Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Predsjednica i premijer u istom su brodu i tako će ostati

Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković / Darok
Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković / Darok
Objavljeno: 14. studeni 2017. u 11:26 2017-11-14T11:26:58+01:00

Malo se, istina, dimi između predsjednice i premijera, ali vatre nema niti će je biti. Taj, pak, dim, čega god bio posljedica, iznova ukazuje na neprihvatljivu poziciju predsjednika Republike

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović loše je funkcionirala s premijerom Zoranom Milanovićem, čak i s Tihomirom Oreškovićem u njegovu vrlo kratkom mandatu. Birači HDZ-a bili su uvjereni da su krivci za to ova dvojica, a ne njihova ljubimica. Pokazuje se, međutim, mjesecima da Kolinda Grabar-Kitarović nema kvalitetne odnose ni s premijerom Andrejom Plenkovićem. Članovi i simpatizeri HDZ-a, koji su mislili da će njih dvoje na osnovi međusobnog razumijevanja surađivati na dobrobit hrvatskog naroda i države, sigurno su potpuno zbunjeni, ne mogu si objasniti o čemu je tu riječ. Zbog tih je osobnih drama velikog broja hrvatskih građana predsjedničina aktualna kampanja pritisaka na Vladu zanimljiva. Ali, isključivo iz tog razloga. Nema ta kampanja nikakvo političko značenje i zato će, ako potraje, brzo postati zamorna. Jednako kao što je to bilo u slučaju ulaska HNS-a u Vladu, kad su narodnjaci nekoliko tjedana tvrdili da će uporno inzistirati na svojim stavovima. Onda je javnost shvatila da je HNS svoju političku budućnost strogo vezao uz HDZ, da im niti u primisli nije napuštanje Vlade, što god da se u njoj događalo, pa su mediji počeli uglavnom ignorirati istupe čelnika te stranke koji su signalizirali njihovo neslaganje s pojedinim premijerovim potezima.

Ovih je dana dosta analiza u kojima se tvrdi da su Pantovčak i Banski dvori u ratu, sukobu, da je predsjednica otvorila frontu prema Plenkoviću i slično. Kad bi to doista bilo tako, logično bi bilo da ona na izborima krajem 2019., ako će sudjelovati na njima, ne bude HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu Republike. Ali, za to ne postoje niti minimalne šanse. Apsolutno je nezamislivo da HDZ suprotstavi nekoga Kolindi Grabar-Kitarović. Što bi taj eventualni kandidat govorio, da je predsjednica loše obnašala dužnost i da bi on bio bolji? Takva kandidatura ne samo da bi do kraja dezorijentirala biračko tijelo HDZ-a nego bi išla u prilog glavnom lijevo-liberalnom konkurentu Kolinde Grabar-Kitarović. U tu se vrlo riskantnu političku avanturu HDZ, jasno je, neće upuštati. I Kolinda Grabar-Kitarović je, dakle, baš kao i HNS, u istombrodu s Plenkovićem i tu se ne može ništa promijeniti.

U trenutku raspisivanja predsjedničkih izbora, HDZ će podržavati Kolindu Grabar-Kitarović i njihovi birači entuzijastično će pohrliti na birališta ne bi li joj osigurali još pet godina na Pantovčaku. Sve ostalo politički je zapravo irelevantno. Malo se, istina, dimi između predsjednice i premijera, ali vatre nema niti će je biti.

Taj, pak, dim, čega god bio posljedica, iznova ukazuje na neprihvatljivu poziciju predsjednika Republike. Plenkovićeva vlada nije dobra, ali ona snosi punu odgovornost za praktično sve što se zbiva u Hrvatskoj. Iznimno je to težak politički teret, koji kod svih članova Vlade stvara nevjerojatan stres. S tim se nije nimalo jednostavno nositi. Kolinda Grabar-Kitarović, s druge strane, nije skoro ni za što odgovorna. Ništa što predsjednica napravi ili kaže nema utjecaja na svakodnevni život Hrvata, nitko je ne okrivljuje niti za jedan problem hrvatskog društva niti od nje traži rješenja. U toj bi se za nju lagodnoj situaciji očekivalo od predsjednice da bude maksimalno suzdržana i da ne pljuca s distance po Vladi. Umjesto toga, Kolinda Grabar-Kitarović namjerava se nametnuti kao nekakva instanca iznad Vlade, što je radila i u vrijeme Milanovića i Oreškovića, i želi diktirati Plenkoviću čime da se bavi, primjerice, na području demografije. To u najmanju ruku nije pošten pristup.

Premijera to predsjedničino zanovijetanje ne može ometati, ali ga sigurno ozbiljno nervira. No, s obzirom na to da je ona potekla iz HDZ-a da je i popularnija u toj stranci nego Plenković, predsjednik Vlade guta i trpi. Tek tu i tamo uputi joj neku benignu rečenicu. SDP-ovci to prate i mahom se naslađuju. Tijekom saborske rasprave o oporbenom prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, nerijetko su citirali predsjedničine depresivne opise hrvatske zbilje. Što je pogrešna i taktika i strategija. Na ovaj način SDP Kolindu Grabar-Kitarović čini prihvatljivijom biračima koji joj inače nisu skloni, a upravo bi sada trebali pokušati potaknuti HDZ na razgovore o izmjenama Ustava, kako bi se ukinulo neposredne izbore predsjednika Republike. Kad bi se nominalnog šefa države biralo u parlamentu, to bi ga delegitimiralo kao dužnosnika s najvećom biračkom podrškom i automatski bi umanjilo njegove pretenzije, skinulo ga Vladi s vrata. U interesu je to i SDP-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.