Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 17° 21° 1
24. travnja 2018.
Politički skalpel Dražena Ciglenečkog

kolumna Plenković definitivno nije Milanović

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 10. travanj 2017. u 22:19 2017-04-10T22:19:55+02:00

U petak je Plenković pozvao novinare kako bi izjavio da je dogovoreno da PPD nastavi opskrbljivati plinom Petrokemiju. Možete li zamisliti Milanovića da kao premijer organizira press konferenciju kako bi rekao da će Petrokemija i dalje imati plin? Naravno da ne. Milanović je smatrao da su takve stvari ispod razine predsjednika Vlade

Zoran Milanović je kao premijer razmjerno često boravio u BiH, pa je tako i 2013. bio u Mostaru na otvorenju Međunarodnog sajma gospodarstva. Tom je prilikom trebao i večerati s tadašnjim srpskim premijerom Ivicom Dačićem i još nekolicinom najviših dužnosnika država nastalih raspadom Jugoslavije. Ali Milanović je to izbjegao, opravdavajući se da mu je prethodni dan naškodila hrana. Pravi je, međutim, razlog bio što se nije htio neformalno družiti s Dačićem, nekad bliskim suradnikom Slobodana Miloševića. Milanović je rezonirao – služba može, ali družba nikako. Aktualni predsjednik Vlade Andrej Plenković postupio je neki dan u Mostaru sasvim suprotno. I on je došao na otvorenje spomenutog sajma, a navečer se opuštao u društvu, između ostalih, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika. Hrvatskom premijeru danas nije problem u restoranu Romanca sjesti za stol čak niti s notornim Dodikom, čovjekom koji negira genocid u Srebrenici i prijeti da će odcijepiti Republiku Srpsku, zbog čega u međunarodnoj zajednici ima status parije.

No, ovim i sličnim potezima Plenković čini iznimnu uslugu hrvatskoj politici. On, naime, skida s HDZ-a auru nekakve posebne domoljubne stranke, na čemu su četvrt stoljeća inzistirali njihovi lideri. Birači HDZ-a glasovali su za tu stranku vjerujući da tako iskazuju svoj patriotizam. Ali, romanca s Vučićem i Dodikom nikako ne ide u istu rečenicu s HDZ-ovom koncepcijom domoljublja. Plenković će HDZ, što je dakako sjajno, pretvoriti u posve običnu stranku, koja će od ostalih odudarati najviše po tome što je optužena za pljačku državnih poduzeća.

A bilo je ovaj tjedan još detalja na osnovi kojih se iznova moglo zaključiti kako se Milanović i Plenković bitno razlikuju. U petak su bivši suradnici nagovarali Milanovića da javno komentira odluku Ustavnog suda koji je ustavnim proglasio zakone o konverziji kredita u švicarskim francima. To je značajna činjenica za Milanovićevu Vladu koja je, unatoč silnom pritisku banaka, izgurala te zakone. No, Milanović nije htio javno likovati i hvaliti sebe i svoju Vladu zbog otpora bankarima kako bi olakšali život brojnim hrvatskim građanima. Možete li zamisliti da na Milanovićevom mjestu Plenković ne bi reagirao? Naravno da ne. Oglasio bi se on u ovakvoj situaciji, makar u tom trenutku bio u dubokoj političkoj mirovini.

U petak je Plenković pozvao novinare kako bi izjavio da je dogovoreno da PPD nastavi opskrbljivati plinom Petrokemiju. Možete li zamisliti Milanovića da kao premijer organizira press konferenciju kako bi rekao da će Petrokemija i dalje imati plin? Naravno da ne. Milanović je smatrao da su takve stvari ispod razine predsjednika Vlade i prepuštao ih je ministrima. No, Plenkoviću je PR najvažniji i odlučio je sve dobre vijesti sam objavljivati. Da, Milanović i Plenković definitivno su jako različiti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka