetonazorskih tema. Štoviše, one spadaju u njihov core business. Osim toga, u pozadini odluka vezanih za gospodarstvo, strana ulaganja, socijalu, zaštitu okoliša i »sve drugo što opterećujuje naše građane«, također su vrlo često neki ideološki, vrijednosni stavovi. Tako je u Hrvatskoj i u cijelom svijetu. Vodi li se trenutačno u SAD intenzivna debata o posjedovanju oružja sa stručnih pozicija, sudjeluju li u njoj samo balističari?

I kad smo već kod ovog, valjalo bi se zapitati zašto je predsjednica izbacila iz svog Ureda bistu Tita, umjesto da se koncentrira na ekonomiju, i je li tada postupila kao stručnjakinja ili kao ideološki nabrijana HDZ-ovka, koja misli da Franjo Tuđman nije podnosio pokojnog maršala.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka