Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
21. ožujka 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

Ništa od izbora, Hrvatska je u čekaonici

Foto: M. GRACIN
Foto: M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 20. ožujak 2011. u 14:49 2011-03-20T14:49:42+01:00

Vlast se rijetko predaje zbog dobrobiti nacije. Jadranka Kosor naprosto voli biti premijerka, svjedočimo tome svakodnevno

Za Hrvatsku bi, naravno, najbolje bilo kad bi parlamentarni izbori bili odmah raspisani. Već idući tjedan. Sve je, naime, izvjesnije da pristupni pregovori neće završiti u lipnju i uputno bi stoga bilo ne čekati s izborima. Vlada Jadranke Kosor izrazito je nepopularna, izgubila je temeljno povjerenje skoro svih društvenih skupina i ona gotovo da više ne može ništa učiniti za Hrvatsku.

Kad neka vlada usred frustrirajuće ekonomske krize u izbornoj godini, u osmoj godini svojeg mandata, skoro jedinu nadu polaže u pokretanje krupnih infrastrukturnih i gospodarskih projekata koji eventualno mogu imati dugoročne pozitivne efekte, to je znak njezine posvemašnje dezorijentiranosti i potrošenosti. Najsvrsishodnije bi, znači, bilo što prije na izborima zamijeniti tu Vladu kako bi u Banske dvore došli drugi ljudi i s novom energijom i idejama pokušali riješiti brojne hrvatske probleme. Između ostalog i do kraja godine okončati te iscrpljujuće pregovore s Europskom unijom.

Ali, s velikom vjerojatnošću može se prognozirati da se stvari neće tako razvijati. Jadranka Kosor i HDZ nastavit će primarno gledati vlastite, a ne nacionalne interese. Neće to biti nikakva njihova specifičnost, tako se u pravilu ponašaju stranke širom svijeta. Nema puno primjera da su vlade raspisale izbore nakon što su shvatile da su neželjene od većine građana i kao takve zapreka razvoju zemlje.

Vlast se rijetko predaje zbog dobrobiti nacije. Jadranka Kosor naprosto voli biti premijerka, svjedočimo tome svakodnevno. Sigurno nikad ni sanjala nije da bi tako daleko mogla dogurati i zato da se samo nju pita izbori bi se održali 11. ožujka iduće godine, zadnjeg dana ustavnog roka. Sada se HDZ, kad otklanja mogućnost žurnih izbora, poziva na argument završetka pregovora, ali ništa ne bi promijenilo i da se oni ne poklapaju s izbornom godinom.

Određeni izgledi za što ranije izbore postojali bi u slučaju doista masovnih prosvjeda, međutim, Hrvati nenaviknuti na iskazivanje građanskog neposluha, ako osnovne parole nisu »državotvorne«, nisu naročit materijal za demonstracije kakve su standard demokratskog života većine članica Unije.

Radije će prosvjednicima mahati s prozora nego im se pridružiti, čime bi nekog političara, biskupa ili novinskog komentatora izazvali da ih proglasi rušiteljima države jer marširaju ulicom, a ne viču »Hrvatska, Hrvatska«. No, da su i prosvjedi mnogoljudniji ne bi to Vladu automatski natjeralo na izbore.

Uostalom, HDZ je 2001. godine sudjelovao na uistinu masovnim protuvladinim skupovima, ali Ivica Račan imao je čvrstu potporu u Saboru i nije ustuknuo. S neupitnom većinom u parlamentu raspolaže i Jadranka Kosor.

Koalicijski partneri svoju su politički sudbinu vezali uz premijerku i potpuno su joj lojalni. Izbori će, dakle, biti kad Vlada bude smatrala da joj najviše odgovara. A Hrvatska će dotad biti u čekaonici.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka