Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 4n
Sutra: 6° 6° 4n
16. siječnja 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Nada Murganić je žrtva premijerovog hira

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 1. listopad 2017. u 20:52 2017-10-01T20:52:29+02:00

Tvrdnja da su obitelj roditelji s djecom je HDZ, čisti, nepatvoreni HDZ. Ne postoji neki drugi HDZ. Ona je žrtva hira premijera koji ne zna što bi sa sobom, pa mu tako jedan dan, valjda zbog određenog pritiska medija, dođe da malo glumi liberala

Ministrica Nada Murganić probudila se u četvrtak ujutro sjajno raspoložena. Obukla je svoju najbolju bluzu, popravila frizuru i puna životne radosti zaputila se na sjednicu Vlade.

Dan ranije ministrica je u javnu raspravu poslala prijedlog Obiteljskog zakona na koji je bila jako ponosna. Njezin HDZ povjerio joj je zadaću izrade tog važnog dokumenta, tražeći od Nade Murganić da ugradi u njega sve za što se stranka godinama zalagale, i ona je to besprijekorno izvršila. Zato je u Banskim dvorima očekivala čestitke kolega ministara, a potajno se nadala i da bi joj se premijer Andrej Plenković u svojem uvodnom slovu mogao zahvaliti na dobro obavljenom poslu.

Sjednica Vlade još nije počela, a Nadi Murganić već su iz Sabora stigle prve pohvale. Tamo je Ante Babić, govoreći uime Kluba zastupnika HDZ-a, objašnjavao lijevoj opoziciji sve kvalitete predloženog Obiteljskog zakona. No, onda je za nesretnu ministricu uslijedio hladan tuš. Premijer ne da joj se nije zahvalio nego ju je ukorio da je u javno savjetovanje pustila akt koji prethodno nije prošao potrebnu proceduru u Vladi. Do kraja dana Nada Murganić povukla je svoj zakonski uradak i njegova je daljnja sudbina sasvim neizvjesna. Sama ministrica još je u stanju šoka, nikako ne može dokučiti što se dogodilo, što je pogrešno učinila.

Njoj za utjehu, odgovor je – ništa. Nada Murganić unijela je stopirani zakon sve autentične HDZ-ove vrijednosti. U tome su joj pomogli članovi radne skupine koju je formirala odlukom objavljenom u veljači. Nekolicina njih poznatijih svojim su konzervativnim svjetonazorom u potpunosti kompatibilni s HDZ-om. Oni nisu mogli isporučiti liberalan prijedlog i baš zbog toga su i pozvani da se priključe ovoj skupini. HDZ je najzaslužnijima za uspjeh referenduma o ustavnoj definiciji da je brak životna zajednica žene i muškarca. U kampanji za posljednje parlamentarne izbore, Plenković je isticao da je HDZ »jasno podržao podržao referendum o braku«. HDZ je bio i u prvim redovima borbe protiv Obiteljskog zakona koji je usvojila SDP-ova parlamentarna većina.

I kad je HDZ preuzeo vlast, Nada Murganić je jednostavno napravila zakon po mjeri svoje stranke. Dokazala je da je zavrijedila povjerenje Plenkovića, koji ju je prije sedam mjeseci odabrao za predsjednicu Zajednice žena HDZ-a i samim tim za članicu stranačkog predsjedništva. Isključena je mogućnost da je Nada Murganić na svoju ruku prošvercala u ovaj zakonski prijedlog nešto što bi bilo suprotno ideološkom profilu HDZ-a.

Tvrdnja da su obitelj roditelji s djecom je HDZ, čisti, nepatvoreni HDZ. Ne postoji neki drugi HDZ. Nema ga. Ministrica se sada sigurno osjeća kao član SDP-ove vlade kojem bi bilo naloženo da napiše propis kojim bi se zabranilo pobačaj. Ona je žrtva hira premijera koji ne zna što bi sa sobom, pa mu tako jedan dan, valjda zbog određenog pritiska medija, dođe da malo glumi liberala.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka