Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1
Sutra: 17° 21° 2
22. travnja 2018.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Predsjednica i premijer u ulozi Velikog brata

Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 5. ožujak 2017. u 13:31 2017-03-05T13:31:29+01:00

Tomislav Karamarko je, u vrijeme dok je vodio HDZ, najavljivao donošenje ustavnog zakona kojim bi se »zaštitilo dostojanstvo hrvatskih branitelja, Domovinskog rata i Franje Tuđmana«. Objašnjavao je da namjerava propisati da se o Tuđmanu i Domovinskom ratu može slobodno govoriti samo kod kuće, a da će javnosti svi »morati poštovati vrijednosti na kojima se temelji hrvatska država«. Koliko god da su te ideje bile protuliberalne, Karamarko ih je, da je na parlamentarnim izborima 2015. uspio osvojiti dvotrećinsku većinu, što je bio cilj HDZ-a, u Saboru mogao realizirati.

U nadležnosti predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, međutim, nije zakonodavstvo, niti ona poput, primjerice, Donalda Trumpa može svojim ukazima uređivati određene odnose u društvu. Pa ipak, predsjednica Republike ovaj je tjedan rekla da »neće dopustiti da se izvrće istina, blati i omalovažava Domovinski rat«. Kako to ona kani učiniti? Kolinda Grabar-Kitarović tek je jedan od aktera na javnoj sceni, riječ je njezino najmoćnije oruđe, ostalih gotovo da i nema. Stoga i nije previše važno što bi predsjednica htjela dopustiti, a što ne.

Štoviše, za razliku od Karamarka, koji je prije nekoliko godina zvučao prilično opasno, Kolinda Grabar-Kitarović danas ispada smiješna kad pretenciozno tvrdi da će onemogućiti blaćenje Domovinskog rata. Ali, svejedno je zaslužila pažnju. I to ne samo zato što se njezino obećanje izrečeno u Pakracu poklopilo s osnivanjem nekakve vladine komisije za istinu o Drugom svjetskom ratu, NDH i komunističkom poretku. Ogorčena što Povjerenstvo za sukob interesa zanima nešto u vezi predsjedničinog doktorskog studija na Fakultetu političkih znanosti, upozorila je, također tijekom turneje po Požeško-slavonskoj županiji, da »nitko u ovoj državi ne smije biti Veliki brat«. Podsjetimo, Veliki brat je fikcijski lider Oceanije iz romana Georga Orwella »1984«. U toj totalitarnoj državi postoji Ministarstvo istine, čija je temeljna zadaća nametanje građanima, odnosno podanicima, službenih istina, makar se one ne podudarale s činjenicama.

Kolinda Grabar-Kitarović apsolutno je u pravu, nitko u Hrvatskoj ne smije biti Veliki brat. Ali, zbog čega ona onda, u stilu Velikog brata, prijeti da neće dopustiti izvrtanje istine o Domovinskom ratu? Koje istine? Moraju li svi hrvatski građani o tom razdoblju nedavne hrvatske prošlosti imati mišljenje na dlaku kao predsjednica? Zašto? Premijer Andrej Plenković formirao si je Vijeće u okviru kojeg će se dvadesetak ljudi godinu dana suočavati s poviješću od 1941. do 1990., i kasnije izdati preporuke što o tome treba misliti, a Kolinda Grabar-Kitarović je valjda zadužena za to isto kad je u pitanju Domovinski rat. Bizarno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S Lidlom do odmora iz snova
Moj apartman s 5 zvjezdica

S Lidlom do odmora iz snova