Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
18. studenoga 2018.
Kolumna Dražena Ciglenečkog

kolumna Obnova HDZ-a u opoziciji

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 13. ožujak 2011. u 11:15 2011-03-13T11:15:34+01:00

Jadranka Kosor danas je samo jedna u nizu neomiljenih HDZ-ovaca i zašto bi joj onda ostatak predsjedništva mirno dopustio da ih se riješi

Čudo se neće dogoditi, HDZ će izgubiti iduće parlamentarne izbore, neovisno o tome kad će se oni održati, i nakon osam godina stranka će prijeći u opoziciju. No, nikome u HDZ-a, naravno, nije svejedno hoće li na izborima doživjeti potpuni potop, što trenutačno sugeriraju ankete, ali i opće raspoloženje među građanima ili će poraz ipak biti podnošljiviji. Velika je razlika između 25 i 45 osvojenih zastupničkih mjesta, može se to čak i precizno financijski izmjeriti na osnovu proračunskog novca što ga stranke dobijaju za svaki saborski mandat.

   Dio vodstva HDZ-a smatrao je da bi se raspisivanjem unutarstranačkih izbora, kroz koje će isplivati ljudi čija se imena ne izvikuju na aktualnim prosvjedima, niti su upleteni u afere, mogla sprječiti katastrofa na parlamentarnim izborima. U petak kad su se na Zagrebačkom velesajmu okupili skoro svi HDZ-ovci koji nešto znače, njih 760, nije spomenuta mogućnost unutarstranačkih izbora. Osim toga, u Središnji odbor kooptirano je troje članova, pa je i to znak da su unutarstranački izbori malo vjerojatni. Jer, kakvog bi smisla imalo kooptiranje ako će u to tijelo, koji se vrlo rijetko sastaje, za nekoliko mjeseci na saboru stranke biti izabrani novi ljudi. U politici je, dakako, uvijek moguć iznenadni preokret, ali izvjesno je da ove godine neće biti izbora u HDZ-u.

   Objektivno, okolnosti nisu išle na ruku njihovim zagovornicima. Jadranka Kosor svakodnevno poziva oporbene stranke da se zajedno s njom fokusiraju na završetak pristupnih pregovora i bilo bi doista licemjerno da u tim uvjetima HDZ organizira unutarstranačke izbore. Ako bi u HDZ-u energiju trošili na lobiranja za svoje pozicije u stranačkoj hijerarhiji, premijerkini apeli opoziciji da se strpi i podredi realizaciji primarnog nacionalnog interesa, postali bi bespredmetni. Nadalje, u javnosti više nije prihvaćena slika HDZ-a kao stranke u kojoj je Jadranka Kosor dobra, ali ne valja njezino okruženje.

Popularnost predsjednice drastično je opala, upravu nju prosvjednici najčešće prozivaju i ismijavaju. Stoga je ona ostala bez argumentacije na temelju koje bi si sada mogla pokušati osigurati još četiri godine na čelu stranke, bez obzira na ishod parlamentarnih izbora, a HDZ unutarstranačkim izborima provjetriti i dovesti svježa lica. Jadranka Kosor danas je samo jedna u nizu neomiljenih HDZ-ovaca i zašto bi joj onda ostatak predsjedništva mirno dopustio da ih se riješi. Sve su to, dakle, razlozi zbog kojih izbori u HDZ-u nisu realna opcija.

   Bit će prirodne selekcije, Luka Bebić, Ivan Jarnjak i Andrija Hebrang zbog životne dobi i zasićenosti napuštaju politiku i neće se kandidirati na parlamentarnim izborima. Možda im je još netko pridruži. Međutim, HDZ će na izbore izaći s uglavnom široko poznatim ljudima. Eventualnu obnovu stranačkih snaga obavit će dok budu u opoziciji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka