Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Plenkovićeva iluzija da će mu Vijeće reći što da radi

Plenkovićeva iluzija da će mu Vijeće reći što da radi
Plenkovićeva iluzija da će mu Vijeće reći što da radi
Autor:
Objavljeno: 12. rujan 2017. u 23:05 2017-09-12T23:05:41+02:00

Premijer bi sve dao za ravnotežu i stabilnost. Potpuno je nejasno zbog čega bi preporuke ovog tijela trebale biti uravnotežene, ali još manje kako to Kusić namjerava postići

Mediji i političari, ne zna se tko više, godinama ustrajno zaglupljuju hrvatski narod, a jedna od floskula koju mu stalno serviraju je da – povijest treba prepustiti povjesničarima. Time se sugerira da bi se cijelo društvo moralo koncentrirati isključivo na takozvane životne teme i neopterećivati se prijeporima iz prošlosti, jer će njih riješiti povjesničari. Kad bi netko ustvrdio da politiku treba prepustiti političarima, svi racionalni ljudi postavili bi odmah pitanje kojima, lijevima, desnima, liberalima, konzervativcima... Za povjesničare se, međutim, iz nekog razloga, barem povremeno, misli da su nalik kao jaje jajetu. Naravno da je to besmislica, povjesničari događaje također interpretiraju iz perspektive vlastitog svjetonazora. Stoga se nerijetko međusobno ne slažu.

Ali, Tvrtko Jakovina, Zlatko Hasanbegović i Ante Nazor, premda zastupaju suprotstavljene vrijednosti, suglasili su se ipak prošlog tjedna da je »Za dom spremni« ustaški pozdrav, kao i da NDH nije bila nešto na što bi Hrvati mogli biti ponosni. Trojica povjesničara su, eto, ponudila građanima neke ideje u vezi s traumatičnim zbivanjima u Drugom svjetskom ratu, a koja su i danas naša svakodnevica. I kakav će to sada imati utjecaj na društvo? S velikom se sigurnošću može procijeniti – mali ili nikakav. Na nogometnim stadionima i ubuduće će se skandirati »Za dom spremni«, NDH nostalgičari neće to odjednom prestati biti. Iznova će se potvrditi da se povjesničarima ne može prepustiti povijest o kojoj ne postoji nacionalni konsenzus i da im se zato ni ne može namijeniti uloga rješavatelja društvenih problema.

No, to ne znači da će hrvatska politička elita od toga odustati. Naprotiv. Doduše, u Vijeću za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima nisu samo povjesničari, ali premijer Andrej Plenković, koji bi htio da mu ta šarolika skupina kaže što da radi s pojedinim političkim simbolima iz hrvatske prošlosti, vjerojatno baš od njih očekuje ključan doprinos. Oni koje je narod izabrao da upravljaju državom dragovoljno su stali sa strane i, u okolnostima burne političke rasprave koja je zahvatila i samu Vladu, još će mjesecima iščekivati što će iznjedriti Vijeće na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem?! Kakav zapanjujući nedostatak odgovornosti!

Kusić je prije nekoliko dana rekao da će »preporuke Vijeća biti dio legislative« i da se zato nada će one »biti uravnotežene«. To je i Plenkovićeva opsesija, premijer bi sve dao za ravnotežu i stabilnost. Potpuno je nejasno zbog čega bi preporuke ovog tijela trebale biti uravnotežene, ali još manje kako to Kusić namjerava postići.

Uravnoteženost podrazumijeva da bi otprilike podjednako morali izgubiti i dobiti i »partizani« i »ustaše«. Niti jedni od njih ne bi se smijeli osjećati poraženima jer bi se time samo izazvao nastavak društvenih sukoba koje Plenković želi okončati. Međutim, sastav Vijeća takav je da jednostavno neće moći osigurati Vladi ono što bi htjeli u Banskim dvorima. Svi bi članovi čak i mogli potpisati da je »Za dom spremni« ustaški pozdrav i da mu nema mjesta u javnom životu. No, Nazor je, primjerice, puno puta, pa i u spomenutoj televizijskoj emisiji s Jakovinom i Hasanbegovićem, naglasio da je »Za dom spremni« u grbu HOS-a neupitan i nema šanse da se on u Vijeću izjasni u prilog njegove zakonske zabrane.

O tome, znači, u Vijeću neće biti suglasja. Idemo dalje, na petokraku zvijezdu i druge simbole partizanskog pokreta ili komunizma. Član Vijeća Ivo Goldstein je i kao hrvatski veleposlanik u Parizu imao u svojem uredu fotografiju Josipa Broza Tita. Mogućnost da Goldstein podrži stavljanje izvan snage petokrake ili srpa i čekića ravna je nuli. Prije bi mu ruka usahnula nego bi je digao za nešto čime bi pljunuo na sve za što se desetljećima zalagao s ocem Slavkom Goldsteinom. Dakako da bi saveznika, u najmanju ruku, imao u Antunu Vujiću i Nenadu Zakošeku, također članovima Vijeća.

Dakle, Plenkovićevo povjerenstvo neće moći donijeti zaključke odnosno preporuke uz potporu svih članova. Ili će se preglasavati, pa tko skupi većinu, ili će prekinuti rad zbog izostanka dogovora. U slučaju ovog prvog, bit će to situacija identična onoj u Saboru, u kojem isto ne može proći zakonsko rješenje za kontroverzne simbole s kojim bi se sve političke stranke složile. I čemu onda ovo Vijeće? Riječ je o premijerovoj iluziji, apsolutnom promašaju, a ne spasonosnoj formuli. Sam će se u to za koji mjesec uvjeriti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.