Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
18. siječnja 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Ne štiti Plenković Todorića nego HDZ

Ne štiti Plenković Todorića  nego HDZ
Ne štiti Plenković Todorića nego HDZ
Autor:
Objavljeno: 24. rujan 2017. u 21:50 2017-09-24T21:50:51+02:00

Možda su i dvije Vlade u kojima je glavni bio SDP pomagale Ivici Todoriću u širenju njegovog Agrokora. Ne treba isključiti tu mogućnost. Ali, potpuno je jasno da je Todorić, vjerojatno najomiljeniji tajkun Franje Tuđmana, svoje poslovno carstvo stvorio zahvaljujući HDZ-u. Agrokor je dijete HDZ-a koliko i Todorića. Zato je poetska pravda što se Gazda sada punom snagom okreće protiv HDZ-ove vlade i tvrdi da su mu oni oteli koncern. Todorić vs. HDZ, pa to je meč stoljeća. Osramoćeni vlasnik Agrokora najavio je objavu dokumenata koji će, on smatra, »razotkriti spregu politike, privatnih interesa čelnika fondova i važnih ljudi iz samog Agrokora«. Todorić je, znači, spreman pričati. Ne namjerava potonuti sam.

Za hrvatsko društvo to je sjajna vijest. Ali, naravno da joj se ne vesele svi. U Banskim dvorima sigurno se zabrinuto pitaju što to Todorić konkretno ima, čime bi im se to mogao osvetiti. No, premijer Andrej Plenković je u jučerašnjoj neobičnoj izjavi pokušao uvjeriti javnost da mu je Todorić svojim priopćenjem dao za pravo, jer se, eto, pokazuje da optužbe iznošene posljednjih pet i pol mjeseci da ga njegova Vlada štiti nisu točne. Činjenica je, međutim, da se ovu Vladu najviše ranije kritiziralo zbog zaštitničkog odnosa prema Todoriću, ne zbog lex Agrokor. Optuživalo ih se, recimo, zato što je krajem prošle HBOR, čijem je nadzornom odboru na čelu ministar Zdravko Marić, dodijelio Agrokorovim tvrtkama kredit od 378 milijuna kuna, iako je koncern tada već bio u ozbiljnim financijskim problemima. Nakon stupanja na snagu lex Agrokor, Plenković ne štiti Todorića. Uostalom, Vlada je uplatila Državnom odvjetništvu pet milijuna kuna za istragu o slomu Agrokora. Plenković, to je notorno, štiti HDZ, nastoji ga sačuvati od posljedica urušavanja tvrtke čijem je razvoju ta stranka toliko pridonijela.

To je isključivi razlog zašto HDZ sprječava osnivanje saborskog istražnog povjerenstva, koje je još u travnju predložio SDP. »Ne želimo da bilo kakav rad istražnog povjerenstva utječe na rad pravosudnih tijela«, opravdavao je jučer Plenković protivljenje formiranju povjerenstva za Agrokor. Dakako da niti on sam ne vjeruje u to što je rekao. Ako bi se to povjerenstvo bavilo »utvrđivanjem okolnosti u kojima je nastao Agrokor i kako je rastao«, time se nikako ne bi opstruiralo DORH. Dvije istrage, politička i pravosudna, mogle bi se nesmetano paralelno odvijati, kao što to bude slučaj u drugim državama, primjerice, u SAD. Osvetnik Todorić, koji je odjednom silno zainteresiran da prezentira svoju istinu, također podržava istražno povjerenstvo. Stoga je pozvao sve parlamentarne stranke na konsenzus o njegovom osnivanju, kako bi se »utvrdila odgovornost svakog pojedinca«. Todorić gori od želje da ga se sasluša u Saboru. Ali, HDZ, koji upravo od toga strahuje, to ne dopušta. No, internetsku stranicu, koju je pokrenuo u svrhu obračuna s Vladom, ne mogu mu zabraniti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka