Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Komentar Dražena Ciglenečkog

Komentar Predsjednica trampistički napada elitu koja ju je iznjedrila

Kolinda Grabar-Kitarović / Foto: D. KOVAČEVIĆ
Kolinda Grabar-Kitarović / Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 5. lipanj 2018. u 13:34 2018-06-05T13:34:05+02:00

Trump je vikao da je sistem namješten i uspio uvjeriti veliki broj birača da je glas zaboravljenih Amerikanaca, depriviranih nižih slojeva. U SAD-u se još uvijek analizira kako je to Trump uspio, ali, eto, jest. I sada Kolinda Grabar-Kitarović namjerava prodati Hrvatima praktično identičnu priču

Podrškom referendumu »Narod odlučuje«, i još više popratnim obrazloženjima, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dosad se najviše udaljila od premijera Andreja Plenkovića. Politički i ideološki. Plenković se na početku svojeg mandata deklarirao kao borac za europski mainstream. U idealnim bi se okolnostima on vjerojatno ponašao i zastupao stavove poput Angele Merkel.

To je, sudeći prema onome što javnost zna o njemu, otprilike Plenkovićeva političko-ideološka matrica, nakon što se 2011. učlanio u HDZ. Tijekom ovih godinu i pol dana obnašanja dužnosti predsjednika Vlade nerijetko se prilagođavao činjenici da je na čelu stranke kakav je HDZ, čijim je biračima jedan Viktor Orban nedvojbeno draži nego njemačka kancelarka, ali je verbalno ostao na razini promotora europskog mainstreama.

U niz je navrata Plenković vrlo kritički govorio o wannabe populistima iz Živog zida, nazivajući njihov program bezidejnim, šupljim, protuustavnim i štetnim. Očekivano, Ivan Vilibor Sinčić potpisao je peticiju za izmjenu izbornih pravila, jer, kako je objasnio, »Živi zid podržava sve referendumske inicijative, s obzirom na to da želimo da građani odlučuju«. Premijer se, međutim, tome rezolutno suprotstavio.

Kolinda Grabar-Kitarović, dugogodišnja članica HDZ-a prije nego što je izabrana za predsjednicu Republike, nije svojim potpisom dala podršku referendumu Željke Markić, ali je to proteklog vikenda učinila u izjavama. I ona, kao i Sinčić, tvrdi da je volja naroda temelj svega. No, da bi se predsjednicu smjestilo u neki ideološki okvir, još su važniji njezini svježi istupi protiv odnarođene političke elite. Kolinda Grabar-Kitarović nikad se, doduše, niti nije klela u politički mainstream, ali ovih je dana napravila korake koji je definitivno legitimiraju kao pobornicu opcija koje premijer smatra društveno opasnima.

Da, predsjednica Republike postala je najmoćniji hrvatski populist, a uzor joj je – Donald Trump. Nevjerojatna je sličnost njezinih s Trumpovim retoričkim figurama. Kao da je odlučila kopirati pobjedničku kampanju bizarnog predsjednika SAD-a. Trump je cijeli život, a kandidaturu je istaknuo s punih 69 godina, proveo kao dio američkog establišmenta.

Naslijedio je očevo bogatstvo stečeno u biznisu s nekretninama, čime se i on nastavio baviti. Donirao je novac političarima poput Hillary Clinton, koji su također pripadali eliti. Ali, onda se odjednom sredinom 2015. počeo predstavljati ultimativnim autsajderom, čovjekom koji će, ako uđe u Bijelu kuću, razoriti pokvareni politički i općenito establišment. Vikao je da je sistem namješten i uspio uvjeriti veliki broj birača da je glas zaboravljenih Amerikanaca, depriviranih nižih slojeva. U SAD-u se još uvijek analizira kako je to Trump uspio, ali, eto, jest. I sada Kolinda Grabar-Kitarović namjerava prodati Hrvatima praktično identičnu priču.

Već skoro 20 godina ona je pripadnica političke elite par excellence. Bila je u tom razdoblju, prije uspona na Pantovčak, ministrica vanjskih poslova, veleposlanica u Washingtonu, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a...

No, predsjednici to nije smetalo kad je u petak zagrmila da se »politička elita otuđila od naroda«. Odmah je dodala da nije problem u »takozvanim populističkim opcijama«, nego u onima koji »ne prepoznaju da se očekivanja ljudi mijenjaju«. »Politika mora izaći iz zagrebačkih salona i osjetiti što narod želi«, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović iz Osijeka, a pritom je zvučala kao Trump na predizbornom skupu negdje u brdima Appalachia.

Ne iznenađuje to zapravo. I ranije je predsjednica pokazivala naklonost prema Trumpu. Nedavno je tako s ponosom ustvrdila da je upravo ona zaslužna za Trumpov dolazak u Varšavu u srpnju prošle godine, gdje nije skidala pogled s njega. Trump ju je politički očarao i polako se pretvara u vatrenu trampisticu. Valjda misli kad se Tump s onakvim svojim backgroundom mogao preobratiti u trampista, poći će to i njoj za rukom.

Većina birača Živog zida, čini se, vjeruje da je to moguće. Njih 64 posto je u posljednjoj anketi Crobarometar izrazilo pozitivno mišljenje o predsjednici Republike.

Neće ona odbiti potporu HDZ-a, dapače. Ali, sve je jasnije, Kolinda Grabar-Kitarović planira drugi mandat osvojiti ne kao smjerna HDZ-ovka, zaštitnica institucija i konzervativnih vrijednosti, nego kao borac protiv sustava koji ju je iznjedrio. Ona to zove protresanjem političke elite. A njezin savjetnik Mate Radeljić kaže da nakon referenduma »Narod odlučuje« Hrvatska više neće biti ista.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.