Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
24. siječnja 2020.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Plenković se nije usudio izgovoriti – Istanbulska konvencija

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 27. svibanj 2018. u 18:33 2018-05-27T18:33:00+02:00

Koalicijski partneri ga ucjenjuju, shvaćajući da to mogu. Milorad Pupovac i Furio Radin traže od Plenkovića da podrži SDP-ov prijedlog ustavnih promjena i bitno ograniči teme o kojima bi se građani mogli izjašnjavati na referendumu, makar bi se time zamjerio političkoj desnici i dobrom dijelu birača HDZ-a

Pet tjedana premijer Andrej Plenković bio je fokusiran gotovo isključivo na rafifikaciju Istanbulske konvencije. Iznimno mu je bilo stalo da Sabor potvrdi taj međunarodni dokument i to uz podršku svih HDZ-ovih zastupnika. Stoga nije žalio vrijeme kako bi sve u stranci pokušao uvjeriti u važnost tog čina, u namjeri da se smanji nasilje prema ženama i općenito u obitelji.

Naposljetku je ova konvencija ratificirana u parlamentu, ali Plenković to uopće nije spomenuo dok je na Saboru HDZ-a nabrajao brojna postignuća svoje Vlade. I tu bi se komotno moglo završiti analizu jučerašnjeg skupa. Ne bi više bilo potrebno potrošiti niti riječ kako bi se dočaralo sadašnju Plenkovićevu političku poziciju.   

Sabori HDZ-a uvijek su bili parade političke ispraznosti, pa ni ovaj nije bio izuzetak. Jaki smo, najjači, Hrvatska, Franjo Tuđman, branitelji, bla, bla, bla... Pet istih fraza godinama dominiraju svim HDZ-ovim masovnim okupljanjima.

Od slavljeničke atmosfere u Ciboni, potpuno u neskladu s teškoćama u kojima se nalazi Vlada, među rijetkima je odudarao istup Davora Stiera protiv klijentelizma u Hrvatskoj, u kojem se politički tajnik HDZ-a pozivao na kršćanske vrijednosti.

Na njima je inzistirao i kad se odlučno suprotstavljao Istanbulskoj konvenciji. No, većina u HDZ-u tada je podržala predsjednika stranke. »Ratifikacija Istanbulske konvencije može se smatrati najvećom Plenkovićevom ideološkom reformom«, ocijenjeno je proteklih dana u jednom dnevnom listu.

I onda se Plenković o tom svom velikom uspjehu nije usudio niti zucnuti pred pet tisuća HDZ-ovaca. Tako je, eto, politički slab.

Jasno je danas da je, barem što se tiče mandata Plenkovićeve vlade, Istanbulska konvencija izglasana u zadnji trenutak. Afera Hotmail toliko je uzdrmala premijera da mu, da to nije ranije napravio, ne bi više palo na pamet krenuti u ovaj proces. Još prije dva mjeseca zaključio je da je dovoljno snažan da si može priuštiti tu ratifikacije. Nekako ju je, iako ne bez problema, izgurao do kraja.

Međutim, e-mailovi skupine Borg koji su dospjeli u javnost, odnosno percepcija stvorena o toj korespondenciji, uništili su Plenkovića i on jučer nije imao hrabrosti izgovoriti Istanbulska konvencija, a kamoli da bi se upustio u nešto više od toga. Plenković je, dakle, u defenzivi u HDZ-u. Ali, nije to ni blizu sve.

Koalicijski partneri ga ucjenjuju, shvaćajući da to mogu. Milorad Pupovac i Furio Radin traže od Plenkovića da podrži SDP-ov prijedlog ustavnih promjena i bitno ograniči teme o kojima bi se građani mogli izjašnjavati na referendumu, makar bi se time zamjerio političkoj desnici i dobrom dijelu birača HDZ-a.

Zastupnici nacionalnih manjina ostat će uz Vladu, ali su to spremni itekako naplatiti. Tu je, naravno, i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja onemoćalog Plenkovića »čvrga« sad već na redovnoj bazi. Sabor HDZ-a sigurno mu neće povratiti izgubljenu političku snagu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.