Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 4
Sutra: 17° 17° 4
24. travnja 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Naravno, predsjednica će biti HDZ-ova kandidatkinja

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 6. svibanj 2018. u 17:01 2018-05-06T17:01:00+02:00

Ako bi na predsjedničkim izborima iduće godine HDZ išao sa svojim kandidatom protiv Kolinde Grabar-Kitarović, taj, tko god da to bio, ne bi mogao pobijediti. Teško da bi se plasirao i u drugi izborni krug. Tijekom kampanje bi došlo do opasne podjele unutar HDZ-a i njegovog biračkog tijela. Premijer Andrej Plenković bi stoga samo u stanju potpunog psihičkog rastrojstva mogao donijeti odluku da je Kolinda Grabar-Kitarović na tim izborima HDZ-ova suparnica, a ne kandidatkinja. Sve je, dakle, upućivalo da se HDZ neće upuštati u ovakvu za njih krajnje rizičnu političku avanturu.

Ipak, proteklih su se mjeseci mediji prilično intenzivno bavili mogućnošću da HDZ istakne svog predsjedničkog kandidata, a u tom se kontekstu najčešće spominjalo ministra obrane Damira Krstičevića. Razlog je bila činjenica da je Kolinda Grabar-Kitarović izrazito negativno govorila o hrvatskoj stvarnosti, što se onda tumačilo kao njezine kritike Plenkovićeve vlade. Tu je bio i predsjedničin poziv Aleksandru Vučiću, o čemu se prethodno nije konzultirala s premijerom. Napisane su brojne analize o navodnom sukobu Pantovčaka i Banskih dvora. Zato je neki dan novinarka RTL televizije i uputila Plenkoviću zapravo nepotrebno pitanje hoće li podržati Kolindu Grabar-Kitarović. »Kad predsjednica odluči kazati da ponovno želi biti kandidatkinja za predsjednicu, razgovarat ćemo i siguran sam da bi svi članovi HDZ-a to podržali«, odgovorio je predsjednik Vlade. Naravno da će biti tako. To ne znači da se premijer i predsjednica vole, makar je Plenković u tom intervjuu rekao da se njih dvoje poznaju 30 godina. Vjerojatnije je da si međusobno idu na živce, ali naprosto su osuđeni jedno na drugo i Kolinda Grabar-Kitarović nije bila zabrinuta da će joj njezin HDZ okrenuti leđa.

Međutim, ova Plenkovićeva objava svejedno nije nevažna. Predsjednica Republike je, naime, određenim distanciranjem od Vlade uspjela donekle popraviti svoj rejting u anketama. I poneki birači koji neće za nju glasovati počeli su izražavati pozitivno mišljenje o Kolindi Grabar-Kitarović, jer im se dopadalo kako ona lagano provocira Plenkovića. Njoj je to išlo u prilog i s vremena na vrijeme bi stoga izjavila nešto o tome da u Hrvatskoj postoje veliki problemi i da bi se za njih moralo pronaći rješenje. No, bilo je to u trenucima kad se kalkuliralo da čak nije isključeno da će predsjednica po novi mandat ići bez potpore HDZ-a. Pridonio je tome i Plenković odbijajući se nedvosmisleno javno izjasniti hoće li Kolinda Grabar-Kitarović biti kandidatkinja HDZ-a.
Sada je premijer to učinio, ali upitno je je li to predsjednica htjela. Ako će naime, ona nastaviti tvrditi da u Hrvatskoj nije dobro, unatoč premijerovim uvjeravanjima da je Vlada iznimno puno toga napravila, efekti te njezine priče mogli bi izostati u budućim anketama. Jer, ljudi koje je nedavno pridobila mogli bi pomisliti da je sve to skupa samo dogovoreni igrokaz predsjednice i premijera, s obzirom da će ona naposljetku ionako biti kandidatkinja HDZ-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja