Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 17° 17° 1
16. listopada 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Plenkovićeva moć u HDZ-u nije niti približna Sanaderovoj

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 15. travanj 2018. u 18:51 2018-04-15T18:51:13+02:00

Tih se 17 ljudi, znajući da im Plenković zapravo ništa ne može, oglušilo na premijerove naredbe i vapaje. Među njima i zamjenik predsjednika HDZ-a, član Predsjedništva, politički tajnik, međunarodni tajnik... Stoga se čovjek može samo nasmijati kad u medijima čita o velikoj Plenkovićevoj pobjedi

Crkva je u srpnju 2008. radila snažan pritisak na Sanaderovu vladu da odustane od dijelova Zakona o suzbijanju diskriminacije, kojima se, prema mišljenju katoličkih biskupa, uvodilo rodnu ideologiju i otvaralo mogućnost homoseksualnih brakova i davanju istospolnim parovima  prava na usvajanje djece.

Građanske udruge, na čelu s Ivicom Relkovićem, kao i desničarski mediji također su vodili kampanju protiv tog dokumenta. HDZ-ovim zastupnicima u tim okolnostima uopće nije bilo svejedno.

Ali, kad se u Saboru glasovalo o tom Zakonu, od njih 65 samo je Ivan Bagarić bio suzdržan. Svi su ostali bili za. Ne zato što su tadašnji zastupnici HDZ-a mislili da na Kaptolu ne znaju što pričaju.

Mnogi bi od njih rado digli ruku protiv. Klub zastupnika HDZ-a je i predložio amandman kojim bi se iz Zakona brisalo zabranu diskriminacije na osnovu rodnog identiteta. Na zahtjev Sanadera su ga, međutim, povukli.

Ukratko, HDZ-ovci su slušali premijera i predsjednika HDZ-a i postupali protivno vlastititim stavovima. Tek je, eto, Bagarić malo odskočio. U cijeloj parlamentarnoj većini jedino Marijana Petir iz HSS-a nije glasovala za taj Zakon.

Ovi su podaci važni kako bi se dobilo punu sliku o debaklu što ga je u petak u parlamentu doživio aktualni šef HDZ-a Andrej Plenković. Čak 17 od 55 zastupnika njegove stranke odbilo je nalog za ratifikaciju Istanbulske konvencije, za koju Crkva i konzervativne udruge tvrde da promovira rodnu ideologiju.

Iz usta pojedinih HDZ-ovih dužnosnika moglo se čuti da je tako napravljen značajan iskorak u unutarstranačkoj demokraciji. No, to je potpuno neutemeljeno. Nije Plenković htio u ovom slučaju jačati demokratske odnose unutar HDZ-a. Ma kakvi, niti na kraj pameti mu to nije bilo. Tjednima je apelirao na sve zastupnike HDZ-a da zanemare svoja uvjerenja i bespogovorno provedu njegovu odluku o ratifikaciji.

Jednako kao što su učinili 2008., kad je Sanader to od njih tražio. Plenković nije prihvaćao nikakva opravdanja zašto netko to ne može. Ali, kod 17 zastupnika nije upalila ni premijerova argumentacija da je glasovanje protiv konvencije ravno neprijateljskom aktu kontra stranke, da je to solidariziranje s onima koji žele uništiti HDZ.

Tih se 17 ljudi, znajući da im Plenković zapravo ništa ne može, oglušilo na premijerove naredbe i vapaje. Među njima i zamjenik predsjednika HDZ-a, član Predsjedništva, politički tajnik, međunarodni tajnik... Stoga se čovjek može samo nasmijati kad u medijima čita o velikoj Plenkovićevoj pobjedi.

Ne može se to nazvati niti pirovom pobjedom. Baš nikad u zastupničkom Klubu neke hrvatske stranke, u vrijeme dok je obnašala vlast, nije bilo ovako masovnog otklona od politike Vlade.

A ovdje je riječ o HDZ-u, stranci koja je funkcionira kao vojna formacija, u kojoj se strogo inzistira na poštovanju hijerarhije. Savjest je skoro nepoznat pojam u HDZ-u. Jasno je, dakle, da Plenkovićeva moć u stranci nije ni približna Sanaderovoj. Plenković je, zbog brojnih razloga, naprosto slab lider.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.