Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Komentar Dražena Ciglenečkog

Komentar Milanovićev je problem što ga predsjednica izbjegava

Foto: D. KOVAČEVIĆ
Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 28. srpanj 2019. u 22:43 2019-07-28T22:43:22+02:00

Predsjednik države koji ide po drugi mandat u pravilu je favorit. Ali, Ivo Josipović je izgubio, kao i Slovenac Danilo Türk ili Amerikanac George Bush. Jednako tako, uobičajeno je da se u slučaju drugog kruga predsjedničkih izbora natječu međusobno pripadnici suparničkih političkih opcija. No, Stjepan Mesić je u play offu 2000. porazio Dražena Budišu, a spomenutog je Türka iznenađujuće pobijedio Borut Pahor, s kojim je dijelio slično biračko tijelo. Sve je, dakle, moguće i na ovogodišnjim izborima za predsjednika Republike u Hrvatskoj. Kolinda Grabar-Kitarović može na njima okončati svoj boravak na Pantovčaku, a nije posve isključeno da se ona u drugi krug plasira s Miroslavom Škorom, također kandidatom desnice.

Ipak, aktualna predsjednica Republike je, objektivno, favoritkinja, a najviše šanse za drugi krug, pored nje, ima bivši premijer Zoran Milanović. Ankete Kolindi Grabar-Kitarović, uostalom, prognoziraju rutinsku, uvjerljivu pobjedu. Ali, Josipović je u ovo vrijeme 2014. u istraživanjima u odnosu na upravo nju stajao još bolje. Novi mandat praktično mu je bio u džepu, nedoumica je bila tek hoće li sve riješiti u prvom krugu ili će morati u pripetavanje. Ta činjenica može biti razlog Milanovićevom optimizmu, budući da njegov rejting raste, a predsjedničin je mjesecima u konstantnom padu. No, bit će ovo jako zahtijevna kampanja za Milanovića i to zato što on zapravo nema protivnika s kojim bi ušao u polemike i u njima demonstrirao nadmoć svog intelekta, razumijevanja politike i ekonomije te poznavanja funkcioniranja države. Škoro nije glupan, ali on vrlo malo zna o tome što je politika, a o upravljanju državom nema pojma. Stoga se u to niti ne petlja previše. 

Ograničio se uglavnom na slanje efektnih domoljubnih poruka. Kolinda Grabar-Kitarović nije od jučer, dugo se nalazi u državnom sustavu, a u politici je petnaestak godina. Ali, ni predsjednica se ne može pohvaliti nekim naročitim znanjem o tome. Njezini su javni istupi otkad obnaša tu dužnost pokazali da joj je opća kultura prilično oskudna, sjetimo se samo kako je samouvjereno tvrdila da seljaci nisu građani, a još nije ni do kraja shvatila ni što su to institucije. Kolinda Grabar-Kitarović je, po svemu sudeći, svjesna vlastitih hendikepa, pa izbjegava bilo kakvu supstancijalnu raspravu o temama što ih Milanović pokušava otvoriti.

Nakon što je predsjednica nedavno ugostila vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu, kako bi zajedno ružili odluku Ustavnog suda vezanu za prava srpske zajednice u tom gradu, Milanović ju je na Facebook-u doslovno zgromio, ponizio, osramotio. Ona je to, međutim, odšutjela. Može se pretpostaviti da se bojala da bi svojim odgovorom još više raspalila Milanovića i da bi zatim u tom sukobu ostala kratkih rukava.

I tako dok Milanović analizira prednosti i nedostatke eventualnog uvođenja eura, upozorava da se zakoni moraju provoditi, pa i kad su njima regulirana prava Srba u Hrvatskoj, i poziva na razgovor o budućnosti hrvatske vojne misije u Afganistanu, Kolinda Grabar-Kitarović slika se za tjednik Glorija, priča o svom ljetovanju na Brijunima i dijeli savjete za vitku liniju. Milanović njoj zamjera bliskost s Viktorom Orbanom i dobrohotnost prema Aleksandru Vučiću, a predsjednica mu uzvraća da je iz prehrane izbacila šećer i da ne jede bijeli kruh.

U tim je uvjetima Milanoviću, jer udara u prazno, vrlo teško razviti smislenu kampanju, a Kolinda Grabar-Kitarović se, pak, nada da je njezinim biračima naslovnica Glorije sasvim dovoljna

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu