Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Plenković u borbi za mainstream završio s Trumpom

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 24. prosinac 2017. u 13:24 2017-12-24T13:24:00+01:00

O Andreju Plenkoviću se nije puno znalo kad je u ljeto prošle godine postao predsjednik HDZ-a, a koji mjesec kasnije i hrvatski premijer. Ipak, na osnovi njegovog kratkog staža u hrvatskoj politici i povremenih istupa u ulozi zastupnika u Europskom parlamentu činilo se da je novom lideru HDZ-a blisko nešto što se općenito naziva europskim vrijednostima. Plenković je o tome, nakon preuzimanja premijerske dužnosti, i sam često govorio. Tako je isticao da »čvrsto vjeruje u europski projekt i u jačanje mainstreama u tom projektu«. »Radim na tome da ozbiljan, snažan, odgovoran politički mainstream porazi demagoške i populističke snage«, jedna je od izjava kojima se Plenković nastojao legitimirati kao fundamentalni europski entuzijast, sasvim distanciran od, primjerice, vladajućih opcija u Mađarskoj i Poljskoj. Takvim je svojim pristupom toliko iritirao Živi zid da se njihov Branimir Bunjac rugao premijeru da je briselski projekt.

Daleko je još Plenković od kraja mandata predsjednika Vlade, pa da bi se rezimiralo učinak njegove borbe za mainstream, a protiv demagoga i populista. Ali, valja konstatirati da je nakon nešto više od godinu i dva mjeseca u Banskim dvorima, Plenković Hrvatsku smjestio u skupinu država članica Europske unije u kojima su na vlasti najodiozniji demagozi i populisti, istomišljenici američkog predsjednika Donalda Trumpa, šampiona svjetskog populizma. Riječ je o uistinu fenomenalnom preokretu. Ovog je tjedna Hrvatska, zajedno s Poljskom, Mađarskom, Češkom te Rumunjskom, ostala suzdržana kad se u Ujedinjenim narodima glasovalo o rezoluciji kojom se osuđuje Trumpov potez priznanja Jeruzalema kao glavnog grada Izraela. Sve druge članice EU-a, osim Latvije koja nije sudjelovala u glasovanju, podržale su tu rezoluciju. Plenković se, dakle, našao na strani suprotnoj od mainstreama. Je, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ustavna sukreatorica vanjske politike, politički pripada baš tom društvu Jaroslawa Kaczynskog, Viktora Orbana i Andreja Babiša, s kojima mašta o nekakva Tri mora. Predsjednica Republike oduševljena je i Trumpom. Ona je tu, međutim, nevažna.

Da je Plenković prilikom tog glasovanja u UN-u htio svrstati Hrvatsku uz Njemačku, Francusku, Švedsku, Španjolsku, Dansku i ostale države europskog mainstreama, to bi se i dogodilo. Njegova ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja inače ne postoji, poslala je priopćenje u kojem, kao da je pala s Marsa, tvrdi da je Hrvatska »i dalje na liniji dogovorenog unutar Europske unije«, da je rješenje u pravednom dogovoru Izraelaca i Palestinaca i da rezolucija o Jeruzalemu »ne može pridonijeti rješenju statusa toga grada«. I to nakon što je Trump priznao Jeruzalem glavnim izraelskim gradom i zadao time težak udarac mirovnom procesu na Bliskom istoku?! Plenković bi se trebao dobro zamisliti nad činjenicom da je pričajući o mainstreamu, završio s – Trumpom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija