Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. veljače 2020.
Komentar Dražena Ciglenečkog

Komentar Mesiću sigurno nije Tuđman naredio da veliča NDH

Apsurdno je uopće pomisliti da je Franjo Tuđman naredio Stjepanu Mesiću da putuje po svijetu i Hrvatskoj i govori ljudima o pozitivnim stranama NDH / Foto Denis LOVROVIĆ
Apsurdno je uopće pomisliti da je Franjo Tuđman naredio Stjepanu Mesiću da putuje po svijetu i Hrvatskoj i govori ljudima o pozitivnim stranama NDH / Foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 8. siječanj 2018. u 15:22 2018-01-08T15:22:25+01:00

Apsurdno je uopće pomisliti da je Tuđman naredio Mesiću da putuje po svijetu i Hrvatskoj i govori ljudima o pozitivnim stranama NDH, dok je on istovremeno upozoravao hrvatske mladiće da, misleći na HOS, ne »nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata«

Kad bi se uspješnost političara mjerila brojnošću važnih dužnosti koju su oni obnašali, a što sigurno jest bitan kriterij, Stjepan Mesić u Hrvatskoj ne bi imao premca. Njemu je u razdoblju od svega deset godina, od 1990. do 2000., pošlo za rukom biti predsjednik Republike, Sabora i Vlade, a k tome još i predsjednik predsjedništva SFRJ. U našem dijelu Europe od političara bi po tome u istu rečenicu s Mesićem mogao stati samo Slovenac Borut Pahor, kojem je trebalo 12 godina da se »izvrti« na mjestima predsjednika države, parlamenta i vlade. Dakle, Mesićev uistinu briljantan niz državnih dužnosti ukazuje da u njemu definitno nešto ima. Ali, njegova je politička karijera ipak zagonetna.

Tektonske promjene 1990. dočekao je u 56. godini. Bio je, znači, pun životnog iskustva, a nije bio niti novak u politici. Mesić je 1965. ušao u Sabor SR Hrvatske, a dvije godine kasnije izabran je za gradonačelnika Orahovice. Poslije je pao u nemilost komunističkog režima, družio se s hrvatskim disidentima i, valjda, što bi se reklo, politički radio na sebi, izgrađivao se. No, Mesić je svejedno 1992., nakon što je već bio hrvatski premijer i predsjednik jugoslavenskog predsjedništva, postao gorljivi promotor ustaštva i NDH. Gdje god se pojavio kao predsjednik Izvršnog odbora HDZ-a veličao je NDH i umanjivao ustaške zločine, o čemu svjedoče dvije snimke iz tog vremena koje su dosad procurile u javnost. Jučer je prigodom gostovanja na HTV-u, u emisiji »Nedjeljom u 2«, Mesić tvrdio da je na ovaj način samo provodio politiku HDZ-a u uvjetima agresije na Hrvatsku. Kad je, kazao je, shvatio da ustašovanje zapravo šteti, a ne da koristi Hrvatskoj, prestao je s tim. Riječ, međutim, o upravo bijednom pokušaju opravdanja.

Politiku HDZ-a je devedesetih, podsjetimo, kreirao Franjo Tuđman, stari partizan i bivši general JNA. I taj Tuđman nikad nije rehabilitirao NDH, makar mu se to povremeno pripisivalo. Tuđmanova teza izrečena na prvom Saboru HDZ-a da »NDH nije bila samo kvislinška tvorevina i fašistički zločin nego i izraz težnji hrvatskoga naroda« ne predstavlja povijesni revizionizam, premda možemo samo nagađati, budući da ih nitko nije pitao, jesu li Hrvati te 1941. zaista htjeli vlastitu državu.

Nekakva politika pomirbe jest bila Tuđmanova fiksacija, ali ona nije podrazumijevala promjenu njegovog negativnog stava o ustašama. Apsurdno je uopće pomisliti da je Tuđman naredio Mesiću da putuje po svijetu i Hrvatskoj i govori ljudima o pozitivnim stranama NDH, dok je on istovremeno upozoravao hrvatske mladiće da, misleći na HOS, ne »nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata«. »Što bi bilo od Njemačke da se nastavila na crnokošuljaše i smeđekošuljaške tradicije«, upitao se Tuđman 1992. u jednom televizijskom intervjuu.

Može se stoga zaključiti da je Mesić potpuno pogrešno interpretirao HDZ-ovu, Tuđmanovu politiku, smatrajući da će 1992., u vrijeme formalnog primirja, jačanju hrvatskog otpora srpskoj agresiji pridonijeti izjavama poput »mi smo pobijedili 10. travnja«. Zato je logična dvojba kako je moguće da je Mesić, u osjetljivim trenucima hrvatske povijesti neosporno nesposoban tumačiti ne baš toliko komplicirano Tuđmanovo stajalište o NDH, uspio napraviti tako impresivnu političku karijeru.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.