Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Predsjednica i Ramljak besramno ponižavaju Plenkovića

 Predsjednica  i Ramljak besramno ponižavaju Plenkovića
Predsjednica i Ramljak besramno ponižavaju Plenkovića
Autor:
Objavljeno: 4. veljača 2018. u 17:53 2018-02-04T17:53:15+01:00

Nije neuobičajeno da se političari povuku iz javnosti kad se odvija nešto za njih jako negativno. Pritaje se u nadi da će nevrijeme proći kao što je i došlo. I nekad to zaista upali. Međutim, premijer Andrej Plenković, koji ovih dana upadljivo izbjegava govoriti o posjeti Hrvatskoj Aleksandra Vučića, solo projektu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, i nevjerojatnim financijskim kombinacijama s novcem Agrokora, neće time ništa postići. Postalo je, naime, jasno da se vrlo krupne stvari sa snažnim političkim posljedicama događaju mimo Plenkovića, da on za njih doznaje post festum, a to je u slučaju predsjednika Vlade potpuno neprihvatljivo.

Kad je riječ o Agrokoru to je, doduše, za Plenkovića još i povoljnija varijanta nego da je od početka bio upoznat kako su se Ante Ramljak i njegovi tamo odlično snašli, a nije ništa poduzeo. Tomislav Matić je zajedno sa svojim pajdašem Ramljakom dolazio u Banske dvore kod potpredsjednice Vlade Martine Dalić dok je nastajao lex Agrokor. Zatim je, nakon što je Ramljak imenovan povjerenikom u Agrokoru, nakratko bio njegov bona fide pomoćnik, da bi se onda prometnuo u suradnika firme AlixPartner, koju je angažirao Ramljak, što mu tjedno donosi 243 tisuće kuna. Kako se ta ekipa ugradila u poslove vezane za Agrokor, pa to je čudo jedno. I to sve doslovno pred nosom Vlade. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da je o toj »nesimpatičnoj« operaciji razgovarao s Plenkovićem i da Vlada, koja je preuzela odgovornost za Agrokor, nije za to znala. Znači da u Vladi ne sjede lupeži nego samo ljudi nesposobni obavljati zadaću koju im je narod povjerio. Donekle je to utješno, ali Plenković će svejedno morati ponudi neko suvislo objašnjenje.

A što je tek premijeru napravila predsjednica Republike? Ona je u petak javno priznala da je na svoju ruku pozvala Vučića i da je o datumu njegovog posjeta informirala Plenkovića prije nego što je on otputovao u Davos. Bilo bi nezgodno, kazala je, da je Plenković tamo od Vučića čuo da ovaj stiže u Zagreb. Kolinda Grabar-Kitarović ponizila je premijera još gore nego Ramljak. Činjenica je da Ustav, što je očajno rješenje, promovira predsjednika Republike u sukreatora vanjske politike. Ali, izvršna vlast je u rukama Vlade, ne predsjednika, i logično bi bilo da strani državnici ne mogu doći u Hrvatsku bez prethodnog odobrenja premijera. Pogotovo to vrijedi kad je u pitanju notorni srpski nacionalist. I još je Kolinda Grabar-Kitarović besramno izjavila da je pozvala Vučića jer je »odlučila prekinuti verbalni rat između Hrvatske i Srbije«. Predsjednica, eto, hoće pomiriti Plenkovića, koji je samo strana u sukobu, i Vučića, čovjeka koji je devedesetih prijetio da će odcijepiti dio Hrvatske. No, može si priuštiti ponižavanje Plenkovića zato što je svjesna da on nije u poziciji da joj se suprotstavi i da će ona ionako opet biti kandidatkinja HDZ-a na predsjedničkim izborima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.