Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Medved nema razloga za brigu da će letjeti iz Vlade

Medved nema razloga za brigu da će letjeti iz Vlade
Medved nema razloga za brigu da će letjeti iz Vlade
Autor:
Objavljeno: 14. siječanj 2018. u 18:14 2018-01-14T18:14:19+01:00

Teško je procijeniti je li šatoraški pokret naštetio Vladi Zorana Milanovića ili joj je zapravo pomogao. Nema sumnje da je ta akcija braniteljskih udruga, koju je bezrezervno podržavao cijeli HDZ uključujući i današnju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i aktualnog premijera Andrej Plenkovića, bila uperena protiv Milanovićeve jugo-udbaške-komunističke vlade. Ali, ovaj je maratonski prosvjed ozbiljno iritirao dobar dio hrvatskih građana i zbog toga je lijevo-liberalnoj koaliciji bilo lakše mobilizirati svoje birače za parlamentarne izbore 2015. Kako bilo, nakon što se na tim izborima HDZ vratio na vlast, osjećali su se dužnicima ekipe koja je više od godina pokušavala srušiti Vladu, pa su jednog od njih, Miju Crnoju, postavili za ministra branitelja. No, kad se otkrilo da je on za prebivalište prijavio drvenu kolibu, potjerali su ga iz Vlade Tihomira Oreškovića. Nagađalo se potom da bi taj resor mogao dobiti i Đuro Glogoški, nominalni vođa prosvjednika čak je javno istaknuo kandidaturu, ali na koncu su se Orešković i HDZ odlučili za Tomu Medveda, također aktivnog sudionika pobune ratnih veterana.

Kad je premijer postao Plenković, jednostavno je preuzeo Medveda. Praktično nije imao izbora s obzirom ovo ministarstvo naprosto pripada šatorašima.
Medved i danas ne funkcionira kao ministar nego je više predstavnik branitelja u Vladi. Takvim ga oni i smatraju. Medvedu su se obratili i u nastojanju da film »Ministarstvo ljubavi« maknu iz programa javne televizije. On se, naravno, budući da je zajedno s njima jurišao na Milanovićevu vladu, solidarizirao s tim zahtjevom i uputio je HRT-u pismu u kojem je zatražio zabranu nepoćudne komedije o udovicama Domovinskog rata koje žive u izvanbračnim zajednicama. Nije to Medved napravio uime Vlade, kojoj pripada samo formalno, nego zastupajući interese Rozalije Bartolić, Josipa Klemma i šefova ostalih udruga koje se naslanjaju na Domovinski rat.

Mogli bismo sada ustvrditi da bi u uređenim državama članicama Europske unije ministar kojem bi slučajno palo na pamet da radi ovakav pritisak na javnu televiziju vjerojatno odmah morao napustiti Vladu, ali od toga nema koristi. Jasno je da se Hrvatska nikako ne može uspoređivati s Finskom, Danskom ili Nizozemskom, jer, uostalom, većina Hrvata gotovo sigurno niti ne želi da budemo poput tih zemalja. U Hrvatskoj vrijede neka drukčija pravila. Stoga će ogromno iznenađenje biti ako Plenković smijeni Medveda. Na taj bi se način premijer zamjerio ljudima u čiji je šator smješten na platou ispred sjedišta Ministarstva branitelja i sam hodočastio kao zastupnik u Europskom parlamentu. A oni su već jako nezadovoljni činjenicom da je njima sporni filmski uradak ipak emitiran i pozivaju Plenkovića da im objasni što će učiniti protiv odgovornih na HRT-u, instituciji koja je ionako skoro potpuno hadezeizirana. Zato Medved nema naročitih razloga za brigu da će letjeti iz Vlade.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.