Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
17. siječnja 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

Komentar Moramo navijati za neuspjeh Plenkovićeve komisije za povijest

Sutra bi trebali objaviti što su smislili, što napraviti sa »Za dom spremni«, »Smrt fašizmu«, crvenom petokrakom... / Foto Grgo JELAVIĆ/PIXSELL
Sutra bi trebali objaviti što su smislili, što napraviti sa »Za dom spremni«, »Smrt fašizmu«, crvenom petokrakom... / Foto Grgo JELAVIĆ/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 27. veljača 2018. u 11:11 2018-02-27T11:11:00+01:00

Sutra bi trebali objaviti što su smislili, što napraviti sa »Za dom spremni«, »Smrt fašizmu«, crvenom petokrakom...

Saborski zastupnici ispitivali su nedavno potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić i Antu Ramljaka, izvanrednog povjerenika Agrokora u ostavci. Od HDZ-ovaca se nije očekivalo da pokušaju pronaći rupe u obrani to dvoje, kao pripadnici parlamentarne većine htjeli su da oni samo govore o fantastičnim postignućima u Agrokoru. Zato se nisu morali pripremati za sjednicu Odbora za gospodarstvo. Na opozicijskim zastupnicima je, međutim, bilo da iz Martine Dalić i Ante Ramljaka izvuku nekako potvrdu da je situacija u propalom koncernu Ivice Todorića daleko od idealne, naročito vezano za angažman konzultantskih agencija. Neki su oporbenjaci u tome bili vještiji, neki manje, ali predsjednik Kluba HNS-a Milorad Batinić bio je generalno nezadovoljan njihovom prezentacijom. I dan nakon te sjednice jasno im je to rekao u sabornici, kritizirao ih je da su postavljali politička, a ne stručna pitanja.

Dok se događaju takve grozne stvari, upozorio je Batinić, Hrvatska neće moći na zelenu granu. Dakle, jedan od vodećih političara stranke vladine većine, skoro 30 godina poslije uvođenja parlamentarizma, misli da je zastupnička dužnost zapravo stručnog karaktera. Nije taj Batinićev istup izazvao nikakve javne reakcije, nitko ga nije ismijavao, jer u Hrvatskoj su, nažalost, ovakve i slične začudne teze vrlo raširene. Koliko samo puta slušali čak i obrazovane ljude koji vjeruju da državom ne trebaju upravljati političari, oni koje je za to na izborima ovlastio narod, nego stručnjaci. Sirotom Batiniću od toga se sve pomiješalo u glavi, pa je došao do zaključka da bi se zastupnici morali kloniti prljave politike i ponašati se u Saboru kao eksperti nekog instituta. Poetska je pravda da Batinićevog stranačkog kolegu Borisa Blažekovića, političara s dugim stažem i iskustvom predstavljanja Hrvatske u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, sada napadaju da nije dovoljno stručan da bi bio generalni konzul.

No makar se čini da je ova bitka izgubljena, da je taj ridikulozan stav da stručnjacima treba prepustiti imanentno političke poslove u Hrvatskoj nepovratno prevladao, ovaj bi tjedan moglo doći do određenog preokreta. Svoj jednogodišnji rad mora, naime, završiti Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. To je tijelo, istina, također plod uvjerenja da su političari stvar prošlosti i da je zadaća stručnjaka, u ovom slučaju povjesničara, odrediti koja će se obilježja totalitarnih poredaka tolerirati na javnim mjestima, a koja će se zabraniti. Premijer Andrej Plenković nije znao što bi s HOS-ovim grbom koji je sastavni dio za ustaški pozdrav »Za dom spremni«, pa je osnovao ovo Vijeće da mu to kaže, a usput mu da i naputke kako se odnositi prema ikonografiji iz razdoblja komunizma. Bila je u startu potpuno promašena zamisao okupiti povjesničare sasvim oprečnih svjetonazora i ideoloških orijentacija i zadužiti ih da se dogovore što činiti. Plenković ih je požurivao da okončaju svoju misiju i nekoliko mjeseci prije roka, kako bi onda on mogao krenuti implementirati njihove direktive, ali naravno da je, primjerice, Ivi Lučiću i Ivi Goldsteinu teško postići konsenzus i Vijeće je iskoristilo svaki dan koji su imali na raspolaganju.

Sutra bi trebali objaviti što su smislili, što napraviti sa »Za dom spremni«, »Smrt fašizmu«, crvenom petokrakom... Moramo svim srcem navijati za opciju da predsjednik Vijeća Zvonko Kusić izađe pred novinare s mršavim rezultatima i da se tako bjelodano potvrdi da se ustaše i partizane jednostavno ne može prepustiti povjesničarima, dok je kao ostatak nacije fokusiran na probleme egzistencijalne prirode. Preoptimistično bi bilo prognozirati da bi ovakav ishod bio smrtonosan udarac za teoriju da su stručnjaci adekvatniji izbor za donošenje političkih odluka nego političari. U Hrvatskoj je ta teorija čvrsto ukorijenjena, ima moćne pobornike na važnim društvenim pozicijama i još dugo je se nećemo riješiti. Ilustrativno je da ni kratkotrajni premijerski mandat izgubljenog Tihomira Oreškovića, računovođe iz Teve, nije natjerao u mišju rupu promotore ideje da političare treba razvlastiti u korist stručnjaka. Ali, neuspjeh Plenkovićeve ambiciozne komisije za povijest sigurno bi dao dodatne argumente zagovornicima zdravog razuma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka