Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
19. travnja 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

Nova pravednost i za žrtve Udbe

Ivo Josipoivć, Foto: O. ALUJEVIĆ
Ivo Josipoivć, Foto: O. ALUJEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 16. siječanj 2011. u 17:08 2011-01-16T17:08:32+01:00

Predsjednik Ivo Josipović izbore je dobio obećavajući novu pravednost, ali ona očito ne uključuje pravdu za žrtve Titovih killera. Možda mu idućeg tjedna kad će boraviti u Njemačkoj netko kaže da to ne bi smjelo biti tako

Tjedan dana nakon što je na domjenku povodom pravoslavnog Božića govorio o važnosti srpske manjine u Hrvatskoj, potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa sumnjiči se da je početkom devedesetih godina imao veze s ratnim zločinima nad Srbima.

Njime se bavi Amnesty International, a izvjesna Inicijativa mladih za ljudska prava predala je DORH-u dokumentaciju iz koje se navodno vidi da je Šeks prikrivao ratne zločine. Javio se i Zoran Pusić koji traži da se Šeksa procesuira. Nije, inače, nigdje zabilježeno da su u komunizmu tom Pusiću nedostajala ljudska prava, ali se od uspostave samostalne Hrvatske pretvorio u gorljivog borca za pravicu.

Mediji intenzivno prate svu tu gužvu oko Šeksa, premda se vrlo tankim čini to za što ga se tereti. Poslije svega što se zbivalo u zadnje vrijeme ne bi naročito iznenađenje bilo i da Šeks, čovjek koji unatoč svemu što je loše napravio ima neosporne zasluge za stvaranje i održanje Hrvatske, bude optužen za ratni zločin. I ne bi bilo puno ljudi u politici i medijima koji bi ga u tom slučaju branili.

Istovremeno s bukom koja se digla oko Šeksa zapanjuje hrvatska šutnja u vezi s nepobitnim zločinima nad hrvatskim emigrantima širom svijeta, sedamdesetih i osamdesetih godina. Jugoslavenska tajna policija nemilosrdno ih je ubijala, tretirajući ih kao opasne ustaške teroriste.

U Njemačkoj su u tom razdoblju Titove tajne ubojice, kako ih naziva ugledni tjednik Spiegel, likvidirale 22 Hrvata i tamošnje pravosuđe ima volju riješiti ta ubojstva. Jedan od sudionika atentata na Stjepana Đurekovića je osuđen, a Nijemci su raspisali tjeralice za organizatorima, ponajprije za bivšim visokim dužnosnikom Službe državne sigurnosti Josipom Perkovićem koji mirno živi u Hrvatskoj. Spiegel se ovog tjedna drugi put u mjesec dana bavio ovom temom, no službeni Zagreb sve to nimalo ne zanima dok domaći mediji pokazuju tek slabašan interes.

Normalno bi bilo, kad već nije provedena lustracija, da Hrvatska barem sudi ljudima odgovornim za ova ubojstva.

Ali, ne da se to nije dogodilo nego hrvatske vlasti ignoriraju i molbe njemačkih pravosudnih organa da budu kooperativne u rasvjetljavanju ubojstava Hrvata?! Kako je moguće da u Hrvatskoj vlada takva ravnodušnost prema žrtvama vlastitog naroda i da ne postoji nikakva želja da se procesuira njihove ubojice? To si pitanje sigurno postavljaju u Njemačkoj.

Predsjednik Ivo Josipović izbore je dobio obećavajući novu pravednost, ali ona očito ne uključuje pravdu za žrtve Titovih killera. Možda mu idućeg tjedna kad će boraviti u Njemačkoj netko kaže da to ne bi smjelo biti tako.

Pravda mora biti jednaka za sve ili je uopće nema. Sve dok se Hrvatska aktivno ne pridruži Njemačkoj u potrazi za pravdom za ubijene Hrvate, na našu ćemo sramotu u Spiegelu čitati kako se hrvatski državljani, nekadašnji udbaši, za kojima su raspisane tjeralice u svojoj domovini osjećaju sigurnima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka